Η Οδησσός γιορτάζει την 200η επέτειο από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Εορταστικές εκδηλώσεις από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
1814-2014: 200 χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και με αφορμή την επέτειο αυτή το Παράρτημα στην Οδησσό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις 2 ως 4 Σεπτεμβρίου. Οι εορτασμοί ήταν τριπλοί, καθώς η επέτειος της Φιλικής Εταιρείας συμπίπτει με τα 220 χρόνια από τη θεμελίωση της Οδησσού και με τα 20 χρόνια παρουσίας του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην πόλη.



Η εκδηλώσεις άρχισαν στις 2 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών «ILIADYSSEY» από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου. Η έκθεση, εμπνευσμένη από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, φιλοξενείται στο Παράρτημα του ΕΙΠ και εγκαινιάστηκε παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κίεβο και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Οδησσό, τοπικών φορέων της Οδησσού και άλλων πόλεων, της ελληνικής κοινότητας και ουκρανών φίλων και θαυμαστών του ελληνικού πολιτισμού.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού υποστηρίζοντας τους εορτασμούς και τιμώντας την ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας έδωσε δύο συναυλίες στην Όπερα της Οδησσού, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μίκη Θεοδωράκη. «Η πόλη της Οδησσού είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στις ψυχές μας», δήλωσε ο μαέστρος της Ορχήστρας, Έρλ Χόμπαρτ.

Στην Πλατεία Ελλήνων, στο κτίριο επί της παρόδου Κράσνι 18, εκεί όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και όπου πλέον στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, έλαβε χώρα τελετή και κατάθεση στεφάνων, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και παράγοντες της πόλης της Οδησσού και άλλων πόλεων της Ουκρανίας. Στην ιστορική κατοικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, στεγάζεται μέρος του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, όπου και παρουσιάζονται εκθέματα από τις απαρχές, την ίδρυση, τα μέλη και την δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Οδησσού, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές, όπου παρουσιάστηκε η διαδρομή της ελληνικής ιστορίας σε δραματοποιημένα αποσπάσματα των Απολλώνιου του Ρόδιου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Βίλχεμ Κιούχελμπεκερ, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρου Πούσκιν, Διονυσίου Σολωμού κ.ά. Οι δημότες της Οδησσού τίμησαν την Ελλάδα και την παράσταση. Προλόγισαν ο δήμαρχος της Οδησσού, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κίεβο και ο πρόεδρος του ΕΙΠ.

Στην οδό Μαρασλή στο κέντρο της Οδησσού, ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μέλη του ΔΣ του ΕΙΠ και αξιωματούχοι της πόλης κατέθεσαν στεφάνους στο μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή, δημάρχου και μέγα ευεργέτη της πόλης.

«Μπροστά στους Ιταλούς, Ρώσους, Εβραίους, πρώτοι είναι οι Έλληνες. Στην Ιστορία πάντα ήμασταν δίπλα. Ο δρόμος της ζωής μας ήταν παράλληλος. Βλέπετε και σήμερα πως γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τα 220 χρόνια της πόλης μας. Οι Έλληνες δεν συμμετείχαν μόνο στην ανάπτυξη της Οδησσού, αλλά και στην ίδια την ίδρυσή της. Για έναν Οδεσσίτη, η δραστηριότητα των Ελλήνων είναι ένα παράδειγμα», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Gennadiy Trukhanov τονίζοντας τη συμβολή των Ελλήνων της Οδησσού στην ιστορική διαδρομή της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: