Αντ. Σαμαράς: «Αδύνατος κρίκος» ενός χρεοκοπημένου συστήματος η διαφθορά

«Αδύνατο κρίκο» ενός υποδείγματος που έχει χρεοκοπήσει, ενός συστήματος που ήδη καταρρέει, χαρακτήρισε τη διαφθορά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της «Ελληνικής Διαφάνειας».
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του κοινωνικού μοντέλου, υποστηρίζοντας ότι ολόκληρο το μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε, όχι μόνο στην πολιτική, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά παντού.
«Αυτά που βλέπουμε ως μεμονωμένα συμπτώματα κρίσης, αυτά που αναπνέουμε ως μολυσμένο αέρα παρακμής, σηματοδοτούν μια κρίση υποδείγματος. Μια γενικευμένη κρίση. Της Ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε για να αντιστρέψουμε τα εκφυλιστικά της συμπτώματα», τόνισε, σημειώνοντας ότι η «διαφθορά είναι μια καλή αφετηρία».
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ακόμη κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχει προτείνει η ΝΔ στο ζήτημα της διαφθοράς και είναι:
- Να αλλάξει ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύσει και για τους υπουργούς.
- Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των Προμηθειών του Δημοσίου, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.
- Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.
- Να δοθούν σταθεροί Πόροι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.
- Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτης (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία να αναγνωρίζεται από το ΑΦΜ του και να γίνεται ηλεκτρονικά.
- Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημόσιους Φορείς - ώστε να υπάρχει συνεχώς έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.
- Να προσθέσω σήμερα, ακόμα, την ανάγκη να δημοσιοποιείται έκθεση σκοπιμότητας και αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών. Για λόγους προφανείς.
Όπως υπογράμμισε, «για όλα αυτά και σε αρκετά ακόμα συμφωνήσαμε στη Βουλή και πρέπει να νομοθετηθούν αμέσως». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να φέρει το ταχύτερο τα σχετικά νομοσχέδια.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται υπό σφοδρή πίεση αυτή τη στιγμή να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Να περιορίσει τα ελλείμματά της, να συγκρατήσει το χρέος της».
«Αυτά όλα δεν είναι υπόθεση κάποιου απλού "συμμαζέματος". Δεν αρκεί να τεθούμε υπό την άμεση εποπτεία ενός Διεθνούς Οργανισμού για να εξαλειφθούν η σπατάλη και η φοροδιαφυγή. Πολλοί αυτό φαντάζονται. Κι έχουν άδικο...Δεν έχουμε κακοδιοίκηση απλώς. Έχουμε διαφθορά. Και δεν έχουμε σποραδική διαφθορά. Έχουμε γενικευμένη, συστημική διαφθορά», πρόσθεσε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, με αλλαγή των δομών και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας, κι αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να στο επιβάλλει ένα Διεθνής Οργανισμός, αλλά «πρέπει να το αποφασίσει η ίδια η κοινωνία. Πρέπει να το αναλάβει η ίδια η πολιτεία. Αφού αλλάξει δραστικά.»
«Αυτή η αλλαγή υποδείγματος έχει ήδη μπει στην ατζέντα. Εμείς το ονομάζουμε "Νέα Μεταπολίτευση"...Το σημερινό μοντέλο, που έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, δεν αφήνει τη χώρα να αξιοποιήσει τα μεγάλα περιουσιακά της στοιχεία», τόνισε.
«Πρέπει να αντιληφθούμε πως η εξάλειψη της Διαφθοράς δεν είναι μόνο ο "αδύνατος κρίκος" του σημερινού χρεοκοπημένου συστήματος. Είναι και προϋπόθεση Δημοκρατίας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε κ. Σαμαράς
«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Οφείλουμε να τα αλλάξουμε όλα. Κι αν από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, αυτό είναι η καταπολέμηση της Διαφθοράς», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: