Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη συνάντηση Σαμαρά-Ράμα

Το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, αλλά και την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, ζήτησε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απ’ τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σαμαράς, αρχικά εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Στη συνέχεια έθεσε τα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη «ανοικτά» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα.
Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.
Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: