Ο ρόλος του Τύπου και η Ευρώπη σήμερα

Θέματα και εργαλεία, για την ενημέρωση των πολιτών ήταν το θέμα του Σεμιναρίου που έγινε στα Ιωάννινα από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Θέματα και εργαλεία, απαραίτητα για την ενημέρωση των πολιτών για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημέρωση που παρέχεται από τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, ήταν το θέμα του Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στα Ιωάννινα από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενημέρωση των Ελλήνων και γενικότερα των Ευρωπαίων πολιτών τα τελευταία χρόνια έχει περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο, κάτι στο οποίο έχει βοηθήσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους μηχανισμούς ενημέρωσης, αλλά και την προσπάθεια εξωστρέφειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια.
Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του Τύπου από την Ήπειρο και την Κέρκυρα, οι δυνατότητες που έχουν για να ενημερώνονται και με τη σειρά τους να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ την τεχνική εισήγηση έκανε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρλος Μαρτίν Ρουίζ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εκλεγμένων οργάνων της Ε.Ε., επιφυλάσσοντας θερμά λόγια για τον περιφερειακό Τύπο στην Ελλάδα που δίνει την δυνατότητα παρουσίασης όλων των απόψεων.
Από την τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη δεν θα μπορούσε να λείψει και η πολιτική χροιά με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους. «Θεωρώ ότι σήμερα δεν είναι δεδομένα όλα εκείνα που κατακτήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Ζητούμενο είναι η προοπτική της Ευρώπης και η προοπτική της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, ότι σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν βάλει απέναντι δυνάμεις του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας και εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, αναδείχτηκε και η σημασία που έχει για την ανάπτυξη, το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», το χρηματοδοτικό εργαλείο που προωθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ευρώπη. Το κλειδί αυτού του νέου προγράμματος, ο Κανονισμός του οποίου αναμένεται να εγκριθεί τους επόμενους μήνες, βρίσκεται στο ότι δεν επιδοτεί έργα, αλλά κινεί, μοχλεύει πόρους με προσέλκυση και ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ελλάδα που μπορεί να αναζητήσει ως και 40 δισ. από αυτό το «πακέτο», όπως και οι άλλες χώρες θα πρέπει να προτείνουν έργα τα οποία με τη σειρά τους θα προσελκύουν επενδύσεις. Θυμίζουμε ότι σε μία πρώτη ενδεικτική λίστα με έργα από την Ελλάδα περιλαμβανόταν και το Τραμ των Ιωαννίνων.
Συνέδριο
Το σεμινάριο αποτέλεσε μέρος του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου που διοργανώνει στην Ήπειρο το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννίνων και Άρτας.
Την Παρασκευή το βράδυ ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας με θέμα ''Νομοθεσία και Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη: Νέα Πολιτικής Συνοχής και περιφερειακή εξειδίκευση'', ενώ το Σάββατο, μεταφέρθηκε στην Άρτα στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό, όπου τις κεντρικές ομιλίες είχαν το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιλτιάδης Κύρκος και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης.
Τη Δευτέρα, τέλος, 11:00-13:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Δήμαρχο Μετσόβου Κώστα Τζαφέα, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς, για αναπτυξιακά θέματα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: