Ο « Καλλικράτης » και ο νέος Δήμος Σουλίου

Του Γεωργίου Γκορέζη

Mε τον « Καλλικράτη » τα γεωγραφικά όρια που καθόριζαν την έννοια κοινότητας στο Δήμο Παραμυθιάς διερράγησαν, για να περιλάβουν την κοινότητα Σουλίου και τον Δήμο Αχέροντα και συγκροτήσουν το νέο Δήμο Σουλίου. Και αυτό από την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού, βιώσιμου, και αποτελεσματικού κοινωνικού τοπίου. Στόχευση η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του νέου Δήμου, η συμπλήρωση των οδικών και λοιπών δικτύων, η οικιστική ανασυγκρότηση με σεβασμό στο περιβάλλον, η λειτουργία δομών εκπαίδευσης και υγείας, και η πολιτισμική ανάπτυξη και ανάδειξη, με εργαλείο την αξιόπιστη διοίκηση, διαχείριση και λογοδοσία.

Ο νέος διοικητικός χάρτης εξασφαλίζει και στον δήμο μας την οικονομική αυτοτέλεια, εγκαθιστά την δημοτική ηλεκτρονική διακυβέρνηση, απαντά στην απαξίωση στην οποία εκτίθενται αιρετοί και εργαζόμενοι, και δίνει ώθηση στη πράσινη ανάπτυξη. Συνιστά τολμηρή τομή, που βοηθάει στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στον τόπο μας, που ταλανίζουν την οικονομία, την κοινωνία και ακόμα και την πολιτική. Αλλάζει τις αρχές διοίκησης για να αλλάξει και η πολιτική, γιατί η νέα πολιτική βασίζεται στη νέα διοικητική δομή, λιγότερο συγκεντρωτική, λιγότερο πελατειακή, πιο σύγχρονη και πιο δημοκρατική.

Με τον Καλλικράτη οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου σηματοδοτούν την αφετηρία μιας διαφορετικής αντίληψης για το Δήμο μας. Και παράλληλα αποτελούν την αρχή μιας νέας πορείας για το τόπο μας. Επειδή η μέχρι τώρα κατάσταση στα δημοτικά πράγματα δεν εκφράζει τις ευαισθησίες και δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των κατοίκων. Οι πολίτες αισθανόμαστε τώρα ότι ήλθε η ώρα να αγωνιστούμε και να γυρίσουμε σελίδα. Για να αλλάξουμε πορεία και να πάμε μπροστά. Για να ξεφύγουμε από τις παλαιές αντιλήψεις και πρακτικές. Για να αφήσουμε πίσω το κουρασμένο σήμερα και να κερδίσουμε το μέλλον.
Στο νέο μας ξεκίνημα πάνω και πρώτα απ’ όλα πρέπει να θέσουμε τις αρχές και τα θεμέλια στη λειτουργία του δήμου μας, τους πυλώνες που καθορίζονται από την αρχιτεκτονική του « Καλλικράτη », με πρώτο πυλώνα τις αρχές της διαφάνειας και της λαϊκής συμμετοχής. Μέχρι τώρα διαπιστώνουμε τη πλήρη απαξίωση των αρχών αυτών. Ακόμα και αυτός ο ετήσιος απολογισμός του έργου είναι μέχρι τώρα έννοια άγνωστη στο τόπο μας.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Δράσεις σε τομείς όπως η πολεοδομία, η αποχέτευση ,οι χώροι αναψυχής, η ανάπλαση υποβαθμισμένων γειτονιών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Η προσφορά των περισσοτέρων όσων ασχολήθηκαν μέχρι τώρα με το Δήμο μας περιορίζεται σε τσιμεντοστρώσεις δρόμων, ή πλακοστρώσεις πλατειών, που κι’ αυτές γίνονται για ψηφοθηρία και μόνο.
Έπειτα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι η διοίκηση του δήμου οφείλει να προάγει το τοπικό δημόσιο συμφέρον σε καθεστώς δημόσιου απολογισμού. Οι παθογένειες του παρελθόντος πρέπει να μας δείξουν το δρόμο της αξιόπιστης δημοκρατικής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Η σπατάλη, η αυθαιρεσία, οι πελατειακές σχέσεις και η ανυπαρξία οράματος είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα του Δήμου μας.
Κυρίαρχο στοιχείο στη νέα προοπτική πρέπει να είναι ο θεσμικός καθορισμός των σχέσεων των αιρετών αρχόντων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αρχή μας είναι ότι οι πρώτοι παράγουν πολιτική και οι δεύτεροι την εφαρμόζουν, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο τελούν υπό καθεστώς αξιόπιστης λογοδοσίας.
H σημερινή ποιότητα των υπηρεσιών του δήμου είναι ανοικτή σε κριτική και το γεγονός αυτό συνηγορεί στην αναβάθμιση. Η αξιολόγηση, εκπαίδευση και αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού μαζί με το νέο, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες προόδου και ανάπτυξης.
Οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και η εμπειρία άλλων κοινωνιών μπορούν να αξιοποιηθούν και στο τόπο μας.
Για την αξιοποίηση μεγάλων έργων, όπως η Εγνατία οδός, το λιμάνι, ο Σ. Ε. Α. Ελευθεροχωρίου, κ.λ.π., δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένας σχεδιασμός. H απραξία συμβάλλει στην ακύρωση και αυτών των παλαιότερων σχεδιασμών (Εμπορευματικό Κέντρο, Παράρτημα Σχολής Καλών Τεχνών κ.λ.π. ). Όπως επίσης δεν αξιοποιήθηκε ο πακτωλός των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης για τοπικά προγράμματα αγροτοτουρισμού και διασυνοριακά, που θα έδιναν ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία. Για μια ακόμη φορά η Παραμυθιά, ο Αχέρων και το Σούλι μένουν εκτός προγράμματος leader.
Είναι απαράδεκτο από τη μια μεριά να λέμε ότι είμαστε η πύλη της Ευρώπης, και από την άλλη περιοχές του Δήμου μας που απέχουν λίγα λεπτά από την θάλασσα να παραμένουν αναξιοποίητες τουριστικά. Αλλά για την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων χρειάζεται όραμα και σχεδιασμός, που δεν υπάρχει. Όραμα και σχεδιασμός για την αξιοποίηση του οικολογικού μας θησαυρού με έργα, που θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όπως επίσης όραμα και σχεδιασμός για ένα εξ’ ίσου ανεκτίμητο θησαυρό, τον πολιτισμό μας. Η περιοχή μας είναι γεμάτη από περίλαμπρα και ατέλειωτα μνημεία του πολιτισμού μας.
Εδώ θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πρωτοπόρος, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό μας θησαυρό, ώστε να τον προβάλλουμε στους ξένους επισκέπτες, και να έχομε και πολλές θέσεις εργασίας. Και όμως μέχρι τώρα δεν πετύχαμε ούτε αυτή τη στοιχειώδη και ανέξοδη σήμανση των μνημείων μας.
Για όλους εμάς που έχουμε υποφέρει για πολλά χρόνια από ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό κράτος, η επιστροφή στην άμεση δημοκρατία του δήμου είναι επίσης μια επιτακτική ανάγκη. Έχουμε ανάγκη από ενεργούς πολίτες που κυκλοφορούν και συζητούν, ανταλλάσσουν γνώμη και παίρνουν αποφάσεις, δηλαδή δημιουργούν πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων στο δήμο ευνοεί τη δημιουργία συμβουλίων ή συνελεύσεων της γειτονιάς, γεγονός που όχι μόνο αναδιοργανώνει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και δίνει στο αξίωμα του δημάρχου ένα συμβολικό χαρακτήρα.Το πρόγραμμα « Καλλικράτης » και η αρχιτεκτονική του μπορεί να παίξει στο δήμο μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, στο περιβάλλον, στις νέες τεχνολογίες, στα δικαιώματα και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Αλλά τίποτε δεν προχωράει χωρίς την κοινωνία των ενεργών πολιτών, που τελευταία δραστηριοποιείται και στο τόπο μας. Αυτή τη μορφή συμμετοχικής αυτοδιοίκησης θέλουμε. Το μέλλον και η προοπτική της προσδιορίζεται από την εμπιστοσύνη και αξιοπιστία που αποκτά στην τοπική μας κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: