Μπαίνει «φρένο» στα δάνεια των Δήμων

Στο 1,7 δισ. ευρώ τα χρέη προς τις Τράπεζες

Μια παλιά και ευρύτατα διαδεδομένη -σχεδόν παραδοσιακή- πρακτική πολλών Δημάρχων αλλά και Νομαρχών ήταν η σύναψη δανείων της «τελευταίας στιγμής» δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν «μαύρες τρύπες» και να εξαφανισθούν ή έστω να μειωθούν, λογιστικά τουλάχιστον, ενοχλητικά ελλείμματα που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με επιχειρήματα τους πολιτικούς αντιπάλους.

Φυσικά υπάρχουν και πιο πρακτικοί λόγοι όπως π. χ η εξασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού και η κάλυψη άλλων ανελαστικών και λειτουργικών αναγκών. Κανένας Δήμαρχος δεν θέλει να πάει στις κάλπες με απλήρωτους υπαλλήλους ή προμηθευτές να πολιορκούν το Δημαρχείο.
Ο «Καλλικράτης» και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει από τη νέα δημοτική περίοδο, έκανε ακόμη πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη καθώς πολλοί Δήμαρχοι συνενούμενων Δήμων, εν όψει ακριβώς της συνένωσης, σπεύδουν να καλύψουν, όπως-όπως, αυτές τις εκκρεμότητες.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν θορυβηθεί καθώς φτάνουν συνεχώς πληροφορίες, κυρίως από τους Περιφερειάρχες, που γίνονται αποδέκτες πολλών τέτοιων αιτημάτων που σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι Δήμοι προκειμένου να εγκριθεί ο δανεισμός. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι ο ανεξέλεγκτος δανεισμός μπορεί να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα και την προοπτική των νέων Δήμων.
Σήμερα οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των Δήμων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1.7 δισ. ευρώ (!) ενώ εκτιμάται ότι πάνω από τους μισούς σημερινούς Δήμους έχουν μεγάλες τέτοιες υποχρεώσεις και σημαντικά χρέη.
Πώς σκέφτονται να αντιδράσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών; Πρώτον «μπλοκάροντας» τα σχετικά αιτήματα στο επίπεδο του Περιφερειάρχη. «Με το σταγονόμετρο και μετά από πλήρη έλεγχο των δεδομένων θα βάζετε την υπογραφή σας» είναι η σχετική εντολή. Το δεύτερο εμπόδιο είναι ο ίδιος…ο «Καλλικράτης».
Στο άρθρο 264 του νόμου αυτού προβλέπεται ως βασική προϋπόθεση για τη σύναψη δανείου από Δήμο ή Περιφέρεια, το συνολικό χρέος τους να μην υπερβαίνει ένα ποσοστό των συνολικών τους εσόδων που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση.
Αυτή η Απόφαση είναι έτοιμη να εκδοθεί και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό θα φτάνει το 50%. Κανένας Δήμος ή Περιφέρεια δηλαδή δεν θα μπορεί να δανειστεί αν το χρέος του είναι μεγαλύτερο από το μισό των εσόδων του, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οικονομικά υγιείς Δήμοι ή ελάχιστα χρεωμένοι θα μπορούν πλέον να δανείζονται.
Βέβαια ο «Καλλικράτης» έχει και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες που αποτρέπουν τον ανεξέλεγκτο δανεισμό της Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται π. χ το ετήσιο κόστος της εξυπηρέτησης των δανείων να μην υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων του Δήμου ή της Περιφέρειας.
Επίσης ο δανεισμός θα πρέπει να αφορά μόνον τη χρηματοδότηση επενδύσεων ή τη χρηματοδότηση χρεών ενώ απαγορεύεται αυστηρά η χρησιμοποίηση των δανείων για άλλο σκοπό από αυτόν για τον οποίο συνομολογήθηκαν.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ
• Πού οφείλονται όμως τα μεγάλα αυτά χρέη των υπερχρεωμένων Δήμων και Νομαρχιών που θα μεταφερθούν στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες;
Ασφαλώς υπάρχουν πολλά φαινόμενα κακοδιαχείρισης, σπατάλης, ανεξέλεγκτων προσλήψεων που εκτινάσσουν τις δαπάνες μισθοδοσίας, χρέη σε προμηθευτές, βολέματα δαπανηρά ημετέρων και πολλά ακόμη τέτοια παραδείγματα. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, ούτε η Κυβέρνηση, ότι η γενική οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι δραματική. Ήδη η ΚΕΔΚΕ κινητοποιείται και προσανατολίζεται ακόμη και σε έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη με αποκλειστικό θέμα τα οικονομικά προβλήματα.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ που δεν έχουν αμφισβητηθεί, η τακτική επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ εμφανίζεται μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2009 (!) ενώ εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν έργα των ΟΤΑ (ΣΑΤΑ), τη ίδια στιγμή που στο «κόκκινο» βρίσκεται και το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που χρηματοδοτεί όλα σχεδόν τα έργα που αυτή τη στιγμή εκτελούνται από τους Δήμους.
Το Δ. Σ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε, ομόφωνα μάλιστα, στην προχθεσινή του συνεδρίαση να επιδιώξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και να προσδιορίσει τη στάση του αμέσως μετά.

ΣΤΟ «ΧΟΡΟ» ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ!
• Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως και οι Νομάρχες και επειδή όπως τονίζει σε προχθεσινή της ανακοίνωση η ΕΝΑΕ «πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και η κατά το δυνατόν αταλάντευτη μετάβαση στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από 1/1/2010» οι Νομάρχες της χώρας έστειλαν επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά καθώς σήμερα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αδυνατούν, όπως ισχυρίζονται, να καταβάλλουν ακόμη και τις βασικές δαπάνες λειτουργίας τους.

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=6428

Δεν υπάρχουν σχόλια: