Κύκλωμα πλαστών επιδοτήσεων για βιολογικά προϊόντα

Είχαν εμπλακεί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας
Πλοκάμια και σε νομούς της Ηπείρου είχε απλώσει ένας γεωπόνος – μελετητής που κατάφερε να αποσπάσει παράνομες επιδοτήσεις από τα κρατικά και κοινοτικά ταμεία, εξαπατώντας οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Ο γεωπόνος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο καθώς επιχείρησε να αφαιρέσει έγγραφα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσολογγίου σχετικά με τις πιστοποιήσεις βιοκαλλιεργητών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο συγκεκριμένος γεωπόνος είχε εμπλέξει πάνω από 100 κτηνοτρόφους και καλλιεργητές στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, και έχει καταφέρει να αποσπάσει ενισχύσεις που ξεπερνούν συνολικά το 1 εκ. ευρώ.
Στους τρόπους «δράσης» του περιλαμβάνεται η είσπραξη επιδοτήσεων για προϊόντα που ενώ θα έπρεπε να είναι βιολογικά ήταν συμβατικά, αλλά και η τροποποίηση του αριθμού των στρεμμάτων ορισμένων καλλιεργητών με αποτέλεσμα να λαμβάνουν περισσότερες επιδοτήσεις από αυτές που τους αναλογούσαν.
Ο συγκεκριμένος μελετητής δρούσε σε πέντε νομούς, σε αυτούς της Αιτωλοακαρνανίας, της Κεφαλλονιάς, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Φωκίδας και μάλιστα δεν αποκλείεται οι αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου να ήταν από τις πρώτες που αντελήφθησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Ήδη από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, είχε διαπιστωθεί ότι κάποιες βεβαιώσεις κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας είχαν πρόβλημα.
Μάλιστα ο έλεγχος του θέματος ξεκίνησε τυχαία όταν κάποιος από τους κτηνοτρόφους διαπίστωσε ότι ενώ πλήρωνε εισφορά για περισσότερα ζώα, τελικά πληρωνόταν για λιγότερα.
Όπως εξήγησε ο κ. Ψαθάς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν 18 συνολικά κτηνοτρόφοι και όπως προβλέπεται με την υπογραφή της σύμβασης υπέβαλαν πενταετές σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης από πιστοποιημένο οργανισμό και ιδιωτικό συμφωνητικό με γεωπόνο – μελετητή. Κάθε χρόνο οι δικαιούχοι καταθέτουν το αίτημα πληρωμής, γίνονται οι έλεγχοι και τα χρήματα διανέμονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μετά την καταγγελία του κτηνοτρόφου διαπιστώθηκαν οι πέντε περιπτώσεις όπου οι βεβαιώσεις είχαν προβλήματα όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς, και οι οποίες στάλθηκαν στον οργανισμό προκειμένου να ελεγχθούν ξανά.
Από εκεί το θέμα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Και στις πέντε περιπτώσεις επρόκειτο για τον ίδιο μελετητή.
Η προανάκριση για το περιστατικό δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε ανακοίνωση του Υπουργείου σημειώνεται πως τα χρήματα που έχουν δοθεί παράνομα ή παράτυπα θα ανακτηθούν. Παράλληλα, κατά των βιοκαλλιεργητών αναμένεται να στραφεί και ο φορέας πιστοποίησης.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: