Η φωτογραφία που σόκαρε τη Γαλλία

Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία η φωτογραφική έμπνευση ενός καλλιτέχνη- απειλείται με ποινική δίωξη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκουπιστεί κάποιος μετά την επίσκεψή του στην τουαλέτα, αλλά με τη γαλλική σημαία; Είναι ποτέ δυνατόν; Και όμως, η έμπνευση ενός γάλλου καλλιτέχνη τον οδήγησε στην απόφαση να φωτογραφηθεί με την τρικολόρ στη θέση του χαρτιού υγείας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος στη Γαλλία και να κινδυνεύει ο ίδιος με δίωξη. Η ιστορία ξεκίνησε όταν η αλυσίδα καταστημάτων Fnac διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας στο υποκατάστημά της στη Νίκαια. Στην κατηγορία της «πολιτικής ανορθοδοξίας» η επίμαχη φωτογραφία κέρδισε διάκριση, και όχι αδίκως: τραβήχτηκε σε κάποιον δρόμο και δείχνει έναν άνδρα από πίσω, με το παντελόνι κατεβασμένο, να σκουπίζεται με τη γαλλική σημαία. Η φωτογραφία εμφανίστηκε και σε ένα φύλλο της δωρεάν εφημερίδας «Μetro», αλλά όταν προέκυψαν οι πρώτες διαμαρτυρίες, κυρίως από οργανώσεις βετεράνων του πολέμου, αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό.


«Μόλις διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος είχε σοκαριστεί με τη φωτογραφία, την αποσύραμε από τη λίστα των νικητών, με τη συναίνεση του φωτογράφου, και δεν την εκθέσαμε» δήλωσε εκπρόσωπος της Fnac. Δεν αρκούσε όμως αυτό, γιατί το θέμα πήρε εθνικές διαστάσεις όταν ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος την εντόπισε και ζήτησε να γίνει έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες.

«Θέλω να τιμωρηθεί ο άνθρωπος που διέπραξε αυτό το αίσχος και πιθανώς εκείνοι που το δημοσίευσαν» ανέφερε σε επιστολή του ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί, ο οποίος είναι και πρόεδρος της περιφέρειας Αλπ-Μαριτίμ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε πολλές επιστολές από αποστράτους και άλλους σοκαρισμένους πολίτες.

Στην ιστορία αναμείχθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης Μισέλ ΑλιόΜαρί , η οποία δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται με αυτόν τον τρόπο το σύμβολο του γαλλικού έθνους και ζήτησε να γίνει έρευνα. Ο εισαγγελέας της Νίκαιας Ερίκ ντε Μονγκολφιέ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εξέτασε την υπόθεση ύστερα από το αίτημα της υπουργού και έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται κάποιο αδίκημα, αφού η φωτογραφία τραβήχτηκε με «δημιουργικό πνεύμα». Η εφημερίδα «Μetro» ανέφερε από την πλευρά της ότι απλώς κάλυψε ένα τοπικό γεγονός, για το οποίο δεν φέρει ευθύνη. «Το θέμα είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια της τέχνης, της πρόκλησης και της ελευθερίας του λόγου» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Φρεντερίκ Βεζάρ.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, το αδίκημα της προσβολής της σημαίας θεμελιώνεται μόνο σε συνδυασμό με γεγονός που διοργανώθηκε από κάποια δημόσια αρχή και όχι ιδιωτική, όπως στην περίπτωση της Fnac. Σε αυτή την περίπτωση ο παραβάτης τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 7.500 ευρώ. Η υπουργός τόνισε ότι ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει.
tovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια: