Σε Μέτσοβο και Ανήλιο το 27ο Αντάμωμα των Βλάχων

Η κορυφαία εκδήλωση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού πραγματοποιείται φέτος στο Μέτσοβο, από την 1η έως τις 3 Ιουλίου με συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και επισκεπτών.
Το 27ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Μετσόβου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το φετινό αντάμωμα είναι αναβαθμισμένο καθώς πραγματοποιείται για τρεις ημέρες ενώ, θα συνοδευθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι η έκθεση κειμηλίων από την ιδιωτική συλλογή Κασαμπάνη που φιλοξενείται στο πνευματικό Κέντρο.

περισσότεροι από 2000 χορευτές θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και αναμένονται περί τους 8.000 επισκέπτες, που θα αποτελέσουν φορείς διάδοσης των βλάχικων παραδόσεων και θα δώσουν μια μεγάλη «ανάσα» στον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής, όπως σημείωσαν ο Δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας.
«Πρόκειται για μια σημαντική προβολή σε δύσκολους καιρούς. Ο δήμος Μετσόβου κατάφερε να διεκδικήσει και τελικά να φέρει το Αντάμωμα στο Μέτσοβο και το Ανήλιο και αναμένουμε μια οικονομική ανάσα. Είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για εμάς, έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε τις υποδομές και τα συνεργεία του δήμου εργάζονται πυρετωδώς για να γίνει η διοργάνωση στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ευελπιστούμε ότι το φετινό αντάμωμα θα είναι ξεχωριστό», σημείωσε ο κ. Τσομπίκος.
Ο κ. Μαγειρίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Ανήλιο, στην Κεντρική Πλατεία του Μετσόβου και στον προφήτη ηλία.
Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 1η Ιουλίου, στις 19.00 θα παρουσιαστούν στο Ανήλιο λαϊκά δρώμενα, ήθη και έθιμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ανηλίου, των εν Αθήναι Κατοίκων Παναγίας Καλαμπάκας, Καρίτσας Πιερίας και Αβδελιωτών «Η Βασιλίτσα» Λάρισας.
Το Σάββατο, 2 Ιουλίου στις 19.00 στην κεντρική Πλατεία Μετσόβου τα χορευτικά τμήματα θα παρουσιάσουν χορούς βάσει της καταγωγής και θα ακολουθήσει γλέντι.
Τέλος, στις 3 Ιουλίου στις 10.00 το πρωί στον Προφήτη Ηλία θα πραγματοποιηθεί ο παραδοσιακός βλάχικος χορός Κόρλου Μάρε με την συμμετοχή όλων των χορευτών.
«Είναι η κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, με πανελλήνια εμβέλεια, υψηλό ποιοτικό επίπεδο και τεράστια συμμετοχή του κοινού», σημείωσε ο κ. Μαγειρίας.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9103:-----27---&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: