Η νέα τεχνική 3D εκτύπωσης αφήνει στόματα ανοιχτά [βίντεο]

Εμπνευσμένη από την ταινία Terminator 2
Η ιδέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Η νέα τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται η «γέννηση» των αντικειμένων μέσα από μια απλή μηχανή όμως, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την πρώτη χρήση 3D εκτυπωτή. Τα ολοκαίνουργια αυτά τεχνολογικά προϊόντα βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, με την προσοχή των επιστημόνων να είναι στραμμένη πάνω τους. Ως τώρα, τα τρισδιάστατα αντικείμενα δημιουργούνταν μετά από μια σειρά συνεχόμενων επιστρώσεων υλικών. Η νέα τεχνική όμως είναι εντελώς διαφορετική και πολύ πιο εντυπωσιακή.

Εμπνευσμένος από το Terminaror 2 ο νέος εκτυπωτής της Carbon3D, που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του Ted Conference στο Vancouver, δημιουργεί αντικείμενα μέσα από μια... λίμνη μεταλλικού υγρού. Μάλιστα, οι δημιουργοί του καινούργιου εκτυπωτή παραδέχτηκαν πως η συγκεκριμένη ταινία τους έδωσε την ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας του προϊόντος τους.
Σε σκηνή της γνωστής ταινίας, ένα ρομπότ ανέρχεται από μια μεγάλη ποσότητα μεταλλικού υγρού. Με παρόμοιο τρόπο, τα αντικείμενα βγαίνουν από την «λίμνη» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του εκτυπωτή. Λειτουργεί με έναν εντελώς πρωτοποριακή μέθοδο, σε σχέση με τα γνωστά ως τώρα δεδομένα.
Εχοντας την ικανότητα να διαχειριστεί κατάλληλα το οξυγόνο και το φως, μπορεί να μετατρέψει το υγρό υλικό σε στερεό, δίνοντας του παράλληλα το σχήμα που του έχει ζητηθεί. Η τεχνική αυτή υπολογίζεται πως είναι 25 με 100 φορές πιο γρήγορη από τις συνηθισμένες. Εκτός αυτού όμως, φαίνεται πως είναι και πιο αποτελεσματική καθώς δημιουργεί πιο στέρεα υλικά σε σύγκριση με τις τωρινές μεθόδους που δημιουργούν επιστρώσεις.
Οπως εξήγηθηκε κατά την παρουσίαση του Carbon3D, ο νέος εκτυπωτής μπορεί να παράξει αντικείμενα όπως εξαρτήματα αυτοκινήτου, ιατρικά προϊόντα αλλά και παπούτσια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μελλοντικά ο συγκεκριμένος εκτυπωτής θα συμβάλει σημαντικά στην ιατρική. Για παράδειγμα, θα μπορεί να τυπωθεί ένα δόντι ενώ ο ασθενής βρίσκεται στον οδοντίατρο.
Η Carbon3D υπολογίζει πως θα βγάλει το καινούργιο της προϊόν στην αγορά μέσα σε έναν χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: