Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων των μικρομεσαίων αγροτών

Στα έργα και ημέρες της, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έστησε σχέδιο φορολογικής εξόντωσης του αγροτικού τομέα, αφού νομοθέτησε την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας επιπρόσθετα προκαταβολή φόρου 55% και φορολόγηση με 13% την διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος.
Αυτό που αποκρύβουν συστηματικά και άκρως υποκριτικά τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης και τα φερέφωνα τους, είναι ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνονταν πλήρως οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις (π.χ ΕΛΓΑ).
Για αυτό εξάλλου δεν δέχονταν όσο ήταν στην Κυβέρνηση τροπολογίες των βουλευτών τους για την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από την φορολόγηση, ενώ επίσης άφηναν αναπάντητες και σχετικές ερωτήσεις.
Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος πλήρως οι αγροτικές αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις μέχρι 12.000 €, ενώ επιπλέον μειώθηκε στο μισό η προκαταβολή φόρου (από 55% στο 27%).
Ήταν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω τομές για μια ορθή και δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που θα υπηρετεί την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία και την χώρα ολόκληρη.


15/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: