Ευνοϊκές προοπτικές για εξαγωγές Ηπειρωτικών προϊόντων στη Μέση Ανατολή

Με την επίσημη συμμετοχή για πρώτη φορά, στην 22η Διεθνή Έκθεση GULFOOD που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), η Περιφέρεια Ηπείρου συνέχισε την υλοποίηση του σχεδιασμού της για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επιδιώκουν την ανάπτυξη ή και επέκταση των συνεργασιών τους σε νέες αγορές. Η ανωτέρω είναι η πιο σημαντική έκθεση τροφίμων και ποτών στη Μέση Ανατολή και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η μοναδική από την Ελλάδα, που συμμετείχε στην Έκθεση με περίπτερο, στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι επιχειρήσεις: Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων "Πίνδος", Τυροκομικά "Καράλης", Τυροκομικά "Μπάφας", Βιομηχανία Εμφιάλωσης νερού "ΒΙΚΟΣ", Αρωματικά Φυτά και Βότανα "Κομίνη", Μπακλαβαδάκια "Κολιονάσιου Αθηνά), Ελιές Φίλιππος, Ζαγορίσιο Φύλλο- Χαβέλας.
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ηπείρου, ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους, ενώ με τον Πρεσβευτή της Ελλάδος στα ΗΑΕ κ. Διονύσιο Ζώη αντάλλαξε απόψεις για τις περαιτέρω κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να καταστεί μια προσοδοφόρα αγορά για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών (πλην αλκοολούχων).
Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή της Περιφέρειας, πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες για τη σύναψη συμφωνιών, ενώ θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι στην αγορά της ευρύτερης περιοχής, διακινούνται σήμερα, μέσω τρίτων, ορισμένα προϊόντα (τυροκομικά κυρίως) που παράγονται στην Ήπειρο.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σημερινές του δηλώσεις συνόψισε τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Ηπείρου στην 22η Διεθνή Έκθεση GULFOOD.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήταν μια τεράστια έκθεση στην οποία υπάρχει ενδιαφέρον και παρουσία από όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες του κόσμου. "Ζητούμενο ήταν η ποιότητα των προϊόντων και με χαρά είδαμε να προωθούνται ελληνικά προϊόντα, κάτι που επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα της εκεί παρουσίας μας".
Ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε ωστόσο τον προβληματισμό του για τη διακίνηση στο Ντουμπάι με την ονομασία "φέτα" λευκών τυριών από χώρες τόσο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Καναδά, Αυστραλία, Αίγυπτο, Νέα Ζηλανδία), όσο και από μέλη αυτής (όπως Βουλγαρία- τη μόνη με πρόβειο γάλα-, Γαλλία, Ουγγαρία κλπ),
" Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς στην Ήπειρο προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα", τόνισε για να προσθέσει ότι θα καταθέσει πρόταση προς την Ένωση Περιφερειών και στα συναρμόδια Υπουργεία για τη συγκρότηση ενός οργάνου, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τυροκόμων, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και -αν μπορούν- των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται η παράτυπη χρήση της ονομασίας "φέτα".
"Θέλουμε δουλειά, που πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Η μία προς την ποιότητα που πρέπει να εξασφαλιστεί με συνεργασία και η δεύτερη προς την Επιτροπή η οποία θα προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να μη χρησιμοποιούν παραπλανητικά την Ελλάδα και τα ποιοτικά μας προϊόντα που δεν εντάσσονται στις διεθνείς συμφωνίες", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: