Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την περίθαλψη στη χώρα τους

8 στους 10 φοβούνται τα ελληνικά νοσοκομεία

Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των πολιτών στην Ελλάδα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υποστεί βλάβη κατά την περίθαλψη σε νοσοκομείο της χώρας, όπως προκύπτει από τη σημερινή παρουσίαση -στις Βρυξέλλες- του ευρωβαρόμετρου για τα συστήματα υγείας στις χώρες – μέλη.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης των «27», με το μέσο κοινοτικό όρο να μην ξεπερνά το 50%. Στην ίδια κατάταξη, ακολουθούν οι Κύπριοι με 81%, οι Λετονοί με 75% και οι Πολωνοί με 69%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται από τους Αυστριακούς (19%), τους Φιλανδούς (27%), τους Γερμανούς (31%) και τους Ισπανούς (35%). Πάνω από το 1/4 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι υπέστησαν κάποιο ανεπιθύμητο γεγονός σε νοσοκομείο.

Παράλληλα, μόλις το 25% των Ελλήνων απαντά θετικά στην ερώτηση «πώς χαρακτηρίζετε συνολικά την ποιότητα του συστήματος υγείας στη χώρα σας». Μαζί με το αντίστοιχο των Ρουμάνων, πρόκειται για το χαμηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό (70% ο κοινοτικός μέσος όρος). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Βέλγιο (97%), την Αυστρία (95%) και τη Φιλανδία (94%).
Πάντως, στην Ελλάδα (και τη Σλοβενία) μόλις το 13% δηλώνει άγνοια για το σώμα στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί στην περίπτωση που επιθυμεί να καταγγείλει αναπάντεχη βλάβη.
Πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων έχει υποβληθεί σε εγχείριση τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ από το 1/5 δεν ζητήθηκε η γραπτή συγκατάθεση πριν από την επέμβαση.
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: