Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: «Γνωμοδότηση για το προσχέδιο του κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων»

Προς Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
κ. πρόεδρε
σας αποστέλλουμε την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για τον νέο κανονισμό πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων.
Επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε αρνητική την ψήφιση νέου κανονισμού κοινόχρηστων χώρων, πράγμα που επισημάναμε στην προηγούμενη επιστολή μας, αλλά δεν εισακουστήκαμε, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές.

Θα ήταν προτιμότερο η δημοτική αρχή να είχε φροντίσει για τον καθημερινό έλεγχο του υπάρχοντος κανονισμού, κάτι που δεν έχει κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά τις εξαγγελίες της. Κι αυτό ακριβώς είναι η αιτία που ο κάθε κανονισμός μένει κενό γράμμα: η έλλειψη βούλησης από την πλευρά του Δήμου να τον εφαρμόσει. Δυστυχώς και η νέα δημοτική αρχή προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, αναζητώντας ελλείψεις στον κανονισμό. «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» λέει ο σοφός λαός.
Και τι καινούργιο φέρνει ο νέος; με ποιους τρόπους θα επιβληθεί; ποια είναι «τα αρμόδια όργανα του Δήμου που θα καθαιρούν και θα απομακρύνουν τα τραπεζοκαθίσματα σε περιπτώσεις κατάληψης κοινόχρηστου χώρου»; πότε έγινε αυτό; ούτε όταν υπήρχε δημοτική αστυνομία.
Κατ’ αρχάς, στους σκοπούς που αναφέρονται της ύπαρξης κανονισμού, δεν αναγράφεται εκτός των άλλων, η προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και η ίση αντιμετώπιση μεταξύ εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό αυτού είναι το σημείο που αναφέρει ότι «δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος με εμπορεύματα στους πεζοδρόμους. Γιατί; για να μη χαλάσει η «ωραία εικόνα» των άναρχων τραπεζοκαθισμάτων; κι αλλού, στο άρθρο 6 αναγράφεται ότι «για τη χρήση τμήματος κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μπορούν να διαφοροποιηθούν – τα όσα αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό – με τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης. Εμείς, από την εμπειρία μας, καταλαβαίνουμε ότι η όποια τροποποίηση θα είναι προς όφελος των ΚΥΕ.
Ξεχνάτε, επίσης, να αναφέρετε ορισμένα πράγματα, που δείχνει είτε άγνοια της κατάστασης είτε σκοπιμότητα. Δεν αναφέρεστε στην υποχρέωση του Δήμου να προστατεύει τους περιοίκους από διάφορες οχλήσεις όπως είναι οι δυσάρεστες οσμές ή η ηχορύπανση σε ώρες κοινής ησυχίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση πινακίδων που να υπενθυμίζουν ότι απαγορεύεται το παιχνίδι στους πεζοδρόμους, π.χ. με μπάλα, αφού είναι χώρος δραστηριοποίησης επιχειρήσεων και γι΄αυτό υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, όπως είναι οι παιδικές χαρές.
Στο άρθρο 22 τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Αναφέρεται ότι «παραχωρείται η χρήση του πεζόδρομου της οδού Γρ. Λαμπράκη (και Ελ. Βενιζέλου), μπροστά στην πρόσοψη των καταστημάτων Υ.Ε., για την ανάπτυξη τόσων τραπεζοκαθισμάτων, όσων προβλέπονται από τη σχετική άδεια λειτουργίας τους, σε πλάτος δύο μέτρων και πενήντα εκατοστών (2,50μ.), αφήνοντας ελεύθερη καθ’ όλο το μήκος του την ζώνη των τριών μέτρων και πενήντα εκατοστών (3,50μ.), η οποία από το σχεδιασμό του πεζοδρόμου προορίζεται για τη διέλευση πεζών και την εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης».
Εδώ, ανακύπτει σοβαρό ζήτημα: παραχωρείτε μεν 2,50 μέτρα, αλλά με τη διευκρίνιση ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να μείνει ελεύθερη μια κεντρική ζώνη 3,50 μέτρων. Τα δύο αυτά μας δίνουν άθροισμα 6 μέτρων. Μα η Γρ. Λαμπράκη έχει 10 μέτρα πλάτος και η Ελ. Βενιζέλου 12 μέτρα. Τι θα γίνει με όσα «περισσεύουν»; για μας, αυτή η διατύπωση είναι «πονηρή». Κι επειδή η κανονιστική απόφαση θα ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο, αυτή η διατύπωση ίσως δώσει το δικαίωμα σε κάποιους συμβούλους να προτείνουν π.χ. 3 μέτρα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αφού δεν θίγεται η κεντρική ζώνη των 3,50 μέτρων, που στην πράξη θα οδηγήσει σε κατάληψη χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα, πλάτους 3,25 μέτρων στη Γρ. Λαμπράκη και 4,25 μέτρων στην Ελ. Βενιζέλου. Και πως θα μείνει ελεύθερος χώρος στο κέντρο, αφού υπάρχουν οι στύλοι φωτισμού;
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται απλώς τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού με σαφή διατύπωση. Πρέπει, ρητά και κατηγορηματικά να αναφέρετε ότι «παραχωρείται η χρήση του πεζόδρομου της οδού Γρ. Λαμπράκη (και Ελ. Βενιζέλου), μπροστά στην πρόσοψη των καταστημάτων Υ.Ε., για την ανάπτυξη τόσων τραπεζοκαθισμάτων, όσων προβλέπονται από τη σχετική άδεια λειτουργίας τους, σε πλάτος δύο μέτρων και πενήντα εκατοστών (2,50μ.), αφήνοντας ελεύθερη καθ’ όλο το μήκος του, όλη την υπόλοιπη κεντρική ζώνη, η οποία από το σχεδιασμό του πεζοδρόμου προορίζεται για τη διέλευση πεζών και την εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης». Επίσης, ότι η παραχώρηση 2,50 μέτρων κι όχι περισσότερων γίνεται με σκοπό την προστασία της βιωσιμότητας όλων των επιχειρήσεων του Πεζοδρόμου, εμπορικών και ΚΥΕ. Τέλος, ότι διασφαλίζετε πως αυτά τα 2,50 μέτρα θα τηρηθούν, μεταφέροντας τους στύλους φωτισμού στα όριά τους, εκατέρωθεν κι επίσης, τοποθετώντας είτε χαμηλά καγκελάκια είτε κολωνάκια, για να μην είναι δυνατό να τα υπερβούν με τραπεζοκαθίσματα και να καθίσταται ευκολότερος ο έλεγχος. Αυτές είναι καθαρές διατυπώσεις για όποιον θέλει να βάλει τάξη, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος.
Συμπερασματικά, είμαστε απολύτως επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόθεσή σας να ψηφίσετε νέο κανονισμό, γιατί εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει επιβράβευση της καταπάτησης κοινόχρηστων χώρων, όπως έγινε από τη δημοτική αρχή το 2011 και παραλίγο το 2014.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν περιτριγυρισμένα από τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές και σε απόσταση αρκετών μέτρων – πάνω από 2,50 – από τη ζώνη διέλευσης καταναλωτών και μάλιστα συναινούμε σε αυτά τα 2,50 μέτρα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, όχι γιατί μας είναι αρεστό, αλλά κατανοώντας τις ανάγκες των καταστημάτων εστίασης, στο βαθμό που εξασφαλίζεται η ισονομία.
Τέλος, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις, για να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους: οι δικές μας παρεμβάσεις, διαχρονικά, είναι θεσμικές και δημόσιες, τα επιχειρήματά μας λογικά και στέρεα, αλλά δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα, με αυτό τον τρόπο, να θίξουμε τις ευαίσθητες χορδές προηγούμενων δημοτικών συμβούλων. Εμείς θέλουμε όλου του είδους οι επιχειρήσεις, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να αυξηθούν, γνωρίζοντας όμως ότι όποιος επενδύει, πρέπει να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη του, τους κανονισμούς και τους νόμους που διέπουν τον θεμιτό ανταγωνισμό κι ανάλογα, κρίνοντας, αν αυτοί οι κανόνες καθιστούν επιτυχημένη την επένδυσή του. Εάν μέχρι σήμερα παρατηρείται «αντιπαλότητα» μεταξύ εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων εστίασης, αυτό είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των δημοτικών αρχών, που μετακυλύουν τις ευθύνες τους.
Σε κάθε περίπτωση, εσείς θα αποφασίσετε, αναλαμβάνοντας, πλήρως, την ευθύνη των αποφάσεών σας και των συνακόλουθων αποτελεσμάτων τους.
Κι εμείς, ως συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: