Διευρύνονται οι δυνατότητες αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία

Με την επιτυχημένη παρουσία της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου (IBT), ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της συμμετοχής της Περιφέρειας σε στοχευμένες τουριστικές αγορές για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές στις εκθέσεις ΗΟRECA, Ισραήλ και Σουηδίας, στις οποίες από την Περιφέρεια έγινε προβολή της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού τεσσάρων εποχών, παρουσίαση τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής Ηπειρωτικής κουζίνας.


Η γενική εικόνα που αποκομίστηκε από τις ανωτέρω εκθέσεις είναι ενθαρρυντική και αισιόδοξη για την Ήπειρο. Η αξιοποίηση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί απαιτεί ωστόσο την περαιτέρω ενεργή συμμετοχή και παρουσία σε Εκθέσεις, (στις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει οργανωμένα διαθέτοντας περίπτερα για την προβολή και διευκόλυνσή τους), επιχειρηματιών του κλάδου από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς εκείνοι μπορούν να έλθουν σε άμεση επαφή με τουριστικούς πράκτορες για την επίτευξη συμφωνιών, μετατρέποντας έτσι σε άμεσο αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις και τις περιοχές τους το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, μέσω της τουριστικής προβολής.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει ιδιαίτερα για την τελευταία παρουσία της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "IBT 2015" του Βερολίνου, στην οποία η Περιφέρεια συμμετείχε με δικό της Stand στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ.. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικότερους προορισμούς των Γερμανών τουριστών και στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι να αυξήσει τη ροή τους προς την Ήπειρο, εκμεταλλευόμενη το θαλάσσιο, τον ορεινό, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για τις οποίες υπάρχει τελευταία ενδιαφέρον.

Οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες που έδωσαν το "παρών" τους, ήτοι της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων κ. Γ. Τάσσο και μεμονωμένοι ξενοδόχοι από Πάργα, Μέτσοβο, Ζαγόρι, Τύρια και ορισμένες άλλες περιοχές, είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό συναντήσεων με Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες, που οργανώθηκαν και με τη συμβολή της Ελληνογερμανικής συνέλευσης.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης έγιναν επισκέψεις και συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων στο περίπτερο της Ηπείρου περιηγήθηκαν και είχαν συζήτηση για γενικότερα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, η Αν. Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά με τον Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ. κ. Πάνο Λειβαδά, ως και ο Γερμανός Υφυπουργός κ. Χανς- Γιοακίμ Φούχτελ.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλος, που είχε την ευθύνη της παρουσίασης της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση, παραβρέθηκε επίσης στην κεντρική εκδήλωση που οργάνωσε ο Ε.Ο.Τ. με την παρουσία της Αν. Υπουργού Τουρισμού και είχε σειρά επαφών με παράγοντες του Γερμανικού τουρισμού, τους οποίους και ενημέρωσε για γενικότερα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρειά μας. Στο σύνολό τους όλοι εκφράστηκαν με θετικά λόγια για την Ελλάδα και την Ήπειρο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, επηρεάζεται εν μέρει και από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Ηπείρου, η Περιφέρεια οργάνωσε και ειδική εκδήλωση παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος, με παράθεση δείπνου με γεύσεις και κρασιά της Ηπείρου σε Γερμανούς Δημοσιογράφους και tour operators.

Στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου, από τους Δήμους της Ηπείρου, εκπροσωπήθηκε και φιλοξενήθηκε στο stand της Περιφέρειας ο Δήμος Ιωαννιτών, με επικεφαλής της αντιπροσωπείας του το Δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα, με τον οποίο υπήρξε απόλυτη συναντίληψη και συνεργασία. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, στις συναντήσεις που έγιναν και στους "δρόμους" που ανοίχτηκαν για την περαιτέρω συνεργασία με Γερμανικούς φορείς και ιδιαίτερα με εκείνους που ενδιαφέρονται για ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός.

Η Περιφέρεια εκφράζει με την ευκαιρία τις ευχαριστίες της προς τους επιχειρηματίες εκείνους που είτε με τη συμμετοχή τους, είτε με τη συνδρομή τους στηρίζουν την τουριστική προβολή της Ηπείρου και των επιχειρήσεων της, ευελπιστώντας όπως στις επόμενες εκθέσεις, που άμεσα προγραμματίζονται για Σκόπια- Τίρανα, να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ενέργειες για την Προώθηση και Προβολή του Τουριστικού Προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου» το διάστημα 16-20 Μαρτίου πρόκειται να φιλοξενηθούν στην περιοχή είκοσι (20) τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από το εξωτερικό. Η εν λόγω φιλοξενία αποτελεί το δεύτερο ταξίδι εξοικείωσης (familiarization trip) που πραγματοποιείται ως δράση και αφορά τη γνωριμία με τη φιλοξενία, τη γαστρονομία, τη φύση και τη περιπέτεια στην ορεινή Ήπειρο.

Για αυτό το δεύτερο ταξίδι εξοικείωσης, οι φιλοξενούμενοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι προέρχονταν από 10 χώρες και συγκεκριμένα από τη Ρωσία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την πΓΔΜ, την Ολλανδία την Ελλάδα και τη Γερμανία, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα των τουριστικών αγορών για τις οποίες ενδιαφέρεται η Περιφέρεια Ηπείρου. Oι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν τα Γιάννενα, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι, την Άρτα και τα Κεντρικά Τζουμέρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: