Συμπλοκές μεταξύ Ιρακινών και Αφγανών στην Ηγουμενίτσα

Νέα συμπλοκή και ληστεία με την χρήση και μαχαιριών, σημειώθηκε στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, μεταξύ Ιρακινών και Αφγανών λαθρομεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με την ελπίδα ότι θα περάσουν με κάποιο πλοίο σε ιταλικό λιμάνι.
Από την αστυνομία, συνελήφθησαν δύο Ιρακινοί, γιατί με άλλους 8 συμπατριώτες τους οι οποίοι αναζητούνται, με την πρόφαση ότι θα οδηγήσουν σε κατάλυμα και θα προσφέρουν φαγητό σε τέσσερις Αφγανούς, τους επιτέθηκαν, τους χτύπησαν και με την απειλή αυτοσχέδιων μαχαιριών τους αφαίρεσαν 500 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας.
…συνέχεια »

Ο Χρ. Παπουτσής αύριο στη Ηγουμενίτσα

Αύριο Tετάρτη και ώρα 13.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων της περιοχής που οργανώνει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος με κύριο θέμα το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών.

…συνέχεια »

Δουλειά για 70.000 ανέργους σε ξενοδοχεία

Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών στον τουριστικό κλάδο. Στόχος είναι η πρόσληψη ή επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικής και συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ και προβλέπει την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Γι" αυτόν τον σκοπό θα διατεθεί το ποσό των 95 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποδοθεί μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ - ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τους όρους τους προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιχορηγηθούν μέχρι και τρεις μήνες, το διάστημα από 1ης Απριλίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο εξαιρείται το διάστημα από 1ης Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
• Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα, κάμπινγκ κ.ά.).
• Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (π.χ. ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα).
• Τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία.
Οσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για τον Απρίλιο πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση και για τον Μάιο. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για τον μήνα Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εποχικού προσωπικού με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αλλά και τον Μάιο της φετινής χρονιάς. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν για όσες επιχειρήσεις θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Με βάση τους όρους του προγράμματος, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για κάθε μήνα (και έως τρεις μήνες συνολικά). Σημειώνεται πως ως βάση για τον υπολογισμό των ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου (όπως ορίζεται κάθε φορά από την εθνική συλλογική σύμβαση). Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως η ημερομηνία λήξης της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα οριστεί με απόφαση του διοικητή.
http://www.oaed.gr/
Ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής
Οι επιχειρήσεις που θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ανάλογα με την έδρα της επιχείρησης). Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του ΚΠΑ στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μετά την αποδοχή της ηλεκτρονικής αίτησης ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης οφείλει εντός πέντε εργάσιμων ημερών να προσκομίσει στην υπηρεσία (ΚΠΑ) αντίγραφο της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση της εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63107085

…συνέχεια »

Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας αύριο

Ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων, για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ορίζεται η 1η Ιουνίου.
Την απόφαση έλαβε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε συνεργασία με επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών και Ομοσπονδίες και Σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. «Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη ποιότητας είναι δικαίωμα»,αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει ότι «η δημόσια περίθαλψη αντιμετωπίζεται ως 'περιττό βάρος' για το κράτος που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών».
«

Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι επιχειρήσεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν πολύ σοβαρά στην υγεία. Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπιση της είναι υπόθεση όλων», καταλήγει η ανακοίνωση.
…συνέχεια »

«Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι Εορτές Σουλίου 2011»



Με Λαμπρότητα πραγματοποιηθήκαν οι εκδηλώσεις για το φετινό εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας.

Με την παρουσία τους τίμησαν τις εορτές ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Λαμπρόπουλος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές κκ Στ. Καλογιάννης ως εκπρόσωπος του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης και Χρ. Κατσούρας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δ/κτης της VIII Μεραρχίας Πεζικού, οι Περιφερειακοί Δκ/τες των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι της Ηπείρου και πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών.
Χαιρετισμό απεύθυνε προς τους προσκυνητές ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας
κ. Πιτούλης Θωμάς ενώ τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Εργολάβος Σπύρος Φιλόλογος-Συγγραφέας.
Κάτω από έναν υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό, ψηλά στα τιμημένα βουνά του Σουλίου πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών με ομιλία της Δημάρχου Σουλίου και έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Για την επιτυχία αυτή χρειάστηκε η συλλογική προσπάθεια πολλών, τους οποίους αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημόσια.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.-

…συνέχεια »

Η Σουλιώτικη Συμπολιτεία για την προστασία των άγριων αλόγων οροσειράς Σουλίου

Η Ιστορική, Λαογραφική και Περιβαλλοντική Εταιρεία «Σουλιώτικη Συμπολιτεία» και ο Δήμος Δωδώνης συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα 20.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης, στην Δωδώνη Ιωαννίνων, την 4η Ημερίδα με θέμα «Ενέργειες Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Κοινού» για την προστασία των άγριων αλόγων οροσειράς Σουλίου.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί από την «Σουλιώτικη Συμπολιτεία» η νέα καταμέτρηση των Άγριων Αλόγων, δράσεις και περιβαλλοντικά ζητήματα, που έχουν σχέση με την οροσειρά.
Στην αίθουσα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Άγρια άλογα οροσειράς Σουλίου». Είσοδος ελεύθερη.
…συνέχεια »

Η κρουαζιέρα «κινεί» την Κέρκυρα

Ανάσα στην τοπική οικονομία από τους 600.000 επιβάτες που θα υποδεχθεί εφέτος το νησί

Κινητήρια δύναμη αποτελούν για την Κέρκυρα τα κρουαζιερόπλοια, οι προσεγγίσεις των οποίων αυξάνονται σταθερά, παρά την κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία και εξ αντανακλάσεως και την τουριστική κίνηση του νησιού του Ιονίου τα προηγούμενα χρόνια. Εφέτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα προσέγγισης κρουαζιερών που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ ΑΕ), αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι 452 πλοία, κατά 5% περισσότερα από το 2010.

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο εφέτος κατέπλευσε στις 19 Μαρτίου. Από τότε ως σήμερα οι αφίξεις πλησιάζουν τις 90, αναφέρει ο κ. Κ. Κουρής, υπάλληλος της διεύθυνσης κρουαζιέρας στον ΟΛΚΕ. Ο ίδιος σημειώνει ότι από το 2003 που κρατούνται συστηματικά στατιστικά η πορεία του προορισμού στον κλάδο είναι σταθερά ανοδική.

Το 2010 στο νησί αποβιβάστηκαν 569.030 επιβάτες κρουαζιεροπλοίων και εφέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 600.000. Ωστόσο μέχρι στιγμής, παρ΄ ότι τα πλοία είναι περισσότερα από πέρυσι, ο αριθμός των επιβατών είναι μειωμένος, «γιατί τέτοια εποχή δεν είναι ακόμη γεμάτα τα καράβια».

Οπως υπολογίζεται, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των διερχόμενων επισκεπτών στην Κέρκυρα κυμαίνεται μεταξύ 50-55 δολαρίων (35-38 ευρώ με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Ι. Τρεπεκλής . Η κατανάλωση των επισκεπτών της κρουαζιέρας διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο, συμπληρώνει, εξηγώντας ότι τους μήνες αιχμής (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) είναι πιο αυξημένη.

Στους επιβάτες της κρουαζιέρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Χ. Μητσιάλη , οφείλεται σήμερα το 40% του τζίρου των καταστημάτων και η συμβολή αυτή αποδεικνύεται κρίσιμη για την επιβίωση της τοπικής οικονομίας. Και αυτό γιατί την ίδια στιγμή «είναι μεγάλη η μείωση από τους άλλους τουρίστες,γεγονός που επιφέρει πτώση του τζίρου από 40% ως 50%». Αλλωστε την τελευταία δεκαετία οι υπόλοιπες, πλην κρουαζιέρας, αφίξεις έχουν μειωθεί δραματικά « με αποτέλεσμα από τα 1,1 εκατ. τουρίστες το 2001 να πέσουμε το 2010 στους 700.000

». Ετσι όλοι περιμένουν την τονωτική ένεση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων τις δύο περίπου ώρες που γυροφέρνουν στην πόλη προτού ακολουθήσουν τις οργανωμένες εκδρομές, με κατεύθυνση συνήθως το Αχίλλειο και την Παλαιοκαστρίτσα, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Το λιμάνι σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα πέντε κρουαζιερόπλοια. Το νησί προσεγγίζουν μεσαίας και μεγάλης χωρητικότητας πλοία, με τακτικά δρομολόγια κάθε εβδομάδα, όπως το «Ζenith» (χωρητικότητας 1.800 επιβατών), άλλα πραγματοποιούν κυκλικά δρομολόγια στα Ιόνια νησιά, ενώ δύο που είναι ναυλωμένα από την εταιρεία Louis Cruises στον ταξιδιωτικό οργανισμό Τhompson κάνουν επταήμερες κρουαζιέρες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, με αφετηρία την Κέρκυρα, καθώς το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ταξιδιωτικού πακέτου που περιλαμβάνει διαμονή σε ξενοδοχείο του νησιού και κρουαζιέρα.
…συνέχεια »

Τελεσίγραφο στον Καντάφι υπό την απειλή των Απάτσι

Επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι προτίθεται να εξαπολύσει το ΝΑΤΟ κατά των καθεστωτικών δυνάµεων εγκαινιάζοντας µια νέα φάση της επέµβασης στη Λιβύη, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του Μουαµάρ Καντάφι. Την περασµένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του G8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα ανέλαβε τη δέσµευση, µαζί µε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, «να τελειώσει τη δουλειά» στη Λιβύη.

Ουάσιγκτον και Παρίσι φαίνεται να προσφέρουν µια τελευταία ευκαιρία στον Καντάφι, ενώ η Μόσχα αναλαµβάνει ρόλο διαµεσολαβητή προκειµένου να πεισθεί ο λίβυος δικτάτορας να εγκαταλείψει την εξουσία «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», όπως δημοσιεύουν «Τα Νέα». Το µήνυµα αυτό αναµένεται να µεταφέρει στον συνταγµατάρχη – εκ µέρους της Ρωσίας – ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζάκοµπ Ζούµα, ο οποίος επισκέπτεται σήµερα την Τρίπολη.
…συνέχεια »

Αιγύπτιος με 65 κιλά κάνναβη στο αυτοκίνητό του στη Σαγιάδα

Πενηνταπεντάχρονος Αιγύπτιος, συνελήφθη χτες στη Σαγιάδα από τη Δίωξη Ναρκωτικών γιατί σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 65 κιλά και 164 γραμμάρια κάνναβης.
…συνέχεια »

Τα λεφτά και τα δεδομένα

Tου Πασχου Mανδραβελη

Eίναι εκπληκτικό, αλλά σ’ αυτή τη χώρα όλα θεωρούνται δημόσια εκτός από την πληροφορία για το τι κάνει το κράτος. Εκεί τα πάντα εμπίπτουν στη θεωρία των προσωπικών δεδομένων. Ετσι, οι πολίτες δεν πρέπει να γνωρίζουν ποιους συλλαμβάνει η Αστυνομία, η Βουλή παλαιότερα δεν μπορούσε να πληροφορηθεί τι λεφτά έπαιρναν τα στελέχη των ΔΕΚΟ και τώρα δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι μάς ζητάνε κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, από κατάθεση δικαστικού σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κάποιοι συνταξιούχοι βουλευτές ζήτησαν αναδρομικά μέχρι 250.000 ευρώ έκαστος. Χρησιμοποίησαν το γνωστό γαϊτανάκι: οι δικαστές επιδικάζουν στον εαυτό τους αύξηση των αποδοχών τους (διότι κάποιος στον δημόσιο τομέα πήρε παραπάνω απ’ όσες έπρεπε υπερωρίες), οι μισθοί των δικαστών είναι συνδεδεμένοι με τους μισθούς των βουλευτών, οι συντάξεις των βουλευτών είναι συνδεδεμένες με τους μισθούς των βουλευτών κ.ο.κ. Εχουμε δηλαδή το γνωστό χάος, διά του οποίου αφαιμάσσονται νομοτύπως τα δημόσια ταμεία.
Η αποκάλυψη αυτή δημιούργησε αίσθηση και λογικώς δύο βουλευτές (ο κ. Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παύλος Μαρκάκης του ΛΑΟΣ) με ερωτήσεις προς στην κυβέρνηση ζήτησαν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία ζητάνε μερικά εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε τις σχετικές ερωτήσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το όποιο αρνήθηκε διότι «περαιτέρω αναφορά σε ονόματα πρώην βουλευτών θα ήγειρε αμφισβητήσεις ως προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».
Εγιναν προσωπικά δεδομένα άλλων τα χρήματά μας; Αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μοιάζει περισσότερο με ληστεία από κουκουλοφόρο: «δώσε τα λεφτά και μην ρωτάς πολλά». Δεν ξέρουμε σε ποιες σχολές σπούδασαν οι δικαστές ή ποιες σχολές σκέψης διακονούν. Απλώς ελπίζουμε ότι οι νομικές θεωρίες που διδάχθηκαν, να εφάπτονται κάπως της λογικής. Διότι τα πράγματα, τουλάχιστον από τη λογική σκοπιά, είναι απλά: έρχονται κάποιοι άνθρωποι και ζητούν από εμάς τους φορολογούμενους δεκάδες εκατομμύρια. Θα μάς επιτρέψουν τουλάχιστον να ρωτήσουμε ποιοι είναι;
…συνέχεια »

Χρυσή η Αλεξάνδρα Τσιάβου στο Παγκόσμιο Κύπελλο κωπηλασίας στο Μόναχο



Η Αλεξάνδρα Τσιάβου, η πρωταθλήτρια της κωπηλασίας από την Ηγουμενίτσα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο της ελληνικής κωπηλασίας το στον τελικό του μονού σκιφ ελαφρών βαρών, στο πρώτο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μόναχο.
Σήμερα. τρία ακόμα ελληνικά πληρώματα είναι σε τελικό με γιαννιώτικο μάλιστα άρωμα. Στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου η ομάδα των Γιώργου Τζιάλλα, Στέργιου Παπαχρήστου, Γιάννη Τσίλη και Γιάννη Χρήστου, στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου οι Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας, και στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Τριανταφυλλιά Καλαμποκά.




…συνέχεια »

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ξεμπερδεύοντας τα μπερδεμένα

του Βασίλειου Μαρκεζίνη


Εισαγωγικά
Εδώ και δύο χρόνια προσπαθώ να φέρω στην κοινή συνείδηση τη ση-μασία της ΑΟΖ ως και την κατά την γνώμη μου κακή (αν όχι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα) διαχείριση των τουρκικών προβλημάτων από το υπουργείο των Εξωτερικών .Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί συνάδελφοι, όπως π.χ. (κατά αλφαβητική σειρά) οι κ.κ. Καρυώτης, Μάζης, Ροζάκης και Σιουστούρας, αλλά και εξαίρετοι δημο-σιογράφοι (ως ο κ. Σταύρος Λυγερός) έχουν εμπλουτίσει σημαντικά τη γνώση του κοινού πάνω σ' αυτό το ζωτικό και όλο και πιο επείγον θέμα.

Αλλά, δύο χρόνια μετά, το θέμα, από άγνωστο, έχει γίνει αντικείμενο τόσων πολλών άρθρων, αλλά και (ασαφών) δηλώσεων από το υπουργείο μας (βλ. π.χ. http:// www.real.gr/DefaultArthro.aspx?+arthro&id =65173&catlD=1), ώστε ίσως να διευκό-λυνε τους αναγνώστες μια συνοπτική προσπάθεια να ξεμπλέξουμε κάπως τη σύγχυ-ση που προκαλεί το αυξανόμενο υλικό.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος του παρόντος δοκιμίου.
Η εξέλιξη του Δικαίου της Θάλασσας
To Δίκαιο της θάλασσας, από γεννησι-μιού του, πάλευε μεταξύ δύο αντιμαχόμε-νων ιδεών: της ελευθερίας των θαλασσών (που ενθαρρύνει το εμπόριο) και της έκτασης της κυριαρχίας των παράκτιων κρατών επί του εγγύς αυτών υδάτινου χώρου. Από τη διαλεκτική αυτή σύγκρουση γεννήθηκε και μια άλλη ιδέα, η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης», ακόμη και μέσα από τα «χω-ρικά ύδατα» του παρακτίου κράτους: αρχή που κατά τη γνώμη μου καταχράται (άρθρο 19 της Συνθήκης) η Τουρκία, όταν αναθέτει στα πολεμικά της να κάνουν επανειλημμέ-νες βόλτες στο Σούνιο.
Στην αρχή τα πράγματα ήταν απλά και εντοπίζονταν στο εμπόριο και την αλιεία. Η διευθέτησή τους, λοιπόν, γινόταν βάσει εθι-μικών λύσεων και ακαδημαϊκών προτάσεων, που προέρχονταν κυρίως από τις διαμαχό-μενες χώρες - ειδικότερα την Αγγλία (με το έργο του Τζον Σέλντεν Mare Clausum, 1635) και την Ολλανδία (με το κλασικό έργο του Ούγκο Γκρότιους Mare Liberum, 1609). Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανεξαρτητοποίηση των αποικιών, η δημιουρ-γία πολλών νέων κρατών, σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση που αργά αλλά σταθερά επέτρεψε την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, άρχισε να απαιτεί μια πιο σύγχρονη και πιο δίκαιη ρύθμιση των προβλημάτων. Η πρώτη σημαντική γραπτή ρύθμιση έγινε από τις τέσσερις συμβάσεις που υπεγράφησαν στη Γενεύη το 1958 και ρύθμιζαν, αντιστοίχως, την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) και τη συνορεύουσα ζώνη, την ανοικτή θάλασσα, την υφαλοκρηπίδα και την αλιεία στην ανοικτή θάλασσα. Εν προ-κειμένω, μας ενδιαφέρει η τρίτη συμφωνία, η σχετική με την υφαλοκρηπίδα.
Η «ηπειρωτική» υφαλοκρηπίδα ορίστηκε (στο άρθρο 1 της Σύμβασης, το 1958) ως καλύπτουσα: «α) τον βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος των υποθαλασσίων περι-οχών [...] μέχρι βάθους 200 μέτρων ή (β) έξω από το όριο αυτό, μέχρι το σημείο που το βάθος των υπερκειμένων υδάτων επιτρέ-πει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των περιοχών αυτών». To δεύτερο αυτό κρι-τήριο , γνωστό ως το «κριτήριο της εκμεταλλευσιμότητας», ήταν μεταβλητό και, ως εκ τούτου, καθιστούσε δύσκολη την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Οι συμφωνίες της Γενεύης έκρυβαν και μία ακόμη ασάφεια, η οποία μετριάστηκε με τον χρόνο. Έτσι, ενώ αναγνώριζαν υφαλοκρηπίδα σε κατοικημένες η κατοικήσιμες νήσους, δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο αν ο όρος αυτός ήταν νομικός ή γεωλογικός. 0 όρος «ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», συνδυα-ζόμενος με τη σχετικά μικρή απόσταση από το έδαφος -ηπειρωτικό ή νησιωτικό-, προ-σλάμβανε μια ορισμένη γεωλογική χροιά, αυτή δε την άποψη εξακολουθεί να υποστη-ρίζει σήμερα η Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση. Έτσι, η Τουρκία επιμένει ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -τα οποία, σημειωτέον, δεν αποκαλεί ποτέ «ελληνικά», αλλά «αιγαι-ακά»- αποτελούν γεωλογική προέκταση της εγγύς ευρισκόμενης τουρκικής ηπειρωτικής περιοχής, με συνέπεια να επικάθηνται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και, ως εκ τού-του, να ανήκουν μεν στην Ελλάδα, αλλά να μην έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των έξι (ή λιγότερων) μιλίων, που ισοδυναμούν με τα χωρικά μας ύδατα, μια και η Τουρκία δεν μας άφησε, με το περίφημο Κάζους Μπέλι, να τα επεκτείνουμε στα 12 μίλια, όπως μας επι-τρέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Από πλευράς Ελλάδας, τα προβλήμα-τα αυτά βελτιώθηκαν από τη μεταγενέστε-ρη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι της Τζα-μάικας, το 1982, η οποία ετέθη σε ισχύ το 1994 και υπεγράφη από 157 κράτη πλην της Αμερικής, του Ισραήλ, της Βενεζουέλας και της Τουρκίας. Έτσι, είναι πλέον σαφές ότι και τα νησιά που είναι σε θέση να στηρίξουν ανθρώπινη ζωή έχουν Αποκλειστική Οικονο-μική Ζώνη, όπως και υφαλοκρηπίδα και ότι αμφότερες εκτείνονται μέχρι 200 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου αρχίζουν τα χω-ρικά ύδατα. Η προέκταση και ανάδειξη του κριτηρίου της απόστασης -200 μίλια- μει-ώνει έτσι ουσιαστικά, (αλλά δεν ακυρώνει εντελώς), τη σημασία του γεωλογικού κριτη-ρίου. Η «μετακίνηση» αυτή ενισχύεται πλέ-ον και από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης του 1985 σχετικά με την υπόθε-ση Μάλτας-Λιβύης: μια νομολογιακή «με-τακίνηση» προς την ανωτέρω ιδέα, η οποία άρχισε να διαφαίνεται ήδη από την απόφαση του δικαστηρίου, εν έτει 1982, για την υφα-λοκρηπίδα Λιβύης-Τυνησίας.
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ
Η υφαλοκρηπίδα υπάρχει αφ' εαυτής και δεν χρειάζεται να διακηρυχθεί. Χρειάζεται όμως να οριοθετηθεί μεταξύ όμορων κρατών και, σε περίπτωση διαφωνίας, να παρα-πεμφθεί με κοινό συμφωνητικό στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο προς απόφαση. Η ΑΟΖ, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διακηρυ-χθεί και ακολούθως να οριοθετηθεί από τα ενδιαφερόμενα κράτη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΑΟΖ που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι με την Κύπρο και, μετά, με την Αίγυπτο και τη Λι-βύη. Η οριοθέτηση της απαιτεί διακρατι-κή συμφωνία. Τυχόν αμφισβήτησή της από την Τουρκία ως τρίτο κράτος θα σήμαινε κατ' ουσίαν αμφισβήτηση των οριοθετήσεων δύο κρατών, όχι ενός. Επιπλέον, για να γί-νει αυτό νομίμως (και όχι manu militari), θα απαιτείτο μονομερής προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη, με σκοπό την αμφισβήτηση των όποιων ρυθμίσεων θα είχαμε κάνει με την Κύπρο. Μια τέτοια προσφυγή είναι μεν δυ-νατή , αλλά όχι και εύκολη γιατί: (α) θα έπρεπε να είναι ad hoc, μια και η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία της Χάγης, (β) η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και (γ) η αμφισβήτηση της ελληνοκυπριακής οριο-θέτησης θα έπρεπε να αρχίσει με την αμφι-σβήτηση της «αρχής της μέσης γραμμής» -μεταξύ Καστελόριζου και Τουρκίας- μια και, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί το πρώτο βή-μα στη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Οι αρχές που μπορεί να επικαλεστεί η Τουρκία για να στηρίξει τις θέσεις της είναι τρεις (κατ' αύξουσα σειρά σημασίας): (α) η ιδέα ότι η σύμβαση του 1982/1994 ενθαρ-ρύνει συζητήσεις/συμφωνία ως βάση οριο-θετήσεων μεταξύ όμορων κρατών, (β) πα-ρέκκλιση από τη «μέση γραμμή» λόγω «ει-δικών περιστάσεων» και λόγω «τοπικών ιδι-ομορφιών» ή, προκειμένου για κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες -οπότε μπορεί να ληφθεί υπόψη μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη παραμέτρων (π.χ, γεωπολιτικά, γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά και οικονομικά κριτή-ρια)- βάσει της αρχής της «ευθυδικίας» και (γ) την αρχή της αναλογικότητας.
Ως νομικός, γνωρίζω ότι στο Δίκαιο δεν υπάρχουν πανάκειες και ότι τα πάντα είναι αβέβαια, ιδίως όταν έχει κανείς να κάνει με ένα πολιτικό δικαστήριο όπως της Χά-γης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ουδέπο-τε χρησιμοποίησα -σε αντίθεση με την Κυ-βέρνηση- τη λέξη «πανάκεια» αναφορικά με την ΑΟΖ. θεωρώ, όμως, ότι τα επιχειρήματα της Τουρκίας είναι ευάλωτα, ιδίως εάν λά-βει κανείς υπόψη του ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στη Σύμβαση του 1982, τα επιχειρήματα αυτά, ή άλλα ανάλογα, προβλήθηκαν πολλάκις, αλ-λά ανεπιτυχώς από τη γείτονα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της -ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 70- να περιορίσει τα ελλη-νικά δικαιώματα. Ιδού λοιπόν μερικά αντεπι-χειρήματα:
Πρώτον: οι αρχές που επικαλείται η Τουρκία δεν έχουν στη νομολογία του δικαστηρίου τον απόλυτο και ανατρεπτικό χαρακτήρα που της αποδίδουν οι Τούρκοι, αλλά δι-καιολογούν αποκλί-σεις από τη μέση γραμμή. Κατά την ορολογία του κ. Ρο-ζάκη, η μέση γραμμή μπορεί να υποστεί ορισμένες «διορθω-τικές» μεταβολές, αλλά αυτές δεν μπορούν να ακυρώσουν το πνεϋμα της οριοθέ-τησης που, κατά τη Σύμβαση, βασίζεται στη μέση γραμμή. Στα αγγλικά, οι λέξεις που εμ-φανίζονται συχνότερα στη σχετική νομολο-γία είναι «adjustment» και «modification». Δεύτερον: η απόκλιση από τη μέση γραμμή δεν δικαιολογείται από το επιχεί-ρημα ότι το Αιγαίο είναι κλειστή ή ημίκλει-στη θάλασσα και γιατί επειδή οι πραγματικά κλειστές θάλασσες είναι πολύ λίγες -π,χ. η Κασπία, η θάλασσα της Γαλιλαίας, η Αρά-λη κ.λ.π,- αλλά και γιατί οι ημίκλειστες θά-λασσες είναι, αντιθέτως, τόσο πολλές -π.χ. θάλασσα της Κελέβης (μεταξύ Ινδονησίας, Φιλιππίνων και Μαλαισίας), Κόλπος της Άκαμπας (μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Σα-ουδικής Αραβίας), θάλασσα του Σιάμ (μετα-ξύ Ταϋλανδης, Καμπότζης, Νοτίου Βιετνάμ και Μαλαισίας) κ.ο.κ -, ώστε η γενναιόδωρη χρήση του όρου, προς αποφυγή της βασικής αρχής της Σύμβασης, θα ήταν καταχρηστική καθότι θα αντιτίθετο στο πνεύμα της, οδη-γώντας σε μεγάλο αριθμό εξαιρέσεων του Δικαίου της θάλασσας.
Τρίτον: η ίδια η Τουρκία οριοθέτησε την ΑΟΖ της στη Μαύρη θάλασσα με βάση τη «μέση γραμμή», και τούτο, παρ' όλο που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση!
Τέταρτον: Τις οριοθετήσεις στη Μαύρη θάλασσα εκ πονηρίας η Τουρκία τις αποκά-λεσε οριοθετήσεις βασιζόμενες «στην αρ-χή της ευθυδικίας». Υπάρχει όμως όριο στα λεκτικά παιχνίδια που μπορεί να παίζει ακό-μη και ο τουρκικός καιροσκοπισμός. Δεδο-μένης της στάσης που κράτησε η χώρα αυτη καθ' όλη την εννεαετή περίοδο που συζη-τείτο η Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι, φρονώ ότι το Δικαστήριο της Χάγης θα δυσκολευό-ταν να αποδεχθεί αυτό που εκατόν πενήντα και πλέον κράτη αρνήθηκαν να δεχθούν κα-τά τις διαπραγματεύσεις.
To επιχείρημα περί αναλογικότητας αποτελεί προσθήκη του δικαστηρίου στις περιπτώσεις που δικαιολογούν απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής. Πρωτο-εμφανίστηκε στην απόφαση του δικαστηρίου της 3ης Φεβρουαρίου 2009 για την ρουμα-νοουκρανική διαφορά σχετικά με το αν έχει ή όχι ΑΟΖ η ουκρανική Νήσος των Όφεων που επικάθηται όμως επί ρουμανικής υφα-λοκρηπίδας.
Στην περίπτωση του Καστελόριζου, ισχυρίζονται οι Τούρκοι, η αναλογικότητα δεν θα επέτρεπε στη μεσολαβούσα νήσο -το Καστελόριζο- να στερήσει την πολύ με-γαλύτερη τουρκική ακτή, που κείται όπισθεν της ελληνικής νήσου, από την ΑΟΖ που της δίδει η μέση γραμμή.
To νέο αυτό επιχείρημα μπορεί να μας προκαλέσει δυσχέρειες, αν και η διαφο-ροποίηση μεταξύ, αφενός, της Νήσου των Όφεων (που είναι απομονωμένη, έγινε «τε-χνητά» κατοικήσιμη από το 2007 -με 100 περίπου στρατιώτες και τις οικογένειές τους- και είναι και πολύ μικρή σε επιφάνεια: 0,17 τ.χλμ) και, αφετέρου, του Καστελόρι-ζου (που είναι πολύ μεγαλύτερο, από αιώ-νων κατοικημένο -με πληθυσμό 406 κατοί-κων κατά την απογραφή του 2001- και απο-τελεί λειτουργικό τμήμα των Δωδεκανήσων) θα αδυνάτιζε το τουρκικό επιχείρημα. Εύκο-λα όμως καταλαβαίνει κανείς για ποιο λόγο η Τουρκία προσπαθεί με τόση επιμονή να δι-αχωρίσει το Καστελόριζο από το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, να το εμφανίσει ως απο-κομμένη νησίδα και να το τοποθετήσει στη Μεσόγειο.
Η κακή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού
To θέμα μου, εν προκειμένω, δεν είναι ούτε το Καστελόριζο ούτε η ΑΟΖ. Θέλω ωστόσο να δείξω πόσο κακώς διαπραγμα-τεύεται η Κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης τις υποθέσεις μας, μεταβάλλοντας πολλές φο-ρές τα προβλήματα σε κρίσεις. Ιδού λοιπόν εν περιλήψει οι αντιρρήσεις μου για τους χειρισμούς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:
Πρώτον: σύμφωνα με τα Ουίκι λίκς, ο Πρωθυπουργός δήλωσε εξαρχής στον κ. Ερντογάν ότι «διαπραγματεύεται τα πάντα πλην της κυριαρχίας των νήσων μας>>. Τι σημαίνει «τα παντα»;
Σημαίνει:
- τη διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας το αντίστοιχο
δικαίωμα των νησιών-
- την απεμπόληση, από ελληνικής πλευράς, του δικαιώματος
επέκτασης της χωρικής θάλασσας, ενώ δεν αναγνωρίζεται το
τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ έξι και δέκα μιλίων
- την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησίδες του
Αιγαίου- τον έλεγχο του συνόλου του εναέριου χώ-
ρου του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημ-
βρινού-
την αποστρατιωτικοποίηση των νησιώνμας.
τον περιορισμό πλόων και πτήσεων ελληνικών πολεμικών στο Ανατολικό Αιγαίο.
Διαπραγματευτικά, μια δήλωση με τόσο σοβαρές συνέπειες, πριν καλά καλά αρ-χίσουν οι συνομιλίες, αποτελεί γκάφα, έν-δειξη έλλειψης διαπραγματευτικής πείρας, ίσως ακόμη και εγκληματικής αμέλειας.
Πέραν αυτών όμως, αν ο Πρωθυπουρ-γός όντως επιθυμεί διαπραγματεύσεις για τα πάντα, χωρίς καν να εξηγήσει στη Βουλή γιατί εγκαταλείπει την πάγια πρακτική όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, γιατί δεν εντάσσει και αυτός στις διαπραγματεύσεις τα θέματα των αποζημιώσεων των δημευ-θεισών ελληνικών περιουσιών της Κωνστα-ντινούπολης, της Χάλκης, των παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάννης σχετικά με την Ίμβρο και την Τένεδο κ.ο,κ. Διότι, χωρίς αυ-τήν τη διεύρυνση των θεμάτων, ο Πρωθυ-πουργός δεν διαπραγματεύεται τα ελληνο-τουρκικά θέματα, αλλά μόνο τις τουρκικές απαιτήσεις επί ελληνικών δικαίων. Αυτό όμως δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά εξαρ-χής και εξ ορισμού παράδοση!
Αυτές οι σκέψεις, σε μένα τουλάχιστον, δημιουργούν απέραντη μελαγχολία, μια και δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για τηνικανότητα, αλλά και τους σκοπούς των ηγε-τών μας.
Δεύτερον: απαράδεκτη ήταν επίσης η απόφαση που ανήγγειλα εγώ πρώτος για τον χωρισμό Αιγαίου και Ανατολικής Μεσο-γείου. Την πληροφορία αυτή η Κυβέρνηση την αρνήθηκε κατ' επανάληψη, αν και επαναλαμβανόταν με αυξανόμενη έμφαση μέ-χρις ότου τελικά την επιβεβαίωσε και ο κ, Νταβούτογλου. Εξήγησα ήδη γιατί μια τέτοια παραχώρηση αποτελεί στρατηγικό λάθος.
Τρίτον: εσφαλμένη επίσης είναι η από-φαση να προχωρήσουμε με βάση την υφα-λοκρηπίδα και όχι την ΑΟΖ. Η καταφυγή στη Χάγη δεν θα αποβεί προς όφελός μας και με κοινό συμφωνητικό μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο και διαρκές κακό σε όλη την περιοχή του Αιγαίου και των ανατολικών μας νήσων. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά η σκέψη αυτή με βασανίζει: πάμε στη Χάγη γιατί, όποιος αναγγείλει το αποτέλεσμα που θα μας επιβάλουν οι Τούρκοι, θα καταδικα-στεί αιώνια από την ιστορία. Ας αφήσουμε λοιπόν τη Χάγη να ανακοινώσει το ίδιο απο-τέλεσμα και... έτσι θα γλιτώσουν την ευθύ-νη οι υπεύθυνοι! Δεν γλιτώνουν όμως τόσο εύκολα όσοι συμμετέχουν σε μια τέτοια δι-αδικασία.
Τέταρτον: η όλη διαδικασία, όπως άλ-λωστε και η διαχείριση της οικονομικής κρί-σης, χαρακτηρίζεται από μυστικότητα, έλ-λειψη ειλικρίνειας στις δηλώσεις που γίνο-νται, συνεχείς μεταβολές στα επιχειρήματα και στις αποφάσεις, καθώς και εκτόξευση δυσφημιστικών κατηγοριών εναντίον όσων έχουν το θάρρος να διατυπώνουν αντίθετα επιχειρήματα προς εξυπηρέτηση του δημό-σιου συμφέροντος.
Είναι δύσκολο να δεχθώ ότι πίσω από μερικά από αυτά τα λάθη δεν κρύβονται και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, που με ασυγ-χώρητη υπεροψία θεωρούν ότι μόνο το τω-ρινό ιερατείο του υπουργείου τους έχει το μονοπώλιο της σοφίας και της γνώσης και που νομίζουν, επίσης, ότι η κλασική δημοσι-οϋπαλληλική ασυλία θα τους προστατεύσει στο μέλλον και θα συγκαλύψει τη συμμετο-χή τους σε πράξεις που μπορεί μια μέρα να έχουν τραγικές συ-νέπειες για τη χώρα.
Επ' αυτού δεν θα μπω σε λεπτομέρειες νομικής φύσεως, αλλά θα τονίσω ότι το αυ-ξανόμενο, αν όχι ανέλεγκτο πλέον μένος εναντίον των πολιτικών μας, πιθανόν μια μέρα να εξαπλωθεί και να αγγίξει και συμμέτοχους δημόσιους υπαλ-λήλους.
Επιμένω σε αυτό, διότι οι καθ' όλα απαράδεκτοι προπηλακισμοί πολιτικών, που χαρακτηρίζουν τη σημερινή πολιτική ζωη της χώρας, κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να κάνουν πολλούς να αρχίζουν να σκέπτονται ότι, σήμερα, καθώς οι κρίσεις μας πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν, κανείς δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο.
Η μόνη προστασία τους είναι ο εχέφρων πατριωτισμός, η πλήρης διαφάνεια ένα-ντι της Βουλής και του λαού, και η πολιτι-κή ομόνοια στη διαμόρφωση των βασικών δι-απραγματευτικών οδηγιών, Κατά τη γνώμη μου, και μπορεί να σφάλλω, όλες αυτές οι προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης, επί του παρόντος, ελλείπουν.


…συνέχεια »

3η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού στην Κόνιτσα


Η «3η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού» θα γίνει το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 11-12-13 Ιουνίου στην Κόνιτσα.
Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Δήμο Κόνιτσας θα περιλαμβάνει ομιλίες και ενημέρωση σχετικά με τα μανιτάρια, έκθεση μυκοχλωρίδας με φωτογραφίες μανιταριών και αποξηραμένα μανιτάρια σε φυσική μορφή, εργαστήριο μανιταρογνωσίας, εξορμήσεις στο δάσος για την αναγνώριση άγριων μανιταριών, δημιουργικό εργαστήριο και δραστηριότητες για τα παιδιά και γλέντι με μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής αλλά και ROCK- JAZZ. Επίσης θα μοιραστεί μανιταρόπιτα και μανιταρόσουπα.

Η θεματολογία των ομιλιών είναι πλούσια και αφορά από την Αεροδυναμική των μανιταριών, τη μανιταρογνωσία και τη μανιταροφιλία στην Ελλάδα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη σημασία της στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, το ρόλο των μανιταριών ως ρυθμιστές στη φύση και ως πηγή διατροφικού υλικού έως την καλλιέργεια των μανιταριών, συστήματα και τάσεις.
Οι στόχοι της γιορτής συνοπτικά είναι η γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών, η ανάπτυξη της μανιταροφιλίας, η προβολή του μανιταρολογικού πλούτου της Ηπείρου και της σημασίας του στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.
Η γιορτή θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 10:30 με δραστηριότητα αναγνώρισης μανιταριών στο φυσικό περιβάλλον και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ η έναρξη της κύριας εκδήλωσης θα γίνει το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 18:45.
Η εκδήλωση Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και επιπλέον πληροφορίες (όπως καταλύματα που προσφέρουν ειδικές τιμές στους επισκέπτες) είναι διαθέσιμα στo www.manitarofiloi.gr και επιπλέον στα http://fungi.pblogs.gr και www.manitari.gr καθώς και στα γραφεία του συλλόγου κάθε Τετάρτη και ώρες 19.30-21.00 (Τσακάλωφ 13 Ιωάννινα). Πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινήσεις θα είναι διαθέσιμες από τους Λάμπρου Γ.-Πρόεδρος Δ.Σ στο τηλ. 6944474057 begin_of_the_skype_highlighting 6944474057 end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting 6944474057 end_of_the_skype_highlighting, Ντίνος Α.- Αντιπρόεδρος στο τηλ.6937560675, Μυλωνάς Β- Ταμίας στο τηλ.6976184755.
Επιπλέον στοιχεία επικοινωνίας με το σύλλογο: manitarofiloi@gmail.com .

…συνέχεια »

Ομιλία Χρήστου Κατσούρα στη Βουλή για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους (BINTEO)



Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε την Πέμπτη 26 Μαΐου ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συζήτησης και λήψης απόφασης για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους».



…συνέχεια »

Mε σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα συνεχίστηκε η διαβούλευση για τα θέματα Υγείας




Στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε χθες η 3η σύσκεψη στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου για την Αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας. Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Οδυσσέας Πότσης ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις βασικές αρχές του σχεδίου που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, τα στενά χρονικά πλαίσια που έθεσε για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την κατάθεση προτάσεων.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πότσης, γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Υγείας στην Ήπειρο και ειδικά στη Θεσπρωτία. Με τις ανά περιφερειακή ενότητα συσκέψεις επιθυμεί όμως να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς να καταθέσουν με άνεση και χωρίς ηγεμονισμούς τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, ώστε στη συνέχεια να γίνει συζήτηση στα όργανα της Περιφέρειας και ειδικότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι η αναδιάταξη και η αναβάθμιση των Μονάδων Υγείας επιβάλλεται να γίνει κατά τον καλύτερο και σύγχρονο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ιδιαίτερα τις υποδομές προσπέλασης.
Από τους εκπροσώπους των Φορέων Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγιναν αναφορές στην σημερινή κατάσταση της Υγείας στη Θεσπρωτία, τα προβλήματα που εντοπίζονται και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία των Αγροτικών Ιατρείων, των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Φιλιατών.
«Και από τη σημερινή σύσκεψη είχαμε τη δυνατότητα να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τον Υγειονομικό Χάρτη που προτείνει το Υπουργείο, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζειο συνολικά ο κλάδος της Υγείας στη Θεσπρωτία. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη, τόσο για την παρουσία τους, όσο και για τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατέθεσαν. Η προσπάθεια και ο αγώνας για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας είναι κοινός και πιστεύω ότι το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις και τις προτάσεις που θα κάνει η Περιφέρεια και οι φορείς της Ηπείρου», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδ. Πότσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Ι. Νικόπουλος, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Ιουλία Μαρκούλα, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Μηνάς Παππάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ν. Κάτσιος, Δ. Δημάκος, Αντ. Φίλη, Αθ. Ιωάννου, αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου, Διευθυντικά Στελέχη του Νοσοκομείου, εκπρόσωποι εργαζομένων, γιατροί κ.α.

…συνέχεια »

Έρχονταν από την Ιταλία με κλεμμένα αυτοκίνητα

Με δύο αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί από την Ισπανία έφτασαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δύο αλλοδαποί. Κατά την αποβίβασή τους από το πλοίο που προέρχονταν από την Ιταλία, οι δύο νεαροί, 24 και 25 ετών, συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμεναρχείου.
Τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν κίνησαν τις υποψίες των λιμενικών και ξεκίνησε σχολαστικός έλεγχος.
Οι λιμενικοί κατάλαβαν ότι ήταν κλεμμένα όταν έφτασαν στους αριθμούς πλαισίου και ελέγχοντάς τους διαπίστωσαν ότι ανήκουν σε αυτοκίνητα με άλλες πινακίδες κυκλοφορίας. Μάλιστα και για τα δύο αυτοκίνητα είχε δηλωθεί κλοπή στην Ισπανία.


Οι οδηγοί τους συνελήφθησαν και η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες προορισμός των κλεμμένων οχημάτων, όπως είχε συμβεί πολλές φορές και το παρελθόν ήταν η Αλβανία. Η γειτονική χώρα αποτελεί το... καταφύγιο για κλεμμένα, συνήθως και πολυτελή αυτοκίνητα, από πολλές χώρες της Ευρώπης.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/8508-2011-05-26-21-06-13.html
…συνέχεια »

Τα «Ηπειρωτικά» του Πουκεβίλ στην Πρέβεζα από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις

Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις της Πρέβεζας διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Francois Pouqueville, «Ταξίδι στην Ελλάδα Τα Ηπειρωτικά, τόμος ΙΙΙ σε μετάφραση Κώστα Π. Βλάχου. Το έργο θα παρουσιάσουν ο φιλόλογος Σαράντος Ι. Καργάκος και ο ιστορικός Δημήτρης Ν. Δημητρόπουλος το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 20:30 στην αίθουσα «Νικόλαος Σ. Κονεμένος» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας.
…συνέχεια »

Ταρακούνησαν τα Γιάννενα οι Deep Purple

Για τα καλά ταρακούνησαν οι Deep Purple το μουσικόφιλο κοινό των Ιωαννίνων το βράδυ της Τετάρτης, σε μία συναυλία που δόθηκε στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, παρουσία περίπου 4.000 θεατών, που έσπευσαν από διάφορα μέρη της Ηπείρου προκειμένου να δουν από κοντά τους γερόλυκους της hard rock μουσικής σκηνής.
Ο Ίαν Γκίλαν και η παρέα του έπαιξαν για περίπου 100 λεπτά παλιά και νέα τους μουσικά ακούσματα, και έδωσαν την ευκαιρία στους χιλιάδες θεατές αφενός να θυμηθούν το ένδοξο παρελθόν των Deep Purple και αφετέρου να δουν από κοντά τους ανθρώπους εκείνους που μαζί με τους Black Sabbath ξεκίνησαν πριν από περίπου 40 χρόνια την ιστορία της hard rock.


Πριν τους Deep Purple στη σκηνή ανέβηκε για 40 περίπου λεπτά ο Γιώργος Γάκης και οι Junior Troublemakers μαζί με τις Fortissimo, δίνοντας στο κοινό της Ηπείρου μία πρώτη γεύση από το τι θα ακολουθούσε. Περίπου στις 9:45 τα φώτα από το υπαίθριο θέατρο έσβησαν και ο Ίαν Γκίλαν και η παρέα του ανέβηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που είχε στηθεί για τις ανάγκες της συναυλίας.
Για μιάμιση ώρα και κάτι προκάλεσαν ενθουσιασμό στο κοινό και φυσικά από τη συναυλία αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα τραγούδια που έκαναν παγκοσμίως γνωστούς τους Deep Purple, όπως το Smoke on the water, το Hush και το Highway Star.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε στις 11:30 το βράδυ με το κοινό να αποθεώνει τους Deep Purple και τους περισσότερους από όσους παρέστησαν στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ να περιμένουν την επόμενη χρονιά, προκειμένου να δουν ένα ακόμη μεγάλο συγκρότημα στα Γιάννινα, μετά τους Whitesnake και τους Scorpions.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8390:----deep-purple&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Συνελήφθη ο Μλάντιτς

Τη σύλληψη στη Σερβία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
«Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας είμαι σε θέση να ανακοινώσω τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Η διαδικασία έκδοσης βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Τάντιτς.
«Σήμερα έληξε μία δύσκολη περίοδος της ιστορίας μας», υπογράμμισε, δηλώνοντας περήφανος για την επιχείρηση των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Τάντιτς απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη του Τάντιτς, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί σχετική έρευνα, η οποία θα εξετάσει επίσης γιατί η σύλληψη δεν έγινε νωρίτερα.

Η συνεργασία της Σερβίας στη σύλληψη του Μλάντιτς «επιβεβαιώνει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Σερβίας στη διεθνή κοινότητα», όπως είπε ο Τάντιτς.

Νωρίτερα σήμερα, πληροφορίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε διεθνή και σερβικά ΜΜΕ σχετικά με τη σύλληψη άνδρα που έμοιαζε πολύ με το Μλάντιτς.
Η Σερβία είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

…συνέχεια »

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι οκτώ γυναίκες Δήμαρχοι του «Καλλικράτη»

Ανάμεσά τους και η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση

Από τους 325 δημάρχους της χώρας μόνον οκτώ είναι γυναίκες, ενώ καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί περιφερειάρχης. Όπως ανέφερε το αθηναϊκό πρακτορείο ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών -υπερκομματική, οργάνωση γυναικών που έχει ως στόχο να σπάσει το φράγμα του αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική- κάλεσε τις οκτώ γυναίκες δημάρχους, μεταξύ των οποίων και του Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, που εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 σε μια τιμητική εκδήλωση και συνάντηση γνωριμίας στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναφερόμενες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι τιμώμενες δημαρχίνες μίλησαν για σοβαρή έλλειψη πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που να μπορεί να διεκδικήσει προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και στην αδυναμία υλοποίησης δομών που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη».
Η κ. Μπραϊμη τόνισε ότι «η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Συγχρόνως, δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορούν να ασκηθούν οι αρμοδιότητες διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό. Δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος για τις μετατάξεις». Και συμπλήρωσε αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες του ορεινού Σουλίου: «Έχουμε κτηνοτροφία χωρίς κτηνιάτρους και γεωπόνους. Έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς βρεφονηπιοκόμους. Έγιναν συγχωνεύσεις σχολείων και τα παιδιά δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο».
…συνέχεια »

Παρέμβαση Χρήστου Κατσούρα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

ΒΙΝΤΕΟ
Σε συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων, συμμετείχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Θέμα της ημερήσιας διάταξης της επιτροπής υπήρξε η επεξεργασία και η εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»
Σας παραθέτουμε τα πρακτικά της επιτροπής με την παρέμβαση του κ. Κατσούρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ: Κύριε υπουργέ πριν ξεκινήσω για το νομοσχέδιο θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που είπε ο κ. Λεβέντης, που είναι πολύ σημαντικό, γιατί ιδιαίτερα σε οικονομικά δύσκολες στιγμές η στροφή στην πρόληψη είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο λόγο όφελος προς κόστος και το έχουν κάνει και πιο προηγμένες κοινωνίες σε ανάλογες στιγμές ιστορικές στο παρελθόν. Τώρα για το νομοσχέδιο, πραγματικά θέλω να σταθώ όχι στο ότι το φέρατε μόνο αλλά στο τρόπο που το φέρατε. Τολμάτε να τεθούν στον δημόσιο διάλογο ζητήματα χωρίς προκαταλήψεις. Είναι πολύ σημαντικό, άσχετα με τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος. Επί του πρακτέου δε, θα συνυπογράψω ότι είπε ο κ. Νασιώκας πριν. Θα πάω λίγο σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το νομοσχέδιο. Πέρα από πρακτικά ζητήματα, θα υποκύψω στον πειρασμό να σταθώ στην εικαζόμενη συναίνεση γιατί ανοίγει έναν ευρύτερο διάλογο για το τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό σ' αυτή τη χώρα αλλά αφορά όμως (όχι όπως ειπώθηκε πριν ότι δεν αφορά) ζητήματα ηθικής ή βιοηθικής, αφορά ζητήματα βιοϊατρικής, ζητήματα βιοηθικής και τελικά ζητήματα βιοπολιτικής.
Γιατί προσωπικές επιλογές επηρεάζουν κοινωνικές καταστάσεις. Υπάρχει ένας κίνδυνος να πούμε με ευκολία ένα ναι επειδή είναι γνωστό, νομίζω η πλειονότητα της κοινωνίας αν την ρωτήσεις σήμερα σε πρώτο χρόνο, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε πειράζει να γίνεις δωρητής χωρίς να έχεις πει προηγουμένως ναι; Θα σου πει ναι. Η πλειονότητα της κοινωνίας σήμερα αν ρωτήσεις σε πειράζει μετά θάνατον να χρησιμοποιηθούν τα όργανα σου εάν δεν ήσουν πριν δότης; Σε πρώτο χρόνο θα σου πουν μια μεγάλη πλειοψηφία, ναι. Σε δεύτερο, αρχίζουν λίγο τα ερωτηματικά. Έκανα ένα απλό τεστ με αρκετούς γνωστούς μου, αν βρέθηκαν δύο που μου είπαν όχι. Σε δεύτερο επίπεδο πάμε λίγο στην ουσία του ζητήματος. Η κριτική είναι αν προσβάλλεται ή όχι η ελεύθερη βούληση ή αυτό που λέγεται ατομική αυτονομία. Αν προσβάλλεται η δυνατότητα του ατόμου να καθορίζει τον εαυτό του και το σώμα του. Βέβαια η έννοια της ατομικής αυτονομίας είναι σχετικά πρόσφατη στη φιλοσοφία, ήρθε μάλλον μετά τον Kant, oπου για αυτόν η αυτονομία ήταν θεμελιώδης για την ηθικότητα.

Μετά περάσαμε στο ότι η αυτονομία είναι θεμελιώδης για την ατομική δράση και μετά άρχισαν τα ερωτηματικά, αν μπορεί μια κοινωνία που πιστεύει κάτι, να το εφαρμόζει σε όσους δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη, όχι με ποινές πλέον, αλλά με διάφορους άλλους έμμεσους τρόπους, όπως και εδώ. Δηλαδή, το ερώτημα είναι - γιατί είναι, ξανατονίζω, ζήτημα βιοηθικής - εάν προσβάλλονται οι αρχές της προσφοράς, της μη βλάβης, της αυτονομίας και της δικαιοσύνης με την εικαζόμενη συναίνεση.
Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μέχρι τώρα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πρόσθετο πρωτόκολλο της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την βιοϊατρική σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων και η ελληνική νομοθεσία έλεγε ότι η μη συναίνεση είναι ουσιαστικά άρνηση. Αυτή την αλλαγή πάμε να φέρουμε τώρα.
Τι στάση πρέπει να κρατήσουμε; Γιατί μπορεί να κατηγορηθούμε ότι το να χρησιμοποιείς το σώμα ως μέσο για την αλληλεγγύη κρατικού ή κοινωνικού σκοπού, δεν ξέρουμε εάν είναι θεμιτό ή όχι. Κάποιος φίλος μου είπε, κύριε Υπουργέ, ότι «μπορεί το ανθρώπινο σώμα να αποτελεί δημόσια περιουσία;». Είναι πραγματικά φιλοσοφικά τα ζητήματα και δεν ξέρω εάν ξεπερνιούνται με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας. Ισχύει το γενικό συμφέρον ή το συμφέρον κάθε άτομου ξεχωριστά;
Για να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και να πάμε σε μια πρακτική απάντηση και επειδή νομίζω όλοι μας δεν μπορούμε να φανταστούμε μια εικόνα όπου ένας γιατρός θα πάει να λάβει όργανα προς μεταμόσχευση από κάποιον χωρίς τη συναίνεση, δεν ξέρω εάν θα πρέπει να σκεφθείτε να εισαγάγετε την έννοια της έγγραφης συγκατάθεσης των συγγενών με άλλο τρόπο. Με δεδομένο ότι ο νόμος θα ορίζει ότι όντως χωρίς την έγγραφη συναίνεση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με την ενημέρωση των γιατρών από το ανάποδο, δηλαδή, «Αυτό λέει ο νόμος. Εσείς συναινείτε ή όχι;». Νομίζω ότι βοηθάει τους γιατρούς στις μονάδες εντατικής θεραπείας να προσεγγίσουν πιο εύκολα τους συγγενείς των ατόμων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα γίνεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ: Κύριε Γιαννόπουλε, ακριβώς επειδή θα γίνεται, γιατί να μη το νομοθετήσουμε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό είναι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ: Φυσικά, κλείνοντας θέλω να πω ότι το έτος ενημέρωσης είναι πάρα πολύ σημαντικό.


…συνέχεια »

Χωρίς γαλάζια σημαία φέτος το Δρέπανο Θεσπρωτίας

Σε 387 ακτές (αντί 421 πέρυσι) και σε εννέα μαρίνες θα κυματίζει φέτος η «Γαλάζια Σημαία» όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι υπεύθυνοι του προγράμματος στη χώρα μας, η Ελληνική Επιτροπή εξαίρεσε 11 ακτές διότι δεν είχαν εξαιρετική ποιότητα νερών και άλλες 11 γιατί υστερούσαν σε οργάνωση και αριθμό δειγματοληψιών υδάτων.
Άλλες 12 ακτές απορρίφθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή των Γαλάζιων Σημαιών διοτί ο αριθμός των δειγματοληψιών δεν ήταν επαρκής. Σε όλο τον κόσμο βραβεύτηκαν 3.012 ακτές και 638 μαρίνες.

Οι νομοί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για φέτος είναι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων με 40 και 37 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα.
Η Χαλκιδική έχασε φέτος 10 σημαίες και από 40 βραβευμένες ακτές που είχε πέρυσι, φέτος η σημαία θα κυματίζει σε μόλις 30.
Στην Ήπειρο φέτος οι γαλάζιες σημαίες είναι κατά μία λιγότερες, καθώς στην λίστα αυτή τη φορά δεν συμπεριλαμβάνεται το Δρέπανο Θεσπρωτίας.
Οι παραλίες στις οποίες θα κυματίζει φέτος η γαλάζια σημαία είναι οι ακόλουθες:
Δήμος Πρέβεζας
Μονολίθι
Κυανή
Δήμος Πάργας
Λούτσα
Δήμος Ηγουμενίτσας
Μέγα Άμμος
Όλες οι ελληνικές βραβευμένες ακτές και μαρίνες εδώ .
…συνέχεια »

Σειρά αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζονται στην Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βάλουν ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και πώλησης σχεδόν όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο κ. Μπερίσα δήλωσε σήμερα ότι θα τεθούν προς πώληση όλες οι κρατικές μετοχές που έχουν απομείνει στις εταιρίες που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ζήτησε επίσης να επαναθεωρηθούν οι όροι για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας INSIG, διαδικασία η οποία απέτυχε λίγα χρόνια πριν.


«Στο τέλος της διαδικασίας αυτής, η οποία θα συμβάλει άμεσα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, το κράτος θα ελέγχει μόνο όταν έναν περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Αλβανία θα διαθέσει ως δημόσια περιουσία τους μεγαλύτερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις νοσοκομειακές μονάδες, τα εθνικά πάρκα.

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι σε διαδικασία πώλησης είναι γύρω στις 1.820 εταιρίες, κτίρια και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την διατήρηση οδικών αρτηριών με εκχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
…συνέχεια »

Δορυφόροι ανακάλυψαν 17 «χαμένες» πυραμίδες στην Αίγυπτο

Ένα λαμπρό πεδίο αρχαιολογικών ερευνών αποκάλυψε μία νέα υπέρυθρη δορυφορική σάρωση της Αιγύπτου, καθώς έδειξε την υπόγεια ύπαρξη 17 «χαμένων» πυραμίδων, αλλά και περισσότερων από 1.000 αρχαίων τάφων και 3.000 οικισμών. Μάλιστα, αρχικές ανασκαφές επιβεβαίωσαν ήδη ορισμένα από τα ευρήματα συμπεριλαμβανομένων δύο πυραμίδων.
«Η ανασκαφή μιας πυραμίδας είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου και εμείς μείναμε έκπληκτοι από όσα βρήκαμε», λέει η δόκτωρ Σάρα Πάρτσακ, η οποία πρωτοπορεί στην αρχαιολογία μέσω δορυφόρων από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιχαμ.


Η ομάδα της ανέλυσε εικόνες από δορυφόρους που βρίσκονταν σε τροχιά 700 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και οι οποίοι διαθέτουν τόσο ισχυρές φωτογραφικές μηχανές που μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα με διάμετρο μικρότερη από ένα μέτρο, ενώ η υπέρυθρη απεικόνιση επιτρέπει τον εντοπισμό των διαφορετικών υλικών κάτω από τη επιφάνεια του εδάφους.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν τα σπίτια και τα κτίριά τους με τούβλα από λάσπη, που είναι πολύ πιο συμπαγή από το έδαφος που τα περιβάλλει και έτσι με αυτό το σύστημα ανίχνευσης διαγράφονται οι μορφές σπιτιών, ναών και τάφων.

«Αυτά που βλέπουμε είναι απλώς κατασκευές που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. Υπάρχουν χιλιάδες σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχουν καλυφθεί από τον βούρκο του ποταμού. Αυτή είναι μόνο η αρχή.», υποστηρίζει η αιγυπτιολόγος.

Πράγματι, ενώ οι αιγυπτιακές αρχαιολογικές αρχές της Σακάρα αρχικά δεν ενδιαφέρονταν για τα ευρήματά της, όταν όμως πραγματοποίησαν δοκιμαστική ανασκαφή σε δύο σημεία όπου τους είχε υποδείξει την πιθανή ύπαρξη δύο πυραμίδων, άλλαξαν γνώμη.

Μάλιστα τώρα πιστεύεται ότι αυτή η περιοχή ίσως περιέχει τα σημαντικότερα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Μεταξύ άλλων, οι αιγυπτιακές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της δόκτορος Παρτσάκ για να βοηθήσουν στην μελλοντική προστασία των αρχαιοτήτων από αρχαιοκάπηλους.

«Από τις εικόνες μπορούμε να δούμε αν ένας τάφος συλήθηκε σε κάποια φάση και μπορούμε να ειδοποιήσουμε την Ιντερπόλ ώστε να ελέγχει για ύποπτα αρχαία προς πώληση. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο όταν πραγματοποιούμε ανασκαφές. Η εποχή του Ιντιάνα Τζόουνς έχει παρέλθει.», λέει η Παρτσάκ.


…συνέχεια »

Σταύρος Καλογιάννης: Οριστικοποιήθηκε η πώληση της Δωδώνης

Η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ από την Αγροτική Τράπεζα είναι πλέον οριστική. Αυτό προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση που είχε ο Σταύρος Καλογιάννης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός στην υπ’ αρ. πρωτ. 417/2011 απάντησή του, αναφέρει:

«Τα σχέδια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, βρίσκονται υπό την μελέτη τόσο των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Ένα εκ των ανωτέρω σχεδίων είναι αυτό της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μετέχει με ποσοστό 67,77% στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ». Η ΑΤΕ βάσει των ανωτέρω διατάξεων της ΕΕ και ακολουθώντας ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης, είναι υποχρεωμένη να απεμπλακεί από όλες τις μετοχικού ενδιαφέροντος εταιρίες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως προκύπτει και από το συνημμένο έγγραφο της ΑΤΕbank με Α.Π. 85/410/12-05-2011».
Η αρμόδια Διευθύντρια θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ στο υπ’ αρ. πρωτ. 85/410/2011 έγγραφό της (που επικαλείται ο Υπουργός) είναι απολύτως σαφής:
«Η Τράπεζα εφαρμόζει ήδη ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσής της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρεωμένη βάσει των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού – να απεμπλακεί από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Μέσω δε των μέτρων αυτών, εξασφαλίστηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 29.04.2011 η έγκριση για την αντιμετώπιση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του Ελληνικού Δημοσίου.
Τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Τράπεζα θα προχωρήσει το πρόγραμμα απεμπλοκής της από την «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας».
Είναι πλέον προφανές ότι με όσα υποστήριζε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, μόλις πριν από έξι μήνες στα Ιωάννινα, ότι η Δωδώνη αποτελεί τη ναυαρχίδα και την «Ακρόπολη» της Ηπείρου, ενέπαιζε του Ηπειρώτες.
…συνέχεια »

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς

Άρχισαν οι εγγραφές
Εν όψη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς θα δεχθεί και φέτος εγγραφές – μετεγγραφές στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
Το Σχολείο μας ακολουθεί το κοινό πρόγραμμα μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια.
Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές του Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα είτε διαμένοντας στις οικογένειες τους, έχοντας δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης, είτε διαμένοντας στην υποδειγματική Εστία που λειτουργεί με άριστους όρους στους χώρους του Σχολείου όπου σίτιση και διαμονή παρέχονται επίσης δωρεάν.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνάμα απολαμβάνουν την αποκλειστική δυνατότητα πρόσβασης σε ποσοστό 10% επιπλέον από τον αριθμό των εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι οποίες προσφέρουν πτυχία ισότιμα Πανεπιστημιακών Σχολών, στα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών, Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης και Διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Οι εγγραφές στην Α΄ Λυκείου και οι μετεγγραφές στις Β΄ και Γ΄ Λυκείου σε όλες τις τάξεις πραγματοποιούνται έως την έναρξη των μαθημάτων του νέου Σχολικού έτους, ενώ οι μετεγγραφές ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 26530-41285, 26530-41485, 26530-41226 καθώς και διαμέσου του e-mail: mail@lyk-ekkl-vellas.ioa.sch.gr.

Με τιμή
Ο Διευθυντής
Γεωργούλας Χρήστος

…συνέχεια »

Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, (΄Αρθρο 178, Ν.3852/2010), (φορείς που έχουν προσκληθεί, έχουν ήδη ορίσει τους εκπροσώπους τους), καλούνται δημότες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ηπείρου (όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, ήτοι Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, ΄Αρτας και Πρέβεζας), να υποβάλουν σχετική Αίτηση, για τη συμμετοχή τους στην ως άνω Επιτροπή, στην Περιφέρεια Ηπείρου, μέχρι 03.06.2011.

Οι Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στο Γραφείο Ν. 212 της Περιφέρειας Ηπείρου – Διοικητήριο (αρμόδια υπάλληλος κ. Βασιλική Κωσταδήμα), επίσης με Fax στον αριθμό 26510.77 637 και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης v.kostadima@php.gov.gr.
Μετά την λήξη της ως άνω διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, μεταξύ των ενδιαφερομένων δημοτών, ώστε με βάση τα αποτελέσματα της κλήρωσης, να οριστούν τα μέλη – δημότες που θα μετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης.


Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ


…συνέχεια »

"Αγανακτισμένοι" Θεσπρωτοί συγκεντρώνονται στην Ηγουμενίτσα, σήμερα στις 6 στην πλατεία δημαρχείου

Democracia real ya «ΑΛΗΘΗΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ» - ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ


Μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε από την ισπανόφωνη ιστοσελίδα http://democraciarealya.es/ το μανιφέστο πολιτών ενάντια στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διατύπωση του μανιφέστο είναι ενωτική, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογίες, κομματικές ταμπέλες, θρησκείες, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζουν στην Ισπανία. Ανάλογο μανιφέστο έχει δημοσιευθεί και από πολίτες της Πορτογαλίας.

toma la calle 15-05-2011


Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν εσάς: τους ανθρώπους, που ξυπνούν κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε ημέρα για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους γύρω τους.

Μερικοί από μας θεωρούνται προοδευτικοί, άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίες, άλλοι είναι απολιτίκ, αλλά είμαστε όλοι ανήσυχοι και εξοργισμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά ανάμεσα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αφήνοντας μας αβοήθητους, χωρίς φωνή.

Αυτή η κατάσταση έχει γίνει κανονικά, μια καθημερινή ταλαιπωρία, χωρίς ελπίδα. Αλλά αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί.

Ως εκ τούτου,υποστηρίζουμε ότι:

Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η εξέλιξη, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, η οικολογική βιωσιμότητα, η ευημερία και η ευτυχία των ανθρώπων..

Αυτά είναι αναφαίρετες αξίες που πρέπει να ισχύουν στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης και του οικονομικού μας συστήματος, δεν φροντίζουν αυτά τα δικαιώματα, και με πολλούς τρόπους αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η δημοκρατία ανήκει στο λαό το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποτελείται από κάθε έναν από εμάς. Ωστόσο, στην Ισπανία, τα περισσότερα μέλη της πολιτικής τάξης δεν μας λαμβάνουν καν υπόψη. Οι πολιτικοί θα πρέπει να μεταφέρουν τη φωνή μας στα θεσμικά όργανα, διευκολύνοντας την πολιτική συμμετοχή των πολιτών μέσω άμεσων καναλιών, κάτι που θα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για την ευρύτερη κοινωνία. Ο ρόλος τους είναι να πλουτίσουν και να ευημερούν εις βάρος μας, που είμαστε απλοί θεατές της δικτατορίας των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους στην εξουσία μέσω του δικομματισμού των PP & PSOE.

Η επιθυμία για η εξουσία και τη συσσώρευση της σε λίγους δημιουργεί ανισότητα, ένταση και αδικία, η οποία οδηγεί στη βία, την οποία εμείς απορρίπτουμε. Το πεπαλαιωμένο και αφύσικο οικονομικό μοντέλο ωθεί την μηχανή της κοινωνίας σε έναν συνεχόμενο κύκλο όπου οι λίγοι πλουτίζουν και οι πολλοί γίνονται φτωχότεροι. μέχρι την κατάρρευση.

Η θέληση και ο σκοπός του ισχύοντος συστήματος είναι η συσσώρευση του χρήματος, όχι όσον αφορά την απόδοση και την ευημερία της κοινωνίας. Σπαταλώντας πόρους, μολύνοντας τον πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και δυσαρεστημένους πολίτες.
Οι πολίτες είναι τα γρανάζια μιας μηχανής σχεδιασμένης για να εμπλουτίσει μια μειοψηφία η οποία δεν αφορά τις ανάγκες μας. Είμαστε ανώνυμοι, αλλά χωρίς εμάς τίποτε από αυτά δεν θα υπήρχε, γιατί εμείς κινούμε τον κόσμο.

Αν ως κοινωνία δεν μάθουμε να εμπιστευόμαστε το μέλλον μας, ζώντας σε μια ανεξέλεγκτη οικονομία η οποία δεν επιστρέφει ποτέ τον παραγόμενο πλούτο στους περισσότερους, δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις αδικία απ’ την οποία υποφέρουμε.
Χρειαζόμαστε μία ηθική επανάσταση. Αντί να τοποθετούμε τα χρήματα πάνω τους ανθρώπους, ας τα φέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων. Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα. Δεν είμαι ένα προϊόν αυτού που αγοράζω, του λόγου για τον οποίο το αγοράζω, ούτε αυτού από τον οποίο το αγοράζω.

Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.

Νομίζω ότι μπορώ να τα αλλάξω.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε .Γνωρίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.

…συνέχεια »

Ζητούν να απομακρυνθούν από τον Αμβρακικό οι Ιχθυοκαλλιέργειες

Τις ενστάσεις τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους «Οι Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού». Βασική αιχμή της κριτικής είναι οι εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες όπως υποστηρίζουν έχουν καταστροφικές συνέπειες και επιπτώσεις σε κλειστούς κόλπους, εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων που εναποθέτουν καθημερινά στο βυθό της θάλασσας.
«Αν αθροίσουμε τις ποσότητες των οργανικών φορτίων που συσσωρεύονται γύρω και κάτω από τα κλουβιά σε ένα κλειστό κόλπο όπως ο Αμβρακικός όπου λειτουργούν από το 1990 22 μονάδες εκτροφής λαβρακιού-τσιπούρας ο οποίος έχει και πρόβλημα στρωμάτωσης και ανανέωσης των νερών, τα νούμερα είναι τεράστια. … Αποτέλεσμα μετά από 20 χρόνια λειτουργίας των μονάδων αυτών εντός του Αμβρακικού, ο κόλπος είναι κατά 80% ανοξικός και τείνει να γίνει νεκρά θάλασσα.

Το οικονομικό τίμημα να έχουν απομακρυνθεί από την θάλασσα περί τους 3000 εργαζόμενους ψαράδες και κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους και οι εναπομείναντες 2000 εργαζόμενοι στη θάλασσα και τις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου εκτός της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι ίδιοι οι ιχθυοκαλλιεργητές από ξαφνικούς μαζικούς θανάτους ψαριών», τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα «Οι Ενεργοί Πολίτες» που καταλήγοντας ζητούν απαγόρευση λειτουργίας και εγκατάστασης μονάδων εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών σε κλειστούς κόλπους, εκβολικά συστήματα και περιοχές natura και να ορίζει την μετεγκατάσταση όσων μονάδων λειτουργούν σε κλειστούς κόλπους στα οργανωμένα πάρκα σε ανοιχτή θάλασσα.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4993&catid=13

…συνέχεια »

Τα δάκρυα των Ιωαννίνων

Λουτφού Καραντάγ γεννήθηκε το 1914 στα Γιάννενα και ήταν 10 χρόνων την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών. Το 1923-4 ο Λουτφού, μαζί με άλλους 1.500 Τουρκογιαννιώτες πήρε το δρόμο της προσφυγιάς και από το λιμάνι της Πρέβεζας διεκπεραιώθηκε στην Πόλη. Μπουλέντ Κοτζάμεμι: 65 ετών, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και γραφίστας στην επαγγελματική του ζωή. Γεννήθηκε στη Σμύρνη αλλά κατάγεται, από την πλευρά της μητέρας του, από παλιά οθωμανική οικογένεια των Ιωαννίνων.

Δύο άνθρωποι που είναι και αισθάνονται Γιαννιώτες. Ζουν αμφότεροι στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, κάτοχος του βραβείου Ειρήνης και Φιλίας Απντί Ιπεκτσί τους συνάντησε στην Ιστανμπούλ σε ένα ιστορικό οδοιπορικό για τους Τουρκογιαννιώτες.

Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ

…συνέχεια »

Συνολική λύση στα προβλήματα των ιχθυοκαλλιεργειών μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν σήμερα στην Ηγουμενίτσα το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργειών Ν. Θεσπρωτίας με θέμα: Χωροταξικός Σχεδιασμός Ιχθυοκαλλιεργειών & Αειφόρος Ανάπτυξη», παραβρέθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε «σπουδαία την πρωτοβουλία» οργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τελειώνει το θέμα της χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών. «Είναι αναγκαίο, πρόσθεσε, να στηρίξουμε τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν στηρίχθηκαν οι παραγωγικές τάξεις και ότι δημιούργησαν, το δημιούργησαν μόνες τους».
Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του κλάδου για να προσθέσει ότι αν κατά την τελευταία 30ετία είχαν αντιμετωπιστεί σωστά οι ιχθυοκαλλιέργειες, δεν θα υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα. «Στο πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα των ιχθυοκαλλιεργειών στα γλυκά νερά, πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα του Αμβρακικού, όχι όμως σε βάρος της Σαγιάδας, αλλά να δοθούν λύσεις βάσει των μελετών που θα εκπονηθούν», συμπλήρωσε.
Αναφορά έκανε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, και στη γραφειοκρατία που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να προωθηθούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Συμφωνώ με την θέση του Πρωθυπουργού, ότι πρέπει να υπάρχει για μια στάση για την ίδρυση επιχειρήσεων. Πρέπει να αλλάξει η Δημόσια Διοίκηση.. Να προχωράμε άμεσα τα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους του μόχθου», κατέληξε.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τμημάτων ΤΕΙ που οδηγούνται προς κατάργηση, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να μη λειτουργεί κεντροβαρικά αλλά περιφερειακά και ισότιμα.

…συνέχεια »

Σταύρος Καλογιάννης: Βάσει ποιών όρων και με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν οι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό;

Το θέμα των νέων προσωρινών σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό, έφερε στη Βουλή ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση (υπ’ αρ. 16572/2011) που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, στην οποία αναφέρεται:
Σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2011, ενάμιση χρόνο περίπου μετά τις πρώτες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών επί του θέματος. Μεταξύ των προβλεπόμενων σταθμών ένας θα λειτουργήσει στα όρια των Νομών Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας (στην Τύρια) και ένας δεύτερος στα όρια των Νομών Ιωαννίνων – Τρικάλων (στο Μαλακάσι). Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε Νυμφόπετρα - Μουσθένη και Καβάλα.
Προφανώς οι σταθμοί κατά μήκος της Εγνατίας θα είναι προσωρινοί καθώς το Υπουργείο δεν είναι ακόμα έτοιμο να θέσει σε λειτουργία τους μόνιμους σταθμούς.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


• Βάσει ποιού διαγωνισμού ανατέθηκαν, ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους (μελέτης και σύμβασης) και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σταθμών διοδίων της Εγνατίας οδού;
• Ποιος θα λειτουργήσει τους σταθμούς, βάσει ποιάς διαδικασίας και πότε αναμένεται αυτοί να τεθούν σε λειτουργία;
• Ποια πολιτική θα ακολουθήσει το Υπουργείο για τον καθορισμό της τιμής των διοδίων της Εγνατίας; • Πότε θα είναι έτοιμα τα ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία;
Την Ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κύριοι Δημήτρης Τσουμάνης (Ν. Πρέβεζας), Νίκος Λέγκας (Ν. Τρικάλων) και Κώστας Παπασιώζος (Ν. Άρτας).

…συνέχεια »

Αναγκαιότητα η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στην Π.Ε. Πρέβεζας

Η δεύτερη στη σειρά σύσκεψη, από την Περιφέρεια Ηπείρου, στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου για την Αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέας Πότσης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γ. Νικόπουλος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαϊλης, ο Αντιδήμαρχος Ζηρού κ. Ζ. Ρεμπής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ν. Ανατολιωτάκης, Κ. Κωτσαντής, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Δ. Τσούτσης, η Διευθύντρια Δ/νσης Υγείας Π.Ε. Πρέβεζας κ. Α. Λένα, ο Δ/ντής της Νεφρολογικής Κλινικής Ν. Πρέβεζας κ. Μ. Δαρδαμάνης, ο κ. Ι. Μπαίλης Δ/ντής της Παθολογικής Γ.Ν.Π, ο Κ. Τσιόκος, ιατροί, εκπρόσωπος της παράταξης ΑΥ.ΡΙ.Ο, κ.α.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία στην Π.Ε. Πρέβεζας και κατατέθηκαν σειρά προτάσεων επί του προτεινόμενου, από το Υπουργείο, Υγειονομικού Χάρτη.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους φορείς στη σύσκεψη ήταν και η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονου νοσοκομείου, που αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δομών Υγείας στην Π.Ε. Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, με προϋποθέσεις να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επόμενης τουλάχιστον 20ετίας αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει οι υπηρεσίες υγείας να σχεδιάζονται με ορθολογικό τρόπο που προϋποθέτει ενδελεχή γνώση των τοπικών αναγκών, αλλά και σύνδεση με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου εν γένει.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Οδ. Πότσης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της σύσκεψης. «Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας. Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ήδη τα σχέδιά του, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των αρμόδιων φορέων. Παρόλα αυτά εμείς έχουμε υποχρέωση να συμμετάσχουμε στον κοινωνικό διάλογο, στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας περιορίζει το Υπουργείο, αξιώνοντας τα συμπεράσματα και οι προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη. Επικοινωνούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς ανά Περιφερειακή Ενότητα, σεβόμενοι τις τοπικές κοινωνίες, καταγράφοντας με άνεση τις απόψεις όλων, οι οποίες αφού επεξεργαστούν από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο».

Μετά την λήξη της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδ. Πότσης και ο Γενικός Δ/ντης Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Νικόπουλος, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Πρέβεζας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου ο οποίος και τους ενημέρωσε για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση έκτασης 50 στρεμμάτων στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανέγερση δημόσιου νοσοκομείου.


…συνέχεια »

Αλβανία: Νικητής στα Τίρανα ο Λ. Μπάσα

Έπειτα από 15 μέρες, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μέσα σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων και αλληλοκατηγοριών, ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα, που αναδεικνύει νικητή τον υποψήφιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα(φωτο).
Ο κ. Μπάσα, μετά την αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που είχαν ριχτεί εκ παραδρομής σε λάθος κάλπη (σε αυτή για τους δημοτικούς συμβούλους και όχι σε αυτή για το δήμαρχο), επικράτησε με 81 ψήφους έναντι του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου, Έντι Ράμα.


Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ανέτρεψε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και τον ίδιο τον εκλογικό κώδικα, όλα τα ψηφοδέλτια που ρίχνονται σε λάθος κάλπη θεωρούνται άκυρα. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στα Τίρανα και την πρωτιά, με διαφορά δέκα ψήφων, του Έντι Ράμα, η Επιτροπή αποφάσισε να καταμετρήσει και τα ψηφοδέλτια που αφορούσαν το δήμαρχο και βρέθηκαν εκ παραδρομής στην κάλπη των δημοτικών συμβούλων.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη.
Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων».
…συνέχεια »

Σκουριάζουν στα ναυπηγεία οι κυνηγοί των λαθρεμπόρων

Ρεπορτάζ
ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί αμείλικτη με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, ωστόσο τα πεπραγμένα του οικονομικού επιτελείου άλλα δείχνουν. Ειδικά σε ότι αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου, σίγουρα δεν αποτελεί δείγμα αποφασιστικότητας το γεγονός ότι τα δύο ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονα ταχύπλοα αντιλαθρεμπορικά σκάφη Ποσειδώνας και Ερμής που παρέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο τον Μάιο του 2009 από τα ναυπηγεία Ελευσίνας και κόστισαν περισσότερα από 2.000.000 ευρώ παραμένουν αποθηκευμένα στη στεριά.


Μικροψυχία
Η ιστορία των δύο πλοίων είναι, όπως καταγγέλλουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα ακόμη δείγμα πολιτικής μικροψυχίας του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να τα αφήσει να … σκουριάζουν στη στεριά για να μην παραδεχτεί στην κοινή γνώμη ότι δεν παρέλαβε μόνο καμένη γη, όπως υποστηρίζει από την πρώτη μέρα «σοσιαλιστικής» διακυβέρνησης.

Ειδικότερα τον Μάιο του 2009, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας παρέλαβε από τα ναυπηγεία Ελευσίνας για λογαριασμό των τελωνειακών αρχών τα δύο πλοία, τα οποία τους επόμενους μήνες πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πλεύσεις.
Ωστόσο το υπουργείο διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκούσε ώστε να μπορούν να επιχειρούν επί 24ώρου βάσης τα δύο πλοία. Προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων, ο τότε υφυπουργός ετοίμασε προκήρυξη μετατάξεων εξειδικευμένου σε πλοία προσωπικού, ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα της στελέχωσης.
Παράλληλα, είχε ετοιμαστεί η προκήρυξη για την κατασκευή πέντε ακόμη πλοίων, του ίδιου μεγέθους και τριών μεγαλύτερων (ανοιχτής θαλάσσης). Μάλιστα το κόστος κατασκευής τους δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό Προϋπολογισμό αλλά θα καλυπτόταν από κονδύλια ύψους άνω των 10.000.000 ευρώ που εισέπραξε η χώρα μας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού της καπνοβιομηχανίας Philip Morris με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπόθεση λαθρεμπορίου (Ιούλιος 20094).

Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν βάζει στη θάλασσα τα σκάφη που παρέλαβε το 2009 η Ν.Δ.
Ο κ. Μπέζας, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα μας, εξέφρασε αδυναμία να κατανοήσει για ποιόν λόγο βρίσκονται ακόμα εκτός θαλάσσης τα δύο πλοία και διερωτήθηκε για την τύχη του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης του ναυτιλιακού πετρελαίου με το κωδικό όνομα «Ποσειδών», ενός ώριμου έργου που επίσης εγκαταλείφθηκε και το οποίο θα αντιμετώπιζε σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο του ναυτιλιακού πετρελαίου
Η απάντηση της κυβέρνησης για το σχετικό θέμα δόθηκε στη Βουλή από τον τωρινό υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μη πειστική. Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αθ. Μπούρα απαντά, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει πιστοποιηθεί η καταλληλότητα των αγκυρών (!) και δεν έχουν τοποθετηθεί τα ερμάρια φορητού οπλισμού κλπ. Πρόκειται δηλαδή για δευτερεύοντες λόγους που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί.
Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει επιπλέον… κίνητρα στους λαθρέμπορους, καθώς, όπως ομολογείται στη σελίδα 76 του «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής», «το λαθρεμπόριο ενεργείται κυρίως σε είδη υποκείμενα σε υψηλούς δασμούς ή φόρους κατανάλωσης, όπως καύσιμα, προϊόντα καπνού, οινοπνεύματος, αντικείμενα πολυτελείας, κοσμήματα, αυτοκίνητα κλπ».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «δημοκρατία», την Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

…συνέχεια »