Ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως την 8η Μαρτίου, καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1977 για την κινητοποίηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο εορτασμός για το 2015 θα επικεντρωθεί στην Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου (Beijing Declaration and Platform for Action), έναν ιστορικό οδικό χάρτη, ο οποίος υπογράφηκε από 189 χώρες πριν από 20 χρόνια και έθεσε τους όρους για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.


Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις και είναι υποχρεωμένες να αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και ενώ σε ορισμένες χώρες τα δικαιώματα αυτά θεωρούνται δεδομένα, σε κάποιες άλλες η καταπάτηση της ελευθερίας, της προσωπικότητας και της σωματικής ακεραιότητας καθιστά τις γυναίκες ευάλωτες σε κάθε είδους κακοποίηση, υποταγή, στέρηση της εκπαίδευσης ακόμα και της δυνατότητας να αποκτούν εισόδημα.

Τα μηνύματα των διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάνουν λόγο για την ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών, που θα εξασφαλίσει το μέλλον όλων των ανθρώπων. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι υποχρέωση όλων μας για την δημιουργία κοινωνιών που θα αναπτύσσονται απαλλαγμένες από κάθε είδους διακρίσεις και θα προάγουν τον σεβασμό στην Ισότητα των Φύλων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων δηλώνει την παρουσία της στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: