ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: 8/3 Εκδήλωση για τη μέρα της γυναίκας

Πολιτική εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας την Κυριακή 8 Μαρτίου, στο «ΠΑΝΘΕΟΝ», στην Ηγουμενίτσα, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της επαρχίας, σήμερα».
Την εκδήλωση συντόνισε η Λίτσα Παπαζώη, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, η οποία έκανε ιστορική αναφορά στους αγώνες του γυναικείου κινήματος για χειραφέτηση και δικαιώματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης στο χαιρετισμό του, επισήμανε πως το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο πολιτικής έχει πλήξει βάναυσα και την γυναίκα. Η σύγχρονη γυναίκα κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της κρίσης υποκαθιστώντας πολλές φορές τα ελλείμματα των δομών του κράτους πρόνοιας, που χτυπήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές. «Η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παράδοση στους αγώνες για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.»
Η βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και τόνισε πως οι γυναίκες, ιδιαίτερα της παραγωγικής ηλικίας, αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας και ουσιαστικά, τους επιβλήθηκε μια βίαιη και μαζική επιστροφή στο σπίτι, όπου αρκετές φορές βίωσαν την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Ακόμα αναφέρθηκε στη γυναίκα της επαρχίας, ξεκινώντας από τις γυναίκες–αγρότισσες, τις αφανείς αγωνίστριες της ζωής, που επί δεκαετίες αποτέλεσαν μια «αόρατη» κοινωνική ομάδα. Τις γυναίκες που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα παραγωγής, χωρίς όμως να έχουν αναγνωρισμένη επαγγελματική ταυτότητα ως αγρότισσες και οι οποίες συχνά βρίσκονται στη σκιά του άντρα-αρχηγού της εκμετάλλευσης της γης.
Επίσης επεσήμανε πως η ανάληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της διακυβέρνησης της χώρας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προώθηση της γυναικείας χειραφέτησης και στην επίλυση ζητημάτων που χρόνια θέτουν οι γυναικείες οργανώσεις και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα των φύλων, όπως αυτό συστηματοποιείται και εξειδικεύεται, μέσω του αναμορφωμένου και επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.
Σε ιστορικά παραδείγματα από τους αγώνες των γυναικών για δικαιώματα και την ισότητα των φύλων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΤΕΙ Ηπείρου Δημήτρης Τσακίρης. Από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και από την πρώτη ελληνίδα βουλευτίνα μέχρι τις σημερινές εργαζόμενες γυναίκες (σε σπίτι, αγρούς, εργοστάσια ή γραφεία). Που συχνά συμμετέχουν στα κοινά δοκιμαζόμενες παράλληλα στους ρόλους της μητέρας, συντρόφου ή συζύγου. Σε μια καταναλωτική κοινωνία που εξακολουθεί να παραμένει ιεραρχική, πατριαρχική και ρατσιστική. Σε ένα κόσμο που ο πλούτος βρίσκεται συγκεντρωμένος στα χέρια των ολίγων και συνεχίζει να παράγει και να διαιωνίζει ρατσισμό και ανισότητες που όλοι οφείλουμε να καταδείξουμε και να αγωνιστούμε να ανατρέψουμε.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: