Πολιτιστική διαδρομή… δοκιμαστικά

Το φιλόδοξο πρόγραμμα με τον τίτλο «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), αποτελεί πια το παράδειγμα μίμησης και για άλλες περιφέρειες, που προσπαθούν να συνδέσουν το πολιτιστικό τους προϊόν με την τοπική οικονομία.
Το «βάρος» της έμπνευσης και της δημιουργίας το σηκώνει το πολιτιστικό σωματείο «Διάζωμα» με πρόεδρο τον Σταύρο Μπένο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Ήπειρος θα πάρει μια πρώτη γεύση του τι σημαίνει «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα» στην πράξη. «Πρόκειται για μια δοκιμαστική μεν, αλλά απολύτως πραγματική, οργανωμένη εκδρομή, η οποία θα δώσει μια πρόγευση του τελικού ολοκληρωμένου ‘προϊόντος’, που θα προϋποθέτει όλες τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Από 30 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου και από 29 Μαΐου μέχρι 1 Ιουνίου θα γίνουν δύο εκδρομές φίλων του «Διαζώματος». Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τα πέντε αρχαία θέατρα του προγράμματος: της Δωδώνης, της Κασσώπης, της Νικόπολης, των Γιτάνων και της Αμβρακίας. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για το θέατρο της Κασσώπης. Για τις εξελίξεις αυτές, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου δήλωσε: «Η πρώτη πιλοτική εκδρομή στα θέατρα της Ηπείρου δείχνει ότι το όραμα γίνεται γρήγορα πραγματικότητα, ανοίγοντας για την Ήπειρο νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης».
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος που ευελπιστεί ότι θα δώσει το παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ήπειρο ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 16,2 εκατ. ευρώ θα πάνε στα μνημεία –αποκατάσταση των κερκίδων και συντήρηση των θεάτρων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την «επένδυση» 19 εκατ. ευρώ σε βασικές υποδομές, όπως οδοποιία, χώρους στάθμευσης, κτιριακές εγκαταστάσεις, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ακόμα και ενεργειακή αυτονομία. Σε αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνεται και ο δρόμος της παράκαμψης της Νικόπολης προκειμένου να υπάρξει μια ενοποίηση όλου του αρχαιολογικού χώρου. Στο «πακέτο» συμμετέχουν και δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/29017/2015-03-07.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: