Δημιουργία Μητρώου πολιτιστικών φορέων από το υπ. Πολιτισμού

Τη δημιουργία Μητρώου πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προκειμένου να χαλαρώσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του πολιτισμού από την εξουσία.
«Το μητρώο αποτελεί το πρώτο βήμα για να υπάρξει διαφάνεια στις επιχορηγήσεις και το πρώτο βήμα για να πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου εκεί που πιάνουν τόπο. Πριν υπογραφεί οποιαδήποτε επιχορήγηση έχουμε φάκελο του επιχορηγούμενου φορέα και την εισήγηση της εκάστοτε αρμόδιας διεύθυνσης που θα υποβοηθείται στο έργο της από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα συνδυάζουν εμπειρία, γνώση, φρέσκια ματιά στα πράγματα και ακεραιότητα».
Με αυτά τα λόγια ο κ. Γερουλάνος έθεσε το νέο πλαίσιο επιχορήγησης πολιτιστικών φορέων και ανακοίνωσε το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, αφού, όπως είπε, «ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε το Κέντρο δεν εκπληρώθηκε».
«Σε μια περίοδο που κάθε ευρώ μετράει δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές πολιτικές», τόνισε και πρόσθεσε ότι το Μητρώο, του οποίου η ιστοσελίδα θα λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα στο Διαδίκτυο, θα δώσει την ευκαιρία σε πολιτιστικούς φορείς να αξιολογηθούν ισότιμα και να υποβάλλουν αιτήσεις για επιχορήγηση.
Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, ο φορέας αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέχει ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα και τις δράσεις του και όσον αφορά τις δράσεις που πραγματοποιούνται το 2010, οι φορείς πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους μέχρι 30 Ιουνίου 2010, ενώ τα αιτήματα που αφορούν το 2011 θα εξεταστούν το φθινόπωρο.
Οι φορείς που θα επιχορηγηθούν οφείλουν εντός τριμήνου από την ολοκλήρωση της δράσης να υποβάλουν οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό.
Ο υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το κλείσιμο φορέων (π.χ. Λυρική Σκηνή και ΔΗΠΕΘΕ), την περικοπή ποσών από εκδηλώσεις στο εξωτερικό, κ.α.
Όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος:
- Το θέμα των ΔΗΠΕΘΕ θα συζητηθεί στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».
- Σχετικά με τους υπαλλήλους του ΕΚΕΒΙ σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε βρει γέφυρες για να διατηρήσουν οι υπάλληλοι την υπαλληλική τους σχέση μέχρις ότου δημιουργηθούν οι διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ για να γίνονται οι προσλήψεις.
- Η Λυρική Σκηνή θα παραμείνει ανοιχτή, αλλά χρειάζεται η βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών και η συνεργασία με τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό της Λυρικής ξεπερνά τους 700 εργαζόμενους.
Η παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι μόνο θέμα κόστους, αλλά αποτελεί πηγή ανάπτυξης και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, είπε επίσης ο υπουργός σχετικά με τη διατήρηση εκδηλώσεων στο εξωτερικό.
Τέλος, τα χρέη του υπουργείου Πολιτισμού ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη προς τα ΜΜΕ από την καμπάνια για τον Τουρισμό αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: