Με κατάρρευση απειλείται ο Άγιος Δημήτριος Δολιανών

Με κατάρρευση απειλείται ο ιστορικός ναός του Αγίου Δημητρίου Δολιανών, ο οποίος ανεγέρθηκε περί το 1600 και για 200 χρόνια ήταν η κεντρική εκκλησία του χωριού.
Τα προβλήματα είναι έντονα καθώς έχουν ανοίξει όλα τα τόξα που κρατούν το Ναό και το Ιερό Βήμα. Την σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε και η Αρχαιολογία που έκανε αυτοψία στο Ιστορικό Μνημείο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εκπόνηση μελέτης από ιδιώτη μελετητή.

Ο εφημέριος π. Φίλιππας Τσιδώνης έχει ενημερώσει για την κατάσταση του Ι.Ν., τόσο τους κατοίκους, όσο και τους απόδημους, ενώ δημόσια παρέμβαση με επιστολή του προς τον «Πρωινό Λόγο» κάνει ο καταγόμενος από τα Δολιανά συμπολίτης μας κ. Πάνος Ιωαννίδης.
Συγκεκριμένα απευθύνεται προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα και ζητά τη συνδρομή του για τη διάσωση της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, όπως έγινε πρόσφατα και για μοναστήρι των Φιλιατών.
Ο κ. Π. Ιωαννίδης, σημειώνει επίσης, ότι σε μικρή απόσταση (25-30 μέτρα) από αυτή βρίσκεται το άγαλμα του μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Γεωργίου Γενναδίου (1786-1854) και προσθέτει ότι ενήμεροι για την κατάσταση του Ιερού Ναού, είναι ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη. «Εύχομαι και πιστεύω ότι θα σας φωτίσει ο Θεός και με τη βοήθειά σας θα βρεθεί η λύση ώστε όλοι οι χωριανοί να περνάνε το κατώφλι του Αγίου Δημητρίου για να ανάβουν το κεράκι τους», καταλήγει ο κ. Πάνος Ιωαννίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: