Αντώνης Μπέζας: Να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσπρωτίας.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Οσδίνας (Πέντε Εκκλησιές), με την παρουσία της Δημάρχου Σουλίου κας Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, της Προϊσταμένης κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου και στελεχών της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Στον οικισμό της Οσδίνας υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2010 έργο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013) με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού – Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας» και προϋπολογισμό 684.000 ευρώ.

Στα πλαίσια του έργου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης (αντικατάσταση και επισκευή στεγών, στερέωση τοιχοποιιών, αποκατάσταση μορφολογικών στοιχείων κλπ.) στους ναούς Κοίμησης της Θεοτόκου, Ταξιαρχών και Αγίου Αθανασίου του οικισμού. Επιπλέον, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στον τοιχογραφικό διάκοσμο των ναών της Κοίμησης και των Ταξιαρχών, θα εντοπιστούν και θα αποκαλυφθούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των ναών Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, ενώ ξεκίνησαν και συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης των οικιών στο χαρακτηριστικό τμήμα του οικισμού, νότια του ναού των Ταξιαρχών. Τέλος, θα εντοπιστούν και αποτυπωθούν τα αρχαία τείχη του οικισμού, θα δημιουργηθούν διαδρομές επισκεπτών, ο χώρος και τα μνημεία θα σημανθούν, θα κατασκευαστούν σημεία πληροφόρησης και προβολής και θα παρθούν μέτρα δημοσιότητας με την έκδοση φυλλαδίου, δημοσιεύσεις κλπ.
Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι:
«Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού για την οποία υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Δεκέμβριο του 2015, θα έχουν συντηρηθεί και διασωθεί σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας και θα παραδοθεί στο κοινό ένας ακόμη ολοκληρωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος».
Σημειώνεται, ότι επειδή η περιοχή είναι δύσβατη και υπάρχουν προβλήματα μεταφοράς υλικών, προσωπικού και προμήθειας νερού, ο Δήμος Σουλίου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, θα εξετάσει τη δυνατότητα συμπληρωματικών εργασιών για την ομαλή πρόσβαση στον οικισμό.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Καιρός ήτανε να ενδιαφερθεί κάποιος για τον πολιτισμό σε αυτόν τον τόπο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Πολύ καλά κάνει ο κ. Μπέζας και ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι προγονοί μας.
Εμείς τι πολιτισμό δημιουργούμε σήμερα σε αυτόν τον τόπο για να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές;

Κ.Γ. είπε...

Πολιτιστικά δεν παράγουμε τίποτα. Αναμασάμε αυτά που βρήκαμε από το παρελθόν και ας είναι μπαγιάτικα. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η νοοτροπία των σαλεμένων πολιτιστικών τυμβωρύχων που με την βοήθεια πολιτιστικών παραγόντων έχουν μετατρέψει την πολιτιστική απάτη σε συνισταμένη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο τόπο μας.