Ετοιμάστε διαβατήρια... μοιράζουν πάλι πετρέλαια!!!

Όταν η κυβέρνηση (οποιαδήποτε κυβέρνηση) μιλάει για σωτηρία από τα ελληνικά αποθέματα πετρελαίου και αερίου ετοιμάζετε βαλίτσες... Το δούλεμα χόντρυνε... Ίσως μετά από 50 χρόνια, οι νεώτεροι, να δουν τον κ. Καμμένο στα εκατό του... αλλά από πετρέλαιο και αέριο ούτε κουβά... Και επειδή κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να δουλέψουν και τους Αμερικανούς με συμπαραγωγές στα πετρέλαια, έχετε και το διαβατήριο έτοιμο... Η Ελλάδα τελείωσε οριστικά.


Για να μην αδικήσω τον αρμόδιο υπουργό κ. Π. Λαφαζάνη που ούτε σχέση έχει με τα όσα γράφω (κινείται άλλωστε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την κομπογιαννίτικη ανακίνηση του θέματος) ζητώ την προσωπική παρέμβαση του κ. Τσίπρα, γιατί παράγινε το δούλεμα με τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο.

Πετάμε μια ανοησία για εκμεταλλεύσεις και συνεκμεταλλεύσεις στα άγνωστα πιθανά ελληνικά αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου επειδή ξέρουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης θα «παίξουν» το θέμα γιατί πουλάει ελπίδα...

Έτσι επαναφέρουμε στην επιφάνεια τα σεισμικά που έχουν γίνει σε 12.500 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα και ανανεώνουμε ενδιαφέρον και εμπορική αξία... των καταγραμμένων αρχικών σεισμικών εξασφαλίζοντας κέρδη μόνο για τους δικαιούχους ομίλους...

Ταυτόχρονα κοιμίζουμε τους απελπισμένους Έλληνες ιθαγενείς με όνειρα για μια Ελλάδα, Βενεζουέλα των Βαλκανίων, που θα ζει από τα πετρέλαιά της.

Οπότε, ιθαγενή, θα σε ταΐζουμε από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που θα βγάζουμε είτε με τους Ρώσους, είτε με τους Αμερικανούς, είτε με τους Ισραηλινούς.

Εσύ, χαχόλε, απλώς ψήφιζέ μας...

Η στήλη δεν θα σταματήσει να επαναλαμβάνει την αλήθεια κάθε φορά που οι Έλληνες πολίτες γίνονται στόχος πολιτικής εκμετάλλευσης και στην θλιβερή αυτή υπόθεση.

Ας ξεκινήσουμε από την αήθεια περί Αμερικανών.

Αλλοίμονο τους και αλλοίμονο στο σύστημά τους αν οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίων και περίμεναν τον κ. Καμμένο ή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό να τους προτείνει συνεκμετάλλευση.

Αν οι Αμερικανοί υπολόγιζαν την Ελλάδα και για πετρέλαια και την είχαν βάλει στο χάρτη συνεκμετάλλευσης θα το είχαν κάνει εδώ και 50 χρόνια που βγάλαμε ό,τι βγάλαμε από τον Πρίνο και τέρμα. Αυτό ήταν και τελείωσε.

Γιατί εάν δεν περνάγαμε την πετρελαϊκή κρίση του 1973 το πιθανότερο ήταν να μην βλέπαμε και τα βαρέλια από το απόθεμα της Θάσου που αυτό ήταν όλο και όλο.

Από το 1973 και μετά ξεχάσαμε τα πάντα. Λήθαργος και αφασία.

Χτίσαμε την ΔΕΠ, κάναμε διορισμούς, πήραμε (ευτυχώς) καλούς επιστήμονες και τέλος.

Μετά από 10 χρόνια, το 1982-1983, η ΔΕΠ οδηγείται (μονάχη της) σε ενδείξεις στο Κατάκολο και τον Πατραϊκό.

Έγινε ο ντόρος, βάλαμε τα σαρίκια, πουλήθηκαν τα σεισμικά... Και όλα ξεχάσθηκαν πάλι για 30 χρόνια.

Γιατί τότε δεν βγάλαμε λίγα κουβαδάκια έστω για να τονώσουμε το ηθικό μας;

Από το 2009 που χάσαμε αυγά και πασχάλια και η Ελλάδα είναι με το ένα πόδι στην πτώχευση ξαναθυμηθήκαμε τα πετρέλαια μόνο για να πουλήσουμε όνειρα στους απελπισμένους Έλληνες.

Από το 2009 όμως φθάνουμε στο 2014, για να βάλουμε στην «πρίζα» μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (μεταξύ των οποίων η Royal Dutch Shell, η BP, η TOTAL και η ENI) να περιμένουν την τυχόν πρόοδο σε έρευνες στην Δυτική Ελλάδα ώστε να δουν αν θα λάβουν μέρος στο διεθνή γύρο παραχωρήσεων για τα βαθειά κοιτάσματα στο Ιόνιο και ίσως και νοτίως της Κρήτης.

Αυτό το σκηνικό για να γίνει πράξη, δηλαδή, να γίνουν οι διαγωνισμοί, να γίνουν οι αναθέσεις, να γίνουν οι έρευνες και να μελετηθούν τα αποτελέσματα απαιτεί (με διεθνή πρότυπα) μια δεκαετία. Με ελληνικά πρότυπα το 2030 και βλέπουμε.

Χρειαστήκαμε 50 χρόνια για να εντοπίσουμε ενδείξεις και να βρούμε στρατηγική ερευνών.

Μοναδικό αποτέλεσμα οι αρχικές σεισμικές καταγραφές που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Αυτά σε 50 χρόνια ενώ οι ενδείξεις δεν είναι ποτέ αποδείξεις για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Σήμερα ο κ. Λαφαζάνης αλλάζει όλη την «στρατηγική» που ακολουθήθηκε τα 50 χρόνια, βλέποντας με τον δικό του αριστερό τρόπο τα συμφέροντα του λαού.

Άρα πόσα χρόνια πάνω από τα 50, λέτε εσείς, ότι θα χρειασθούν για να καταγραφούν ξανά οι ενδείξεις και να αξιοποιήσουμε τα (ανύπαρκτα κατά τους σοβαρότερους μελετητές) τυχόν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα;

Του Γιώργου Κράλογλου

http://www.capital.gr/jArticles.asp?jid=14


Δεν υπάρχουν σχόλια: