Σοβαρές οι επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα

Σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως όμως και επιδράσεις στην τροφική αλυσίδα, φτάνοντας μέχρι και τον ανθρώπινο οργανισμό, αποδεικνύεται πως έχει η κακή χρήση φυτοφαρμάκων.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από αναλύσεις δεκαετιών, οι οποίες γίνονται τα τελευταία χρόνια με πολύ περισσότερο επιστημονικό τρόπο, ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες και για την επιστημονική κοινότητα.

Βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η ελλιπής ενημέρωση των καλλιεργητών, πολλοί από τους οποίους προβαίνουν σε χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς να συμβουλεύονται τους γεωπόνους, όπως επίσης και το ότι ένας μεγάλος αριθμός γεωπόνων δεν ασχολείται στην πράξη με την παραγωγική διαδικασία.
Σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, οι αναλύσεις και έρευνες δεκαετιών έχουν αναδείξει τις σοβαρές επιπτώσεις της κακής χρήσης των φυτοφαρμάκων, με τον καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να αναφέρεται στις βασικότερες επισημάνσεις αυτών των ερευνών σε πανηπειρωτικό επίπεδο. Η λίμνη Παμβώτιδα, ο Καλαμάς, ο Άραχθος, ο Λούρος αλλά και η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, κατά περιόδους εμφανίζουν συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων. Από αυτά, τα ζιζανιοκτόνα δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, αντίθετα από τα εντομοκτόνα που είναι πιο τοξικά.
«Ειδικά στα οστρακόδερμα και τα μαλάκια, σε οργανισμούς δηλαδή που ζουν πιο κοντά στο ίζημα παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών, όχι τόσο στα ψάρια που είναι πιο ανθεκτικοί οργανισμοί. Αυτό πάντως εξηγεί και ότι η παρουσία οργανοφωσφορικών στη λίμνη Παμβώτιδα και στον Καλαμά τις προηγούμενες δεκαετίες, σε συνδυασμό με την πανώλη, οδήγησαν στην εξαφάνιση της καραβίδας των γλυκών νερών», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.
Τα υπολείμματα
Όλα τα παραπάνω, όπως και γενικότερα το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος από χημικές και τοξικές ενώσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του 8ου ευρωπαϊκού συνεδρίου για τα φυτοφάρμακα και τις σχετικές οργανικές ενώσεις, που πραγματοποιείται στα Γιάννενα.
Ιδιαίτερη αναφορά στη θεματολογία του συνεδρίου έκανε ο κ. Αλμπάνης, μιλώντας για τις αναλύσεις για τις επιδράσεις των φυτοφαρμάκων στη φυτική παραγωγή, στα προϊόντα που καταλήγουν στο τραπέζι μας. Σε ποσοστό 70% των παραγόμενων προϊόντων δεν καταγράφονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σε ποσοστό 27% καταγράφονται υπολείμματα, αλλά εντός των επιτρεπόμενων ορίων και σε ποσοστό 3% καταγράφεται υπέρβαση αυτών των ορίων. Στόχος της αναλυτικής χημείας είναι ο προσδιορισμός των υπολειμμάτων στο έδαφος το νερό, τα ψάρια, τα ζώα και τα τρόφιμα.
Οι αναλύσεις αυτές άλλωστε οδήγησαν πρόσφατα και σε αλλαγή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα φυτοφάρμακα, που επιβεβαιώθηκε με την απόσυρση ή με την απαγόρευση ζιζανιοκτόνων που τη δεκαετία του ’80 χρησιμοποιήθηκαν ευρέως.
«Δυστυχώς οι γεωπόνοι δεν ασχολούνται με την παραγωγική διαδικασία. Τα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες και θα έπρεπε η ενημέρωση των παραγωγών και των χρηστών να είναι συνεχής. Ανάλογα με την καλλιέργεια, το είδος και τη στρεμματική έκταση θα έπρεπε να υπάρχει και συνταγή γεωπόνου, όμως αυτό είναι κάτι που ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση η πιο κρίσιμη φάση για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων είναι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. Εάν σ’ αυτό το διάστημα αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων προστατεύεται η ποιότητα και των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά.
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο συνέδριο
Στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που πραγματοποιείται μετά από 14 χρόνια και πάλι στα Γιάννενα θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες από ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, το απόγευμα της Παρασκευής (18.30) θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του κορυφαίου Ισπανού καθηγητή Damia Barcelo Culleres.
Διοργανωτής είναι το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι εργασίες θα γίνουν στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» 18 με 21 Σεπτεμβρίου.
Κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας Ύδατος (IDAEA) της Βαρκελώνης, Damia Barcelo Culleres, ο οποίος θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς», Πανεπιστημιούπολη και ο τιμώμενος θα αναπτύξει το θέμα: «Fate, Effects and Management of Emerging Contaminants in River Catchments under Water Scarcity».
O Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Dami? Barcel? Culler?s, γεννήθηκε στην Ισπανία το 1954. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης το 1984. Σήμερα είναι Καθηγητής και Ερευνητής στο Επιστημονικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ισπανικής Κυβέρνησης, στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας Ύδατος (IDAEA) στη Βαρκελώνη, καθώς και Διευθυντής του Καταλανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για το Νερό (ICRA). Έχει διακριθεί με το βραβείο King Jaime I για την προστασία της φύσης από την Κυβέρνηση της Βαλένθια (Ισπανία) το 2007, με το 5ο Διεθνές Βραβείο Prince Sultan Bin Abdulaziz (Σαουδική Αραβία) το 2012 και με το βραβείο Περιβάλλοντος από τη Recipharm (Σουηδία) το 2012. Από το 2009 είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King Saud στο Ριάντ, Σαουδική Αραβία.
Εξειδικεύεται στην αξιολόγηση και διαχείριση της ποιότητας ύδατος, στους κινδύνους των αναδυόμενων ρύπων στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και των αναδυόμενων ρύπων και νανο-υλικών στο υδάτινο περιβάλλον.
Στόχος της επιστημονικής του καριέρας είναι η επίλυση διαφορετικών περιβαλλοντολογικών προβλημάτων στο πεδίο της ποιότητας ύδατος μέσα από την ανάπτυξη νέων αναλυτικών μεθόδων, παράλληλα με τις μελέτες για την πορεία, τον κίνδυνο και την αποκατάσταση των αναδυόμενων ρύπων, όπως τα πολικά παρασιτοκτόνα, τα φαρμακευτικά προϊόντα κα.
Τα τελευταία χρόνια μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχουν καταφέρει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία έχουν προσφέρει καλύτερα στοιχεία παρακολούθησης των κινδύνων αξιολόγησης της επιφάνειας, των λυμάτων και των υπόγειων υδάτων. Τα αποτελέσματα αυτά θα προσφέρουν τη βάση για ένα καθαρότερο, υγιεινότερο και περισσότερο βιώσιμο υδάτινο περιβάλλον.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: