Αρτα: Μεγάλη ακαρπία στα κύρια προϊόντα του νομού

MEIΩMENH κατά 70% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ακτινιδίων στον Nομό Aρτας, παράλληλα με τη μειωμένη παραγωγή και άλλων δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής, όπως των εσπεριδοειδών και της ελιάς σε ποσοστά άνω του 50%-60%, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση τόσο οι παραγωγοί όσο και ολόκληρες περιοχές των οποίων η τοπική οικονομία στηρίζεται στις συγκεκριμένες αγροτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Aρτας - Φιλιππιάδας, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ακαρπίας σε όλα τα κύρια προϊόντα του νομού.
Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ακαρπία της τάξεως του 80%-90% στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια-μανταρίνια). Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε τα δένδρα σε άνθιση αργά τον χειμώνα (τα οποία φυσικά καταστράφηκαν) με αποτέλεσμα την άνοιξη να μην είναι σε θέση να ανθίσουν ξανά.
Οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν η αιτία και της μειωμένης παραγωγής ακτινιδίων στον Nομό Aρτας, που φτάνει το 70%, καθώς ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε μειωμένη ανθοφορία, ενώ οι δυνατοί άνεμοι στα τέλη Μαΐου συντέλεσαν στην απώλεια μέρους της ηρτημένης σοδειάς. Σημειώνεται ότι στον Nομό Aρτας καλλιεργούνται 7.800 στρέμματα ακτινιδιάς και η παραγωγή, υπό ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες προσεγγίζει τους 30.000 τόνους.
Την ίδια ώρα μειωμένη κατά 50%-60% είναι η παραγωγή ελιάς στον νομό, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Aρτας.
Ο νομάρχης Aρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία, απέστειλε έγγραφο για τη μειωμένη παραγωγή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα υπαγωγής των μειωμένων αποδόσεων τόσο της καλλιέργειας ακτινιδιάς όσο και των εσπεριδοειδών και ελιάς στο καθεστώς αποζημιώσεων μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ, που υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ για την αναπλήρωση μέρους του εισοδήματος των καλλιεργητών.

http://www.express.gr/news/ellada/324433oz_20100706324433.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια: