ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας : Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας

Οι αγώνες των εργατριών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματα που κέρδισε το φεμινιστικό κίνημα για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, δεν έχουν μόνο συμβολική αξία. Σήμερα ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ. Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των μερικά απασχολουμένων με μισθούς εξευτελιστικούς -κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες ανασφάλιστες.
Σε πολλές περιπτώσεις απολυμένες λόγω εγκυμοσύνης. Με εργασιακές συνθήκες βίας, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης - ενώ οι άδειες μητρότητας για τους γονείς στο δημόσιο τομέα καταργούνται, όπως και μια σειρά επιδόματα (επίδομα γέννας).
Οι γυναίκες αναγκάζονται να αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους, αποκλεισμένες στο σπίτι. Με τις όποιες δομές που έχουν απομείνει να καταργούνται (βοήθεια στο σπίτι), να υποβαθμίζονται ή να μη φτάνουν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία). Οι πολιτικές των μνημονίων που κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις, αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης, ακύρωσαν παροχές (νοσήλια στα δημόσια μαιευτήρια) και φόρτωσαν κι άλλη καταπίεση στις πλάτες τους, εντείνοντας τις ανισότητες και διακρίσεις και όξυναν τις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα συντηρητικά στερεότυπα.
Οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, τη μέρα, τη νύχτα, σε όλες τις ηλικίες, είναι γεγονός καθημερινό. Οι παραδοσιακές, πατριαρχικές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα στην ιδιοκτησία του άντρα, συζύγου-πατέρα, ενισχύθηκαν σε συνθήκες κρίσης και σε ένα κλίμα γενικής οπισθοχώρησης, με την αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών ιδεών και προτύπων συμπεριφοράς, τον πολυδιάστατο ρατσισμό, τον συντηρητισμό και την ανυπόκριτη βία που αποπνέουν.
Ωστόσο, οι γυναίκες διαλέγουν στρατόπεδο και είναι εδώ, αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Είναι εδώ, σπάνε τη σιωπή. Παρούσες στους συλλογικούς αγώνες, στις πλατείες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Αποφασισμένες να γιορτάσουν την ανατροπή. Με οργάνωση, συλλογική αντίσταση και πάλη, για την κοινωνία πραγματικής ισότητας που γυναίκες και άνδρες ονειρευόμαστε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τριπλή σημαία του, αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι μεγάλη δύναμη δημοκρατίας, ανατροπής, χειραφέτησης και προοδευτικού ριζοσπαστισμού, και παλεύει για μια κοινωνία σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και απόλυτης ισότητας των φύλων.
Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας διοργανώνει πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 8 Μαρτίου, στην Ηγουμενίτσα ώρα 11:00 μμ στο «ΠΑΝΘΕΟΝ». Θα μιλήσουν η Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δήμήτρης Τσακίρης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της επαρχίας, σήμερα».
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: