Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Σε δεύτερη μοίρα η αναστήλωση
Η επανεξέταση των αιτημάτων για τη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και για τις εργασίες αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο ήταν η μοναδική δέσμευση που κατάφεραν να εξασφαλίσουν η δημοτική αρχή Δωδώνης και οι κάτοικοι της περιοχής από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε χθες στο χώρο της Δωδώνης επικεφαλής κλιμακίου μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης. Δέσμευση που, ωστόσο, αποδείχθηκε αρκετή για τον δήμαρχο

Δωδώνης Γιάννη Μπούκα, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωνε πως δεν θα γίνουν τελικά οι κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου που είχαν προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, τα μηνύματα δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους κατοίκους που ζητούν τον επανακαθορισμό της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας που ισχύει από το 1992 και δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτες εκτάσεων να αξιοποιούν για οποιαδήποτε χρήση τις περιουσίες τους.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις της κας Μενδώνη, η οποία υπερασπίστηκε την καθιέρωση της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας, λέγοντας πως αποκλειστικός της στόχος είναι η προστασία του πολιτιστικού μνημείου. Η κα Μενδώνη έκανε γνωστό πως επιτροπή του υπουργείου θα εξετάσει τα αιτήματα που της τέθηκαν και θα υπάρξουν απαντήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στον ορθολογικό χώρο καθώς υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια ύψους 3 εκ. ευρώ.

Επεισοδιακή επίσκεψη
Η παρουσία της Γενικής Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, των μελών του ΚΑΣ και της Επιτροπής Δωδώνης στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης ήταν επεισοδιακή και είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες στιγμές χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Από νωρίς το μεσημέρι στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι περίμεναν το λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού. Με την εμφάνιση της κας Μενδώνη, η οποία συνοδευόταν από την Γενική Γρραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, αρκετοί ήταν αυτοί που την πλησίασαν για να της εκθέσουν τα προβλήματά τους, ενώ από την πρώτη στιγμή ζήτησε συνάντηση και ο δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας. Το αίτημα έγινε δεκτό, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Ιδιοκτήτες γης γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο άνοιξαν έντονο διάλογο με αρχαιολόγους της ΙΒ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων και κάποια στιγμή ένας από τους κατοίκους που έχει μηνυθεί για παρεμβάσεις εντός της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας, περιέλουσε με καφέ την αρχαιολόγο Ευγενία Αδάμ .Άμεση ήταν η επέμβαση της αστυνομίας η οποία συνέλαβε τον κάτοικο, ωστόσο για αρκετή ώρα η κατάσταση ήταν έκρυθμη με τον δήμαρχο Δωδώνης και την ΓΓΠΗ να προσπαθούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά. Η κα Μενδώνη δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το περιστατικό και γενικά για την συμπεριφορά των κατοίκων, ωστόσο δέχθηκε το διάλογο και άκουσε τον δήμαρχο Δωδώνης Γιάννη Μπούκα να ζητά την επαναδιαπραγμάτευση των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και όχι η οπισθοδρόμηση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα αξιολογηθεί η μέθοδος αναστήλωσης
Η αυτοψία των μελών του ΚΑΣ στο χώρο του θεάτρου έγινε με καθυστέρηση τριών περίπου ωρών και δεν υπήρξαν ουσιαστικές ανακοινώσεις για το αν θα ακολουθηθεί και στη συνέχεια η μέχρι τώρα μέθοδος αναστήλωσης.Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου κατατέθηκαν οι απόψεις των αρχαιολόγων της ΙΒ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπήρξε η αποτίμηση του όλου έργου.Η κα Μενδώνη δεσμεύθηκε πως η ανακοίνωση των τελικών πορισμάτων του ΚΑΣ θα γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς, όπως είχε χαρακτηριστικά, υπάρχουν αρκετές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τη μελέτη για τον τρόπο αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου.Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δωδώνης επέμεινε στο ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η «τσιμεντοποίηση», ενώ στις παρεμβάσεις τους η ΓΓΠΗ Δ. Γεωργακοπούλου τόνισε την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βορειοδυτικής Ελλάδας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Γούσης επισήμανε πως η παρουσία των μελών του ΚΑΣ μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την προαγωγή του πολιτισμού. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι δηλώσεις της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλους του ΚΑΣ και της Επιστημονικής Επιτροπής Λίλας Μαραγκού, στο περιθώριο τιμητικής εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο. Η κα Μαραγκού επιτέθηκε σε όσους επικρίνουν το έργο της Επιτροπής χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις.«Όλοι μπορούν να κάνουν λάθη, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν της ειδικής επιτροπής που απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες. Αυτό που είναι αδύνατο είναι η Επιτροπή να δέχεται βέλη από άσχετους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και θέλουν να εκμεταλλευτούν το μνημείο. Αυτό που ταλανίζει την Ελλάδα είναι το διώνυμο “αξιοποίηση και τουριστική εκμετάλλευση“», σημείωσε και πρόσθεσε πως απαιτείται από όλους χρόνος, επιμονή και υπομονή. Η κα Μαραγκού δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός πως υπήρξε μελέτη για το αρχαίο θέατρο, για τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από την εφαρμογή της μελέτης και για την πρόοδο των εργασιών, σημειώνοντας πως όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη για τη συνέχιση του έργου.«Από εκεί και πέρα θα πρέπει τα μέλη του ΚΑΣ να ενημερωθούν, να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς γενικότερα για την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά και την αντιμετώπισή της από την πολιτεία διαχρονικά η κα Μαραγκού τάχθηκε ενάντια στην «εκπόρνευση» των μνημείων, όπως είπε χαρακτηριστικά.«Τα μνημεία είναι η βαριά μας βιομηχανία, αλλά δεν θα τα εκπορνεύσουμε για ίδιο όφελος πολιτικό ή οικονομικό», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ /epirusgate


Δεν υπάρχουν σχόλια: