Ημερίδα για το κάστρο της Άρτας

Ημερίδα με θέμα: «Το Κάστρο της Άρτας» διοργανώνουν η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο δήμος Αρταίων σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Σκουφά», στην κεντρική πλατεία της Άρτας.
Στόχος της ημερίδας είναι να αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική σημασία του κάστρου έως σήμερα και το ρόλο που έχει διαδραματίσει ως πολυσήμαντο μνημείο της πόλης της Άρτας.
Στο πλαίσιο της ένταξης του μνημείου του κάστρου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της 18ης Εφορείας. Το έργο αφορά εργασίες στερεώσεων, περιορισμένων αποκαταστάσεων τοπικών φθορών και συντήρησης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δομικά προβλήματα και να επιτευχθεί η περαιτέρω προστασία του από τη φθορά του χρόνου. Επιπλέον, αποτυπώνονται και αναλύονται νέα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του έργου. Έχουν γίνει επίσης συστηματικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις, απομάκρυνση των επιχώσεων σε επιλεγμένες περιοχές του χώρου, και γίνεται η διαμόρφωση λιθόστρωτων διαδρομών καθώς και των αναγκαίων προσβάσεων στο μνημείο. Στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος προτείνονται κατά περίπτωση περιορισμένης έκτασης επεμβάσεις διαμόρφωσης επί μέρους στοιχείων καθώς και συνεχής έλεγχος και περιορισμός της βλάστησης.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει συντηρηθεί και διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και θα παραδοθεί στο κοινό.
Ομιλητές της ημερίδας θα είναι μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας μηχανικός Διονύσιος Ζήβας, ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Πατρών Σταύρος Μαμαλούκος και η αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Εισήγηση θα γίνει και από τον δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: