Η κυβέρνηση κρύβεται προκαλώντας πολιτικό ζήτημα στη Θεσπρωτία

Ακέφαλος ο ΟΛΗΓ για μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε αναστολή λειτουργίας και ακέφαλος βρίσκεται πρακτικά εδώ και μήνες ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) Α.Ε. λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην λειτουργία του φορέα κα μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την τοπική οικονομία αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών, στην διαχείριση του οποίου εμπλέκεται άμεσα ο Οργανισμός.


Πέραν του γεγονότος ότι, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Διευθύνον Σύμβουλος έχει υποβάλλει την παραίτησή του πολύ πριν από το Πάσχα, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων ζήτησε πρόσφατα (και φυσικά έλαβε) τις παραιτήσεις και των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους… Την πληροφορία επιβεβαιώνουν τόσο πηγές του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων όσο και μέλη του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν μετά τα όσα «σκανδαλώδη» έχουν δει το φώς της δημοσιότητας για τη λειτουργία του Οργανισμού και ειδικά τις πρακτικές του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Κιτσαντά, με αποκορύφωμα την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Τομεάρχη Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς, για το θέμα των πιθανών φορολογικών παραβάσεων του Διευθύνοντα Συμβούλου έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη παράνομων πράξεων αυτές θα αποκατασταθούν, ενώ δεν αποκλείεται και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών εφόσον ανακύψουν τέτοιες. Για το θέμα της διπλοθεσίας του Συμβούλου, το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει μερικώς τον κ. Κιτσαντά ισχυριζόμενο ότι ως μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ μπορεί να κατέχει δύο θέσεις στο Δημόσιο, αφήνει όμως ανοικτό το ζήτημα των αποδοχών του αναφέροντας ότι υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να τηρούνται.
Είναι προφανές ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης δημιουργούν σειρά από εύλογα ερωτηματικά, τα οποία αναδεικνύουν την ύπαρξη πολιτικού θέματος σε τοπικό επίπεδο.
Πρώτα απ’ όλα η τακτική της κυβέρνησης να κρύβεται και να μην έχει προχωρήσει όλο αυτό διάστημα, που η υπόθεση σέρνεται κυριολεκτικά στη τοπική επικαιρότητα, στην άμεση διερεύνηση του ζητήματος και στην πολιτική κάλυψη του Διευθύνοντος Συμβούλου (αν θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα) ή στην άμεση αντικατάστασή του, αποδεικνύει την ανεπάρκειά της και την έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, που οδηγούν όπως αναφέρθηκε στο να μη λειτουργεί πρακτικά για όλο αυτό το διάστημα ο Οργανισμός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαρροές, οι τοπικοί παράγοντες νίπτουν τας χείρας τους ρίχνοντας τις ευθύνες των αποφάσεων στην κυβέρνηση , η δε κυβέρνηση εντείνοντας το αλαλούμ που υπάρχει, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά επίσημη ανακοίνωση, ούτε καν για το γεγονός ότι ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα γίνεται φανερό για ακόμη μια φορά, ότι οι περίφημες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ανοικτή διακυβέρνηση και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών που θα στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση, ήταν μια ακόμη επικοινωνιακή παρωδία. Διαφορετικά, πως δικαιολογείται το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο Οργανισμό επιλέχθηκαν άτομα άσχετα με τη Θεσπρωτία και τα τοπικά προβλήματα (έθεσαν υπό αμφισβήτηση ακόμη και το θέμα της διαχείρισης της χερσαίας ζώνης από το Δήμο Ηγουμενίτσας), από τα οποία λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ζητήθηκε να παραιτηθούν για να επαναξιολογηθούν…
Τέλος, αναπάντητο παραμένει ακόμη από την κυβέρνηση ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία με την ερώτησή της στη Βουλή , ότι δηλαδή ακόμη και αν είναι νόμιμη η κατοχή δύο θέσεων πλήρους απασχόλησης στο Δημόσιο, είναι πρέπον αυτή την περίοδο που γίνονται οριζόντιες περικοπές σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, κυβερνητικό στέλεχος, και στην προκειμένη περίπτωση ο Διευθύνον Σύμβουλος του ΟΛΗΓ, να είναι διπλοθεσίτης;

Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.
και τα κείμενα των απαντήσεων των δύο Υπουργείων.

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2011

Προς Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Γιάννη Διαμαντίδη.

Ερώτηση

Θέμα: Διπλοθεσίτης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Κύριε Υπουργέ,

Στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σημαντικότερο από ποτέ να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, όπου νευραλγικό ρόλο μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν τα λιμάνια σε όλη την Επικράτεια.

Ωστόσο, επί μήνες δεν είχαν ορισθεί νέες διοικήσεις στους Οργανισμούς Λιμένος, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ, ενώ χάθηκαν ακόμη και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αλλά και τώρα δε λείπουν τα «παρατράγουδα», εφόσον κώλυμα διαπιστώνεται στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), ζήτημα το οποία απασχολεί ευρέως την τοπική κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο ορισθείς νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗΓ είναι παράλληλα μόνιμος καθηγητής εφαρμογών στο τοπικό Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια η σχέση εργασίας με τον ΟΛΗΓ του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου και ποιο το ύψος των αποδοχών του;
- Μπορεί με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία να κατέχει ταυτόχρονα δύο θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο, δηλαδή τη θέση Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ και τη θέση καθηγητή στο ΤΕΙ Ηπείρου;
- Εάν μπορεί, θεωρείτε ότι είναι πρέπον τη στιγμή που γίνονται μέχρι και οριζόντιες περικοπές σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, κυβερνητικό στέλεχος να είναι διπλοθεσίτης;
- Αμείφθηκε από τον ΟΛΗΓ με απόδειξη παροχής υπηρεσιών και, αν ναι, για πόσους μήνες; Τι ύψους είναι το συνολικό ποσό ΦΠΑ, το οποίο καταβλήθηκε;
- Ζητάμε να μας επισυνάψετε την αίτησή του για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ καθώς και το ακριβές βιογραφικό του σημείωμα.

Ο ερωτών Βουλευτής,
Γιάννης Πλακιωτάκης




Οι Απαντήσεις

Αθήνα, 8 Απριλίου 2011


ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Δνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Σε απάντηση της Ερώτησης με αριθμ. πρωτ. 13382/18.3.2011, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με θέμα «Διπλοθεσίτης ο Διευθύνον Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας» και όσον αφορά τα θιγόμενα σε αυτήν θέματα, σας γνωρίζουμε ότι το ζήτημα ήδη διερευνάται αρμοδίως και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη παρατυπιών, αυτές θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, ενώ δεν αποκλείεται και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών, εφόσον ανακύψουν τέτοιες κατά τη διαδικασία της σχετικής διερεύνησης.
Όσον αφορά το θέμα της ταυτόχρονης κατοχής της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ ΑΕ και του μέλους ΕΠ ΤΕΙ, καθώς και του τρόπου αμοιβής, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο οποίο διαβιβάζεται αντίγραφο της Ερώτησης.

Ο Υπουργός
Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
Ιωάννης Διαμαντίδης

---------------------------------------------------------------------------------


Αθήνα, 6 Μαϊου 2011

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου


Σε απάντηση της Ερώτησης, με αριθμό 13382/18.3.2011, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με θέμα «Διπλοθεσίτης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας», σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου1 του Ν.1256/82 «απαγορεύεται στους λειτουργούς ή υπαλλήλους έμμισθους και άμισθους… που απασχολούνται στο Δημόσιο και τα κρατικά νομικά πρόσωπα… του άρθρου 9 του Ν.1232/1982… και άσχετα από τη φύση της σχέσεώς που τους συνδέει με το Δημόσιο ή το νομικό πρόσωπο, να διορισθούν ή προσληφθούν και σε δεύτερη θέση ή απασχόληση στο δημόσιο τομέα».
Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου προσετέθη με το άρθρ. 21 του Ν.1400/1983 εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «… ως δεύτερη απασχόληση δεν νοείται η απασχόληση που δεν είναι κατά πλήρες ωράριο εργασίας, εφόσον η καταβαλλόμενη για αυτή ακαθάριστη αμοιβή δεν υπερβαίνει το βασικό μισθό του 6ου βαθμού και το σύνολο των καθαρών τακτικών απολαβών και από τις δύο απασχολήσεις ή τη θέση και τη μερική απασχόληση δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του βασικού μισθού του 2ου βαθμού».
Τέλος η παρ.4 του ίδιου άρθρου ορίζει ότι «…για τους κατά την παρ. 1 δημοσίου τομέα λειτουργούς ή υπαλλήλους ή μισθωτούς…. Είναι δυνατός ο διορισμός ή η πρόσληψη σε δεύτερη θέση ή απασχόληση, όταν πρόκειται, για κύριο και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό των ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για εμπειρογνώμονες, ειδικούς επιστήμονες ή τεχνικούς…».
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι δυνατή η δεύτερη απασχόληση όταν πρόκειται για διδακτικό προσωπικό ΤΕΙ.

Ο Υφυπουργός

Εσωτερικών, Αποκ/σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Γεώργιος Ντόλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: