Μάριος Κάτσης: Ερώτηση στην Βουλή για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Ερώτηση Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: Πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής για χρήση αυτοτελών τμημάτων του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας - Β΄ φάση» και ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Γ’ φάσης.
Την 25-02-2015 πραγματοποιήθηκε διοικητική παραλαβή για χρήση αυτοτελών τμημάτων του έργου: Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας Β΄ φάση. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής (αρ. πρ. 1219/26-2-2015) το οποίο και συνυπέγραψαν:

• η ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ/Τμήμα κατασκευής έργων Πρέβεζας,
• η ανάδοχος του έργου (ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ)
• ο τελικός χρήστης του έργου (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.)
παραδόθηκαν για χρήση τα αυτοτελή τμήματα του έργου Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας Β΄ Φάση:
1. Λιμενικά έργα: Συνδετήριο κρηπίδωμα, κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη προστασίας της άκρας Δρεπάνου και έργα αποπεράτωσης – ανακατασκευής του μετωπικού κρηπιδότοιχου του υφιστάμενου νότιου προβλήτα του παλαιού λιμένα.
2. Τα κτηριακά έργα: Τερματικός Σταθμός Τ2, Πύλη Ακτοπλοΐας, Βόρεια Πύλη, κτήριο Η/Μ εγκαταστάσεων λιμένα και Δεξαμενή.
3. Έργα χερσαίας ζώνης λιμένα: Κατασκευή δικτύου όμβριων στην χερσαία ζώνη και στο νότιο τμήμα του λιμένα, ασφαλτικά, εξωτερική οδοποιία, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου και κατασκευή Η/Μ εγκαταστάσεων χερσαίας ζώνης εντός περίφραξης λιμένα και νοτίου τμήματος.
Στα ανωτέρω δεν περιλαμβάνεται σύμφωνα με την αρχική σύμβαση:
- το κτήριο Τ3 (Κτίριο τερματικού σταθμού 3: ο οποίος θα εξυπηρετεί ελέγχους που υπαγορεύει η Συνθήκη Schengen και θα αποτελεί τερματικό σταθμό υποδοχής κρουαζιερόπλοιων),
- ο ευθύγραμμος δίαυλος πλάτους 170.0 μ και ωφέλιμου βάθους -10.50 μ και μήκος 1800 μ. απαραίτητος για την ασφαλή διέλευση μεγάλων πλοίων.
- Δακτυλιοειδής αποβάθρα (fieger pier) απαραίτητη για την πλαγιοδέτηση πλοίων, και συμπληρωματικά έργα που εμπεριέχονταν στον αρχικό σχεδιασμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργικότητα των παραδοθέντων τμημάτων, και την ικανότητα του λιμένα Ηγουμενίτσας να φιλοξενήσει απρόσκοπτα κρουαζιερόπλοια την προσεχή τουριστική περίοδο.
Επίσης, ανησυχία προκαλεί η καθυστέρηση της πορείας υλοποίησης των έργων της Γ΄ φάσης (κατασκευή εμπορευματικού λιμένα) , που θα αναβαθμίσουν τη στρατηγική θέση του λιμένα της Ηγουμενίτσας και θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων εργασιών «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας - Β΄ φάση»;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο σχετικά με την κατασκευή του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας - Γ΄ φάση»;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κάτσης Μάριος



Δεν υπάρχουν σχόλια: