Ανθρώπινο σώμα ή... σουρεαλιστικό έργο τέχνης; - 10 φωτογραφίες αποκαλύπτουν

Το σώμα μας όπως δεν το έχουμε ξαναδεί
Το ανθρώπινο σώμα, όπως το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια, φαντάζει κάτι το απόλυτα φυσικό και οικείο. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα υπερσύγχρονο μικροσκόπιο εισχωρεί στα... έγκατα του οργανισμού μας; Ισως τελικά το σώμα μας δεν είναι όσο... ανθρώπινο νομίζαμε.

Από την περίπλοκη γεωμετρία των ορμονών μας, έως και την τρομακτική μορφή των μικροβίων που μας μολύνουν, το σώμα μας θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα... μουσείο σουρεαλιστικών έργων τέχνης. Ο Colin Salter στο βιβλίο του με τίτλο «Science is Beautiful», παρουσιάζει εικόνες του ανθρώπινου σώματος, που χάρις στην τεράστια μεγέθυνση του μικροσκοπίου, μοιάζουν με εντελώς εξωπραγματικές.


Δείτε 10 από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του βιβλίου «Science is Beautiful»:


Χρωματισμένα, κενά λιποκύτταρα. Τα μεγαλύτερα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού που χρησιμοποιούνται σαν... μονωτικό στρώμα κάτω από το δέρμα, καθώς επίσης και ως αποθηκευτικός χώρος ενέργειας.

Ο μύκητας «Πενικίλλιον». Οι εικόνα παραπέμπει σε κάποιο... περίεργο είδος λουλουδιών. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνεται ο μύκητας που δημιουργεί την πενικιλίνη, ένα από τα πιο διαδεδομένα αντιβιοτικά. Μια ουσία που σίγουρα έχει «εισχωρήσει» σε πάρα πολλούς οργανισμούς.

Τα δύο διαφορετικά εγκεφαλικά κύτταρα, «χρωματισμένα» με φως φθορισμού, θα μπορούσαν να είναι εικόνα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το πράσινο είναι ένα μικρογλοιακό κύτταρο το οποίο ανταποκρίνεται σε ανοσολογικές αντιδράσεις. Το πορτοκαλί, με σαφώς διαφορετική μορφή, ονομάζεται ολιγοδενδροκύτταρο και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μυελίνης.

Το ηπατικό κύτταρο από το φακό του μικροσκοπίου, μοιάζει σαν χάρτης ενός... φανταστικού κόσμου. Η περίεργη σύσταση του σε συνδυασμό με το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος, αποτελεί απόδειξη της περιπλοκότητας του ανθρώπινου οργανισμού.

Ινσουλίνη σε μορφή... κύβων. Η πασίγνωστη ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας, έχει αυτό το ιδιαίτερο, εξαγωνικό σχήμα. Σε αντίθεση με τα κύτταρα που δείχνουν... ανυπάκουα σε νόμους της γεωμετρίας, οι κρύσταλλοι ινσουλίνης είναι αρμονικά κατασκευασμένοι. Αλλο ένα απίθανο συστατικό του οργανισμού μας.

Σωματίδια του ιού H1N1. Το ροζ κομμάτι αποτελεί το γενετικό υλικό, ενώ το κίτρινο που το περιβάλλει είναι οι πρωτεΐνες που το προστατεύουν. Στο σύνολο του, αυτό το χρωματιστό σωματίδιο είναι ικανό να προκαλέσει την γρίπη που έχει γίνει πασίγνωστη τα τελευταία χρόνια.

Με αυτήν την εικόνα η φαντασία... οργιάζει. Μπορεί η εικόνα να παραπέμπει σε κάποιο... αποκρουστικό έντομο, ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι ένας βακτηριοφάγος. Ενας ιός που μολύνει τα βακτήρια, εισάγοντας σε αυτά το γενετικό του υλικό.

Το κιτρινόλευκο πλέγμα των ινών που έχει παγιδεύσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μοιάζει σαν ιστός αράχνης που έχει γεμίσει με θηράματα. Η εικόνα παρουσιάζει έναν θρόμβο αίματος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πιο τρομακτικός από όσο ακούγεται.

Ενα μικρογλοιακό λευκό αιμοσφαίριο. Ο προστάτης του νευρικού μας συστήματος από εισβολείς, δεν έχει και τόσο... φιλική όψη. Τα ψευδοπόδια που έχει το βοηθούν να καταπολεμά τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Η ανομοιόμορφη σύσταση των συγκεκριμένων αιμοφόρων αγγείων εξηγείται απόλυτα. Είναι αγγεία που συνοδεύουν έναν όγκο κοντά στην περιοχή του εντέρου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: