Πραγματοποιήθηκε επέμβαση καρδιάς από ρομπότ

Γιατροί σε βρετανικό νοσοκομείο πραγματοποίησαν την πρώτη χειρουργική επέμβαση σε καρδιά ασθενούς, χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ.
Το επίτευγμα ανοίγει περαιτέρω το δρόμο για τη ρομποτική τηλε-χειρουργική, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς στο μέλλον θα μπορούν να χειρουργούνται από γιατρούς που θα βρίσκονται σε άλλους χώρους, σε άλλες πόλεις, ακόμα και σε άλλες χώρες.
Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών υπό τον δρα Αντρέ Νγκ, καρδιολόγο και ηλεκτροφυσιολόγο του νοσοκομείου Γκλένφιλντ του Λέστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η επέμβαση πήγε θαυμάσια και η καρδιακή αρρυθμία του ασθενούς αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό της ρυθμό μέσα σε μια ώρα. Η επέμβαση στον 70χρονο Βρετανό αποτέλεσε την αρχική δοκιμή για την ασφάλεια της νέας μεθόδου στους ανθρώπους.
Η ρομποτική χειρουργική κερδίζει έδαφος στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καρδιοπάθεια κ.α. Η συσκευή αποτελεί δημιούργημα της αμερικανικής εταιρίας Catheter Robotics, η οποία προσδοκά ότι σε λίγα χρόνια οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: