Βαρθολομαίος: «Οι Νέες Χώρες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Οι Νέες Χώρες «ανήκουν εις την Μητέρα σας μαρτυρική Εκκλησίαν, η οποία έδωσε το αίμα της δι' αυτάς» και «αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως» δήλωσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του σε τέσσερις μητροπόλεις του οικουμενικού θρόνου στη Θράκη, μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών.

«Επιστρέφομεν εις την Βασιλίδα των πόλεων και το Ιερόν μας Κέντρον έμφορτοι από βιώματα, συγκινήσεις, εντυπώσεις, εμπειρίας και αναμνήσεις, αι οποίαι θα μας συνοδεύουν διά βίου», σημείωσε ο οικουμενικός πατριάρχης, αλλά αναφέρθηκε και σε ερωτήματα που ετίθεντο «παλαιότερα», όπως είπε.

«Μας ρώτησε κάποιος, κατά τρόπον προκλητικό, προ τινών ετών: Παναγιώτατε, έχετε την Διασπορά. Διατί θέλετε και τας Νέας Χώρας; Καί απηντήσαμεν αμέσως και ευθέως: Διότι μας ανήκουν. Ανήκουν εις την Μητέρα σας μαρτυρική Εκκλησίαν, η οποία έδωσε το αίμα της δι' αυτάς, διά να μείνουν επαρχίαι Ελληνικαί• τας επροστάτευσε κατά τον Μακεδονικόν αγώνα και πάντοτε, διαχρονικός. Αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η σχέσις μας δον είναι ποσώς εθιμοτυπική, είναι πολλώ μάλλον ευχαριστιακή, λειτουργική».

«Δεν αντιδικούμε με κανέναν», λέει ακόμα ο οικουμενικός πατριάρχης και συνεχίζει: «Αλλά και δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων εδώ εις την αγιοτόκον Θράκην, την αναμφισβητήτως Ελληνικήν και αιματοβαμμένην Μακεδονίαν, την υψηλόφρονα Ήπειρον και τας ερατεινάς νήσους του Αρχιπελάγους, διότι το αντίθετο θα ήτο προδοσία της ιστορίας της πίστεως και του Γένους».

«Ας σεβασθούμε όλοι την Μητέρα μας Εκκλησίαν η οποία αγωνίζεται κενωτικώς, διακονεί, προσφέρει, συμβάλλει εις την ενότητα της Ορθοδοξίας και τον διάλογο συμφιλιώσεως και συνεργασίας μετά των μη Ορθοδόξων, διά την ειρήνη του κόσμου, διά την δόξαν του Θεού», λέει και απευθύνει έκκληση «από του Φαναρίου, από της Βασιλευούσης, από του Ιερού μας Κέντρου, να το στηρίξωμεν, να το ενισχύσομε, να το βοηθήσομε να εκπληρώσει την οικουμενική αποστολή του, η οποία συνάδει προς την οικουμενικότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: