Ο Άδωνις Κύρου επ. διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγορεύτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Άδωνις Κ. Κύρου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Πρύτανη Καθηγητή Γεωργίου Δ. Καψάλη και συνεχίστηκε με προσφώνηση του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Ν. Σουκάκου και με την παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωάννη Λώλου.

Η ομιλία Ι. Λώλου
Ο κ. Λώλος, διακεκριμένος επιστήμων, αναφέρθηκε στην σημαντικότατη και αναγνωρισμένη συμβολή του κ. Κύρου στην προαγωγή της Έρευνας και της Επιστήμης, στην πολυσχιδή και κοινωνική δραστηριότητα και εξήρε την προσωπικότητά του. Υπογράμμισε ότι η αναγόρευση του τιμώμενου ως Επίτιμου Διδάκτορα συνιστά απόδοση κορυφαίας τιμής στον έγκριτο δημοσιογράφο, συγγραφέα, εκδότη, δωρητή, οξυδερκή αρχαιογνώστη και πρωτοπόρο και ακαταπόνητο ερευνητή στο πεδίο της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας.
Ο κ. Λώλος σημείωσε, περαιτέρω, ότι με τις πολυετείς εξερευνήσεις του στον χώρο του Κορινθιακού, του Αργοσαρωνικού και του Μυρτώου Πελάγους και με τις τεκμηριωμένες μελέτες του, ο Άδωνις Κύρου υπήρξε για την Ελλάδα, ο εισηγητής της Αρχαιολογίας των βραχονησίδων (τμήματος της ευρύτερης Νησιωτικής Αρχαιολογίας της Μεσογείου), οι οποίες παρέμειναν στο περιθώριο και αποτελούσαν ουσιαστικά insulae in cognitae της αρχαιολογικής έρευνας, προβάλλοντας την σημασίας τους, σε σχέση με τις ποικίλες αρχαίες και νεώτερες χρήσεις τους και υποδεικνύοντας στους νέους αρχαιολόγους ένα λαμπρό και δύσκολο, βέβαια, πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας.
«Κορυφαίος ερευνητής...»
«Ο Άδωνις Κύρου, είπε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής, αναδείχθηκε, κατά κυριολεξία, σε κορυφαίο ερευνητή, πεζοπορώντας στις υψηλότερες κορυφές του Πόρου, της Ύδρας, του Δοκού, των Σπετσών και των νησίδων της ευρύτερης περιοχής, σε δύσβατα μέρη, όπου μόνον ορκισμένοι αρχαιολόγοι μπορούσαν να τον ακολουθήσουν.
Ο κ. Λώλος τόνισε ιδιαίτερα ότι ο Αδ. Κύρου είχε ουσιαστική συνεργασία (και συνεχίζει να έχει) με μέλη του Τμήματος και τους συνδράμει πολύπλευρα στα διάφορα πεδία των ερευνών τους. Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να εξάρουμε το κοινωφελές έργο του κ. Κύρου, το οποίο αφορά αμεσότερα στην Ήπειρο, στην πόλη των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιό μας. Η σημαντική συμβολή του, σε κοινωφελείς δράσεις στον χώρο της Ηπείρου και όχι μόνον, λόγω της απώτερης συγγένειάς του με τους εθνικούς Ευεργέτες, τους Ηπειρώτες αδελφούς Ριζάρη, έχει εκφρασθεί μέσω της θητείας του στο Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και στο Δ.Σ. του Ριζάρειου Ιδρύματος και της δωρεάς του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στην Ε.Η.Μ.».
***
Μετά την εμπεριστατωμένη ομιλία του κ. Λώλου, ακολούθησε ανάγνωση του Ψηφίσματος και των κειμένων της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Καθηγητή κ. Χρήστο Σταυράκο, περιένδυσή του με την τήβενο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από της Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Λιάμπη και επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη.
Η  τελετή έκλεισε με την ομιλία του κ. Άδωνι Κύρου με θέμα «Η δημοσιογραφική αναζήτηση στην ιστορική έρευνα και την αρχαιολογική τεκμηρίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: