Κόντρα Βάσως-Μαριλίζας για τα χρέη

Την έντονη δυσφορία κυβερνητικών βουλευτών και την ολιγόλεπτη αποχώρηση από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βάσως Παπανδρέου προκάλεσε η διάταξη στο νομοσχέδιο της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία προβλέπει τη νομιμοποίηση των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπουργός, που παρουσίαζε στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο, δέχτηκε την έντονη κριτική κυβερνητικών βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Νάσος Αλευράς, ο Γιάννης Αμοιρίδης και ο Χρήστος Μαγκούφης, οι οποίοι υπέδειξαν στην υπουργό ότι την ίδια ώρα που πολλές από τις προμηθειες είναι σκανδαλώδεις και ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, είναι οξύμωρο και προκλητικό να προχωρά η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου, στη νομιμοποίηση των οφειλών.Εμφανώς ενοχλημένη, η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, επεσήμανε ότι δεν ψηφίζει αυτή τη διάταξη, καθώς όταν το νομοσχέδιο πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πάρει έγκριση, στην ουσία θα νομιμοποιηθούν οφειλές που ήδη είναι στο στόχαστρο έρευνας για "μαύρο χρήμα".
"Eρχόμαστε να νομιμοποιήσουμε παρανομίες που έχουν γίνει. Και το Κοινοβούλιο δεν είναι πλυντήριο για να ξεπλένει παρανομίες. Μια αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει και ο Δ. Αβραμόπουλος και τότε το ΠΑΣΟΚ μίλησε περί σκανδάλου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να την πάρει πίσω. Τώρα μας καλείτε να κάνουμε το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι βουλευτές να κόψουν μισθούς και συντάξεις ανθρώπων που δεν φταίνε για την σημερινή κατάσταση και να νομιμοποιούμε παρανομίες δισεκατομμυρίων", είπε η κ. Παπανδρέου.
Μάλιστα η κ.Παπανδρέου, την ώρα που έλαβε το λόγο η κ.Ξενογιαννακοπούλου για να δώσει εξηγήσειος, αποχώρησε από την αίθουσα της επιτροπής και επανήλθε μετά από πέντε λεπτά κι ενώ ακόμα μιλούσε η υπουργός.
Η κίνησή της αυτή εκτιμήθηκε ως ένδειξη ιδιαίτερης ενόχλησης προς την επιμονή της κ.Ξενογιαννακοπούλου στη διάταξη, με τη Βάσω Παπανδρέου να επιμένει εκ νέου να διευκρινίζει σε πηγαδάκια βουλευτών αργότερα ότι νομιμοποιούμε με το νομοσχέδιο και έσοδα από μίζες. Και ο κ.Νασιώκας χθες είχε ταχθεί κατά της διάταξης, ενώ πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υποκύπτει σε εκβιασμούς προμηθευτών που χρόνια τώρα λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα, μέσα από το σύστημα Υγείας.
Απαντώντας η υπουργός Υγείας αρνήθηκε με κατηγορηματικότητα ότι πρόκειται για νομιμοποίηση παρανομιών τονίζοντας πως «με αίσθημα ευθύνης φέρνουμε αυτή την ρύθμιση επειδή εξασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον», ενώ, όπως είπε δεν θα διαννοείτο ποτέ να καλέσει την εθνική αντιπροσωπεία να κάνει κάτι τέτοιο.
Εξήγησε ότι με την ρύθμιση αυτή, πρώτον επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη έκπτωση που έχει ποτέ επιτευχθεί ποτέ αναφορικά με διακανονισμό χρεών (15%), δεύτερον ότι δεν αποτελεί λευκή επιταγή για πληρωμή αλλά πλαίσιο το οποίο λαμβάνεται υπόψη από τους παρέδρους και το Ελεγκτικό Συνέδριο από το οποίο θα ελέγχεται το κάθε τιμολόγιο, τρίτον, τίθεται ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου των προμηθευτών ώστε οι προμήθειες να γίνονται στην χαμηλότερη τιμή μέσου όρου της Ευρώπης μέχρι να ευδοκιμήσουν οι διαγωνισμοί και τέταρτον - όπως είπε - «από δω και πέρα γυρίζουμε αυτή την σελίδα και ζητούμε να μας κρίνετε από τα αποτελέσματα».
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή και στα άρθρα και στο σύνολό του.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=18122948

Δεν υπάρχουν σχόλια: