''Κίνηση Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας-Δημοτικής Ενότητας Συβότων'' για την Βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς''

Κίνηση Πολιτών με μοναδικό και συγκεκριμένο Σκοπό την Βελτίωση και Αναβάθμιση της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς:
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, που είχαν ως συνέπεια, εξαιτίας των λανθασμένων ενεργειών και χειρισμών και οδήγησαν στην απένταξη του έργου <<Βελτίωση Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς>>, θα θέλαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας και να δηλώσουμε τα εξής:

-Η συγκεκριμένη οδός αφορά το μοναδικό πραγματικά ώριμο έργο του Νομού Θεσπρωτίας, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, οι οποίες κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο το συνολικό ποσό των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.
- Έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το σύνολο του έργου, γεγονός που καθιστά το έργο υλοποιήσιμο, δεδομένου, πως αποτελεί κοινή γνώση ότι η δυσκολότερη φάση στην υλοποίηση ενός έργου είναι η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων.
- Αφορά το τελευταίο τμήμα της Εθνικής Οδού στο Νομό Θεσπρωτίας, που αναβαθμίζει εκτός των άλλων, και αναπτυξιακά όλα τα παράλια, δεδομένου, πως και το τμήμα Πλαταριά-Καρτέρι, αλλά και το προσφάτως ολοκληρωθέν τμήμα Καρτέρι-Πάργα είναι ήδη βελτιωμένα σε συνέχεια της ίδιας μελέτης.
- Είναι ο οδικός άξονας από τον οποίο διέρχονται καθημερινά όχι μόνο οι Θεσπρωτοί συμπολίτες, για εξυπηρέτηση όλων των αναγκών τους, αλλά αποτελεί και τα πρώτα χιλιόμετρα, που διανύει κάθε επισκέπτης, που έρχεται στην χώρα μας μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας. Αυτό ακριβώς το τμήμα αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντικρίζει, αλλά και καλείται να οδηγήσει κάθε ευρωπαίος πολίτης, που επισκέπτεται την χώρα μας για αναψυχή. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί, πως σύντομα, όπως έχει αρμοδίως ανακοινωθεί, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά διόδια κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, δεδομένου, πως έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Αυτό θα έχει πολύ σύντομα ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το συγκεκριμένο τμήμα Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς, δεδομένου, πως όσοι σήμερα διέρχονται από το τμήμα της Εγνατίας οδού «Ηγουμενίτσα-Βασιλικό-Καρτέρι», κερδίζοντας περίπου 2 χιλιόμετρα, θα αναγκαστούν στο μέλλον να χρησιμοποιούν ξανά την παραλιακή οδό Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως ο δρόμος με την σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια μεγαλύτερο κυκλοφοριακό όγκο, καθώς στο συγκεκριμένο τμήμα έχουμε θρηνήσει δεκάδες θύματα τα τελευταία χρόνια, πέραν του γεγονότος, πως οι περισσότεροι έχουμε και μια προσωπική εμπειρία ατυχήματος.
- Σε ολόκληρο το τμήμα έχει ήδη ορατά νταμάρια, από παλαιότερες παρεμβάσεις εξόρυξης αδρανών υλικών χωρίς βελτίωση της οδού.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, και λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος, πως φθάσαμε αισίως στο έτος 2014, που ήταν έτοιμη και η υλοποίηση του έργου Βελτίωσης της Οδού «Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς», σε συνδυασμό με την υλοποίηση της Γ΄ φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, λόγω περισσευμάτων αδρανών υλικών από την εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων τοπικών φορέων, για τροποποίηση της μελέτης στο σημείο της Γωνιάς, να καταλήγουμε σε ένα τραγικό για τον τόπο αποτέλεσμα, με την «απένταξη του έργου βελτίωσης της οδού», όπως ανακοινώθηκε μετά την τελευταία σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών.
Καθίσταται, επομένως, πέρα από ορατός πλέον ο κίνδυνος ένα ώριμο έργο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, με ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο για την τοπική οικονομία, όσο πρώτιστα για την ασφάλεια των συμπολιτών και των επισκεπτών μας, δεδομένου πως η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν συμπεριλαμβάνει υποδομές τέτοιου μεγέθους, και τα δημόσια ταμεία, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι άδεια.

Μετά και τα παραπάνω:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ-ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ
Η ''Κίνηση Πολιτών Δήμου Ηγουμενίτσας-Δημοτικής Ενότητας Συβότων'' για την Βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Oνοματεπώνυμο Επάγγελμα
1. Ιωάννου Αθανάσιος (Έμπορος )
2. Νικολάου Ανδρέας (Ελεύθερος Επαγγελματίας)
3. Τσάκης Χρήστος (Εστιάτορας)
4. Γκόλιας Βασίλειος (Ελεύθερος Επαγγελματίας)
5. Ευαγγέλου Όλγα (Ελεύθερος Επαγγελματίας)
6. Χαλιάσος Βασίλειος (Έμπορος)
7. Μπουρσινός Δημήτριος (Επιχειρηματίας)
8. Δημητρίου Σπυρίδων (Τ. Πολιτικός Μηχανικός)
9. Αναστασίου Κωνσταντίνος (Δημόσιος Υπάλληλος)

ΕΠΟΝΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ
Email Επικοινωνίας: kinisipoliton.d.e.sivoton@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: