Πώς η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας, η Ηπειρος , γίνεται τουριστικός προορισμός

Όλα όσα περιλαμβάνει το brand «Epirus» που πωλούν
Mια θέση στον τουριστικό χάρτη, διεκδικεί, η Ηπειρος, η πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το οποίο άρχισε το 2012 και θα ολοκληρωθεί το 2015. Στόχος του προγράμματος το χτίσιμο του brand Epirus το οποίο θα περιλαμβάνει έξι ισομερή θεματικά πεδία: Θάλασσα, φύση, θρησκευτικό τουρισμού, περιπέτεια-δραστηριότητες στη φύση και πολιτισμός.

Η υλοποίηση του προγράμματος, κόστους 800.000 ευρώ γίνεται μέσω συμμετοχής σε εκθέσεων, εντύπου υλικού και καταχωρίσεων, ταξιδιών εξοικείωσης, διαδικτυακών διαφημίσεων αλλά και βίντεο.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών, για αυτό και γίνονται συνέργειες με τον ορεινό όγκο και την παραλία», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Ηπείρου, η υπανάπτυξη αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς, καθώς το αναλλοίωτο περιβάλλον είναι ένα από τα «κεφάλαια» του προορισμού.

Αύξηση αφίξεων
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι επισκέπτες που επιλέγουν την Ήπειρο για προορισμό τους προέρχονται από την Αυστρία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Κύπρο, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αγορές στόχοι είναι τα Βαλκάνια, η Τουρκία, το Ισραήλ,

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» και σε συνεργασία με την περιφέρεια και της πολιτείας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο την προώθηση ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή και τη δικτύωση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Η αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων
Ηδη με πρωτοβουλία της ΜΚΟ αναστηλώνονται πέντε αρχαία θέατρα στην Ηπειρο, αυτά της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων.

Η πρόταση για τα αρχαία θέατρα, ωστόσο, αφορά την πολιτιστική διαδρομή και τη δικτύωση όλων των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, με στόχο να δημιουργηθεί μια σύγχρονη περιηγητική διαδρομή η οποιία θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.
Η περιηγητική διαδρομή των 344 χλμ.

Οπως σημειώνει το Βήμα πρόκειται για τη σταδιακή υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Πολιτισμική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» η οποία εντάσσεται στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό 37,3 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αφορά οκτώ αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι εκτείνονται σε διαδρομή 344 χλμ. και αναφέρονται σε 2.300 χρόνια ιστορίας. Η διαδρομή συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα. Εκτός από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων το έργο αφορά και στη βελτίωση των οδικών αξόνων που τα περιβάλλουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: