«Κλείστε γρήγορα τις χωματερές»

Τελεσίγραφο δύο Υπουργών στους περιφερειάρχες -H εικόνα στην Ήπειρο

Να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών και ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), έως τις 16 Ιουλίου 2010 και να τις αποκαταστήσουν, ζητά από τις περιφέρειες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε κοινή επιστολή με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προς τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας.
Για την Ήπειρο είναι αδύνατον να τηρηθεί το ... τελεσίγραφο. Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα ο ΧΥΤΑ, οι χωματερές δεν μπορούν να κλείσουν. Το ζητούμενο βέβαια είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και την αποκατάσταση τους και υπάρχει η αισιοδοξία πως μετά τα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο στόχος δεν είναι μακριά.
Βιαστείτε ...
Στην επιστολή των δύο Υπουργών επισημαίνεται ότι οι περιφέρειες θα πρέπει, έως τις 31 Μαΐου 2010, να έχουν στείλει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές τους για τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην περιοχή τους. Στην ενημέρωση θα πρέπει να περιγράφουν αναλυτικά πώς θα εξασφαλίσουν τα παραπάνω.
Στην επιστολή τον δύο Υπουργείων τονίζεται, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για όσους ΧΑΔΑ δεν έχει γίνει ακόμη αυτό και να προγραμματιστεί η κατασκευή των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
Στους γενικούς γραμματείς περιφερειών υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) - Οκτώβριος 2005 - που αφορά την ολοκληρωτική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασμό με την κατασκευή έργων υποδομής σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η όποια καθυστέρηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τσουχτερά πρόστιμα: 39.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή που παραμένει ενεργή!
Η εικόνα στην Ήπειρο
Ας δούμε πια είναι σήμερα η εικόνα στην Ήπειρο σε ότι αναφορά τους ΧΑΔΑ (χωματερές)
--- Στην 1η Διαχειριστική Ενότητα, δηλαδή στο νομό Ιωαννίνων, είχαμε σύνολο χωματερών 127. Έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα οι 109 και παραμένουν ανοιχτές 18. Μεγάλο «αγκάθι» η χωματερή της Δουρούτης, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 7,5 εκατ ευρώ, που «σκάλωσε» -ως γνωστόν- στην πολυαναμενόμενη διόρθωση των τευχών δημοπράτησης από τη ΔΕΥΑΙ.
Αν τακτοποιηθεί κι αυτή η εκκρεμότητα το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί, γιατί η αποκατάσταση μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά κι ενώ θα κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ.
--- Στη 2η Διαχειριστική Ενότητα που περιλαμβάνει τμήμα του νομού Θεσπρωτίας και τμήμα του νομού Πρέβεζας, σε σύνολο χωματερών 72 έχουν αποκατασταθεί οι 52.
Για τις άλλες 20 που παραμένουν ανοιχτές υλοποιούνται οι οριστικές μελέτες αποκατάστασης. Για 3 ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί και είναι προς δημοπράτηση τα έργα αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ με ποσό 1,175εκατ. € περίπου. Για τον μεγάλο ΧΑΔΑ του Δήμου Πρέβεζας που ακόμα λειτουργεί, έχει γίνει μελέτη αποκατάστασης με προϋπολογισμό έργου 2 εκατ. €
--- Στην 3η Διαχειριστική Ενότητα- που περιλαμβάνει το νομό Άρτας και το υπόλοιπο τμήμα του νομού Πρέβεζας, επί συνόλου 43 χωματερών έχουν αποκατασταθεί 22, είναι προς ένταξη έργων στο ΠΕΠ 7, υλοποιούνται οι οριστικές μελέτες αποκατάστασης για άλλες 4 χωματερές, ενώ οι υπόλοιπες 9 είναι μικρότερες και θα αποκατασταθούν με ιδία μέσα των ΟΤΑ.
--- Στην 4η Διαχειριστική Ενότητα που περιλαμβάνει 4 ΟΤΑ του νομού Θεσπρωτίας, από τους 26 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί 23 κι απομένουν άλλοι τρεις. Για τον μεγαλύτερο -αυτόν της Ηγουμενίτσας- εκκρεμούν αδειοδοτήσεις και τεχν. μελέτη για τα έργα αποκατάστασης.
epirusvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια: