Επίσκεψη Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Jilin της Κίνας στην Ήπειρο

Αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Jilin της Κίνας, η οποία συνοδεύονταν από στέλεχος της Πρεσβείας στην Αθήνα, επισκέφτηκε το διήμερο Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου την Περιφέρεια Ηπείρου, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στους τομείς Τουρισμού, Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού.
Από τη συνάντηση που είχαν με τα μέλη της Κινέζικης αποστολής, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, προέκυψε έντονο ενδιαφέρον για τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου.

Στην επίσκεψη αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος είπε ότι η επίσκεψη της Κινέζικης Αντιπροσωπείας, ήταν απόρροια συζήτησης που είχε στο παρελθόν ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με τον Ελληνικο- Κινεζικό Σύνδεσμο.
Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, είπε και τα εξής:
"Οι Κινέζοι φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητάνε μια μόνιμη συνεργασία σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού. Έχουν αναπτυγμένη την αρχαία Κινέζικη ιατρική που στηρίζεται σε βότανα. Στην περιοχή τους έχουν 320 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από βότανα, από τα οποία μόνο δύο είναι κρατικά. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για πρώτη ύλη προέρχονται από την περιοχή τους, εκδήλωσαν όμως μεγάλο ενδιαφέρον για τα βότανα της Ηπείρου, για τα οποία ήδη είχαν ακουστά. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ήπειρο. Κάποτε ήμασταν πρωτοπόροι στα βότανα, αλλά τώρα έχουμε μείνει πίσω, καθώς πήγαμε στην κλασική ιατρική. Στον τομέα αυτό, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο, με τα ειδικά του τμήματα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα επιδιωχθεί συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας Jilin, o αριθμός των φοιτητών της οποίας ανέρχεται σε 70.000. Υπάρχει ενδιαφέρον και για τον τουρισμό, δεδομένου ότι έχουν πληθυσμό 27 εκ. κατοίκους. Θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, τόσο για τον τουρισμό και τα βότανα, όσο και εν γένει για τις βιολογικές εφαρμογές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: