Τρ. Αλμπάνης, Γ. Καψάλης, Ι. Λαγαρής, Β. Μαυρέας, νέα δυναμική για το Πανεπιστήμιο

Ένα νέο όραμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της πρότασης που κατέθεσε ο Καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος διεκδικεί το αξίωμα του Πρύτανη. Μαζί του, στον αγώνα αυτό, που διέπεται από ήθος, υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι Καθηγητές Γιώργος Καψάλης, Ισαάκ Λαγαρής και Βενετσιάνος Μαυρέας.
Η πρόταση του κ. Αλμπάνη, με την οποία απευθύνεται στο σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, περιλαμβάνει έντεκα σημεία, προτάσεις ουσιαστικά και δεσμεύσεις.
Στην παρουσίαση της υποψηφιότητας ο κ. Αλμπάνης αναλυτικά ανέφερε:


Εν όψει των επικείμενων πρυτανικών εκλογών, απευθυνόμαστε προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με στόχο ένα δημόσιο, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, υψηλού επιπέδου και με κυρίαρχα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά στη δράση και τη λειτουργία του. Kαλούμε όλα τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους και φοιτητές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να διαφυλάξουμε τα συνταγματικά και ακαδημαϊκά κεκτημένα και να βελτιώσουμε τη θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του.
Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία, με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και κατά συνέπεια τη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων ακόμη και σε δημόσιους φορείς με καθοριστική κοινωνική προσφορά, όπως είναι τα Πανεπιστήμια. Η βελτίωση της θέσης των ελληνικών Πανεπιστημίων προϋποθέτει τη δημιουργία ισχυρών αυτοδιοικούμενων Ιδρυμάτων, με ενίσχυση και υποστήριξη του ερευνητικού τομέα, αλλά και με την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι μία άλλη, ριζικά διαφορετική, κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει και το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του συνολικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, ανάλογα με τον τομέα και τις ειδικές γνώσεις του καθενός, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Έτσι θα αποκλειστούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας και άνισης μεταχείρισης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, γεγονός που οδηγεί σε απογοήτευση, αδράνεια και αναποτελεσματικότητα. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η πρυτανική αρχή πρέπει να λογοδοτεί σε μόνιμη βάση για τα πεπραγμένα της στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπερασπιζόμενη συνεχώς τον έλεγχο και τη νομιμότητα
Η επιλογή μας να συμμετάσχουμε στις επικείμενες Πρυτανικές Εκλογές στηρίζεται στην απόφασή μας να υποστηρίξουμε μια νέα πολιτική λειτουργίας του Πανεπιστημίου που θα αναβαθμίζει και θα ενισχύει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του, με βάση τις παρακάτω γενικές αρχές και προτάσεις:
1. Προστασία και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Η δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά. Πιστεύουμε ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την έρευνα αποτελεί βασική απαίτηση και προϋπόθεση, για να καταστούν τα Πανεπιστήμια κύτταρα δημιουργίας, παραγωγής επιστημονικής γνώσης και πολιτιστικής ανάπτυξης.
2. Διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια σε όλες τις διοικητικές πράξεις και διαδικασίες των συλλογικών θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου είναι βασική απαίτηση για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα. Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί σημαντική δημοκρατική κατάκτηση που διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
3. Ενίσχυση και αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο είναι ανάγκη να αποκτήσει τον ακαδημαϊκό και πνευματικό χαρακτήρα του, σε στενή διασύνδεση με την κοινωνία και με επίγνωση της καθοριστικής αποστολής του.
4. Άμεση εκπόνηση 10ετούς διαχειριστικού προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θεωρούμε αναγκαία την εκπόνηση ενός 10ετούς διαχειριστικού προγράμματος για το Πανεπιστήμιό μας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ζητήματα που θα αναφέρονται στην προοπτική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην εξέλιξη των Σχολών και των Τμημάτων, στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των ανάλογων υποδομών, στο σεβασμό του περιβάλλοντος χώρου.
5. Αναδιάρθρωση της Διοίκησης με Αξιοκρατία και Δικαιοσύνη. Η αξιοποίηση όλου του επιστημονικού, διοικητικού και ειδικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του έργου που καλείται να επιτελέσει το Πανεπιστήμιο.
6. Ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών πόρων του Ιδρύματος. H διαχείριση των οικονομικών πόρων του Ιδρύματος πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, επιδιώκοντας, εκτός των άλλων, την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας των μεταπτυχιακών φοιτητών και των νέων μελών ΔΕΠ.
7. Διαρκής αναβάθμιση και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου. Η αναβάθμιση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τόσο ως προς το επιστημονικό περιεχόμενο κάθε κατεύθυνσης όσο και ως προς τον τρόπο διδασκαλίας αποτελεί μια σημαντική αναγκαιότητα, που προϋποθέτει τη σύμπραξη ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
8. Προστασία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Μια σειρά από φοιτητικά θέματα, όπως η στέγαση, η μετακίνηση, η σύνδεση με το διαδίκτυο και οι υποτροφίες των φοιτητών είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και το δικό μας προγραμματικό λόγο, επιδιώκοντας τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσης των φοιτητών μας.
9. Διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Θεωρούμε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένα, όπως αυτά απορρέουν από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, καθώς και τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών.
10. Η γεωγραφική θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η παράδοση που έχει διαμορφώσει στο επίπεδο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού επιβάλλουν τη συνεχή ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με ευρωπαϊκά και άλλα Ιδρύματα.
11. Εκπόνηση χωροταξικού και μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το Πανεπιστήμιο να διαφυλάξει το θαυμάσιο φυσικό και πολιτιστικό του περιβάλλον, επιδιώκοντας την άμεση απομάκρυνση της "΄χωματερής" της Δουρούτης και την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος.
11. Πανεπιστήμιο «Γραμμάτων και Τεχνών», κύτταρο πολιτισμού! Το Πανεπιστήμιο οφείλει να παράγει πολιτισμό, να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην πνευματική και πολιτιστική ανέλιξή της με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις. Η έρευνα και η πνευματική αναζήτηση πρέπει να συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
Οι παραπάνω αρχές αποτελούν πρόσκληση συμμετοχής όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για ένα νέο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αντάξιο των απαιτήσεων, των καιρών και της κοινωνίας. Οι ίδιοι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι της προτίμησής σας, βασιζόμενοι στη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων.
epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: