Ολοκληρώθηκε το τελικό συνέδριο του έργου «Adriatic Model Forest-AMF» με τη συμμετοχή της Π.Ε. Θεσπρωτίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τελικό συνέδριο του έργου «AMF» που πραγματοποιήθηκε στο Split της Κροατίας στις 4 και 5 Μαρτίου του 2015 και με το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνεται το έργο ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια συνεργασίας και επιτυχών αποτελεσμάτων. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα τελικά αναμενόμενα παραδοτέα του έργου «AMF» και της διαδικασίας υλοποίησης του Model Forest της Δαλματίας το οποίο αποτελεί και την πιλοτική εφαρμογή του έργου «AMF» , από τους εκπροσώπους του Croatian Forest Research Institute και του Institute for the Adriatic Crops and Karst Reclamation .
Επίσημοι καλεσμένοι της συνάντησης ήταν οι Nicolas Duval Mace της Διεθνούς Γραμματείας του Δικτύου Model Forest και Miguel Segur της Μεσογειακής Γραμματείας του Δικτύου Model Forest, οι οποίοι αξιολόγησαν τα δεδομένα που τους παρασχέθηκαν και προσχώρησαν σε παρατηρήσεις.
Ακολούθως οι λοιποί εταίροι του έργου «AMF», με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας συμπεριλαμβανομένης, παρουσίασαν την τελικά σχέδια εφαρμογής για την δημιουργία Δασικών Μοντέλων στις περιοχές τους, το οποίο αποτελεί και το κυρίως παραδοτέο του πακέτου εργασίας 3: Ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών. Τέλος και στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσημη παρουσίαση από τα στελέχη της Μεσογειακής Γραμματείας του Δικτύου Model Forest του Μνημονίου Συνεννόησης για όσους εταίρους του έργου «AMF» επιθυμούν να υποβάλλουν συμμετοχή στο Δίκτυο.
Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης οι Riccardo Castellini και Miguel Segur του MMFNS-CESEFOR ενημέρωσαν τους εταίρους του έργου «AMF» για τις μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας στα πλαίσια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πιο συγκεκριμένα τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο Interreg Europe και στο πρόγραμμα MED καθώς και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προκύψουν από τα προγράμματα HORIZON2020 και EuropεAid.
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «Adriatic Model Forest-AMF", το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας "IPA ADRIATIC 2007-2013" και έχει ως στόχο την δημιουργία ενός νέου Model Forest (Πρότυπο Δασικό Μοντέλο) στην Κροατία στην περιοχή της Δαλματίας με τη χρήση της «Μεθοδολογίας των πέντε σημείων» όπως αυτό έχει αναπτυχθεί από το Μεσογειακό Δίκτυο Model Forest. Μέσω αυτής της μαθησιακής διαδικασίας όλοι οι εταίροι του έργου AMF θα επωφεληθούν και θα ξεκινήσουν τοπικές πρωτοβουλίες διευκολύνοντας τις διαδικασίες για την ανάπτυξη δασικών μοντέλων στις χώρες, τις περιφέρειες, τα εδάφη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: