Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον μελιταίο πυρετό

Λήψη μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό
Άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου το πρόγραμμα εμβολιασμού των αμνοεριφίων και οι έλεγχοι για το μελιταίο πυρετό.
Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε όλα τα ζώα να φέρουν ενώτια. Σε διαφορετική περίπτωση οι μονάδες θα τίθενται εκτός προγράμματος με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Περιφέρεια Ηπείρου, είναι τα μέτρα πρόληψης του καταρροϊκού πυρετού, ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Ήδη έχουν γίνει ενδεικτικές δειγματοληψίες από αρκετές μονάδες βοειδών και προβάτων, προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσοστό νόσησης του ζωϊκού κεφαλαίου κατά την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο. Βάσει αυτών, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε χθες επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο έθεσε εκ νέου το ζήτημα παραγωγής του κατάλληλου εμβολίου.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Υπουργείου, η Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνει έκκληση – προειδοποίηση προς τους κτηνοτρόφους, ώστε να λάβουν έγκαιρα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των ζώων τους από κουνούπια, προχωρώντας σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών σε ζώα και στάβλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: