Ολόκληρη αρχαία πόλη αποκάλυψε η Ιόνια Οδός

Μπορεί τα φώτα να είναι, και δικαιολογημένα, στον τάφο της Αμφίπολης, ωστόσο, μια πολύ σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έφερε στο φως η κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο της Αλίκυρνας, μία ολόκληρη αρχαία πολιτεία κοντά στον Άγιο Θωμά του Μεσολογγίου, η οποία εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων στρεμμάτων.


Η προϊσταμένη της ΛΣΤ" Εφορείας Κλασσικών και προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Ολυμπία Βικάτου, ενημέρωσε αναλυτικά σχετικά με τις μέχρι τώρα ανακαλύψεις, με παρόντες, εκτός από τον υπουργό Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που βρέθηκε εκεί και επιθεώρησε τα έργα, και τον βουλευτή, Θάνο Μωραΐτη, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού , τους αντιπεριφερειάρχες Χρ. Σταρακά, Νίκο Υφαντή και Γιάννη Λύτρα, αλλά και αντιδήμαρχους του δήμου Μεσολογγίου.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αχανής αρχαία πόλη βρίσκεται ακριβώς πάνω στη χάραξη της Ιόνιας οδού, την ώρα που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, πράγμα που συνεπάγεται και νέες αρχαιολογικές μελέτες, ανασκαφές και αποτυπώσεις. Αρχαιολόγοι μάλιστα έλεγαν στον Χρυσοχοίδη: "Όπου και να σκάψουμε στην περιοχή, βρίσκουμε αρχαία".
Η υπόθεση αυτής της μεγάλης ανακάλυψης είναι από εδώ και πέρα αρμοδιότητα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού απ' ό, τι φαίνεται είμαστε ακόμη... στην αρχή.
Προς το παρόν έχει ανακαλυφθεί ένα μικρό μέρος της πόλης το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό, όσον αφορά στις υποδομές, αλλά και τη ρυμοτομία.
Εκτός από το δέος από την ανακάλυψη της μεγάλης αυτής αρχαίας πόλης, κυριαρχεί και το συναίσθημα του προβληματισμού, αφού τμήματά της βρίσκονται ακριβώς πάνω στην Ιόνια οδό, με τις εργασίες να έχουν προς το παρόν "παγώσει".
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης, συμφώνησαν πως οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευθούν, ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού, για να είναι η καθυστέρηση όσο το δυνατόν μικρότερη.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με το Κ.Α.Σ. για το ζήτημα, στην οποία θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια.
Λιγότερα προβλήματα υπάρχουν στο "Παλαιομονάστηρο", όπου υπάρχουν τα ευρήματα του μοναστικού συγκροτήματος του 9ου μ.Χ. αιώνα στην Παλιοβούνα, σημείο στο οποίο επίσης βρέθηκε το κλιμάκιο με επικεφαλής τον Μ. Χρυσοχοϊδη.
Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε πως στην συγκεκριμένη περιοχή τα εμπόδια που σχετίζονται με την Ιόνια Οδό είναι ευκολότερο να ξεπεραστούν, με το "βάρος" έτσι να πέφτει στην αρχαία Αλίκυρνα.
Τέλος να σημειώσουμε πως έγινε και η επίσκεψη του κλιμακίου σε άλλα σημεία του έργου, όπως στην σήραγγα της Καλυδώνας, που σύμφωνα με την ενημέρωση είναι σχεδόν ολοκληρωμένη.

agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: