Μπροστά στη πρόκληση του Καλλικράτη

Του Γιάννη Τζάνη Δημάρχου Παραποτάμου

Ζούμε σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίες. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, της πληροφόρησης, της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων. Στην εποχή που όλα είναι ρευστά και όλα μεταβάλλονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Στην εποχή που δοκιμάζονται οι κοινωνικές και ανθρώπινες αξίες, αλλά και στην εποχή της οικονομικής έκρηξης και αμφισβήτησης.
Σ’ ένα τέτοιο τοπίο, σε μια τέτοια διαμορφούμενη κατάσταση, για να μπορέσει ένας λαός να προσαρμοστεί και να επιβιώσει, οφείλει να λειτουργεί με σύγχρονους και σωστούς κανόνες. Εμείς όμως ως λαός, και ως κράτος, συνεχίζουμε να λειτουργούμε με όρους του παρελθόντος, με όρους, θα έλεγα, της εποχής του Ναπολέοντα, με ένα συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό σύστημα και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα , πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, τη μείωση της παραγωγικότητας, το μαρασμό της υπαίθρου και τη συνεχή ταλαιπωρία των πολιτών.
Η κατάσταση αυτή, και η κακοδαιμονία που αυτή συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό, είναι γνωστή στους εκάστοτε κυβερνώντες οι οποίοι δυστυχώς, για διάφορους λόγους, κυρίως όμως για το κακώς νοούμενο πολιτικό κόστος κανείς δεν προχώρησε στις απαραίτητες τομές που θα έβαζαν τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός σύγχρονου και ευνομούμενου Ευρωπαϊκού κράτους.
Είναι η πρώτη φορά που με το πρόγραμμα Καλλικράτης, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι στην επικαιρότητα, επιχειρείται μια μεγάλη τομή στην όλη οργάνωση του Ελληνικού κράτους.
Ο Καλλικράτης θεωρούμε ότι είναι η μεγάλη πρόκληση που όλοι επιζητούσαμε και όλοι περιμέναμε. Γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι απλά μια ακόμη μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι απλά η συνέχιση του Καποδίστρια. Πρόκειται για κάτι πιο μεγάλο και πιο σημαντικό αφού, πέρα από τους ισχυρούς και αυτοδύναμους ΟΤΑ, προβλέπει την αιρετή περιφέρεια, και κυρίως προβλέπει την ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους.
Προβλέπει τη μεταβίβαση πολλών αρμοδιοτήτων οι οποίες θα συνοδεύονται και με τους αντίστοιχους πόρους, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους νέους ΟΤΑ, προκειμένου αυτοί να είναι οικονομικά αυτάρκεις και αποτελεσματικοί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τη σωστή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής τους.
Πρόκειται δηλαδή για μια νέα Αρχιτεκτονική στην όλη δομή του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Πολιτείας.
Μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση, το αυτοδιοικητικό κίνημα, που πάντα βρίσκεται στην πρωτοπορία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους, με αποφάσεις τόσο των ΤΕΔΚ, όσο και της ΚΕΔΚΕ, έχει εκφράσει τη θετική της άποψη γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
Η προετοιμασία για το σχέδιο Νόμου του Καλλικράτη το οποίο συζητήθηκε αλλά και θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, έχει ολοκληρωθεί και επίκειται η δημοσιοποίησή του. Επειδή όλα όσα αφορούν τη φιλοσοφία της Νέας Αρχιτεκτονικής στην όλη δομή του Ελληνικού κράτους, που περιλαμβάνονται στον Καλλικράτη έχουν συζητηθεί επαρκώς, εκείνο το οποίο μένει να συζητήσουμε είναι το χωροταξικό των νέων ΟΤΑ γι’ αυτό και το σχέδιο νόμου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Εμείς πάντως θεωρούμε ότι το χωροταξικό δεν είναι το μείζον ζήτημα αυτής της μεγάλης και πρωτοφανούς για την Ελλάδα μεταρρύθμισης. Για εμάς εκείνο που προέχει είναι η ριζική αλλαγή που επιχειρείται με τον Καλλικράτη στην όλη διοικητική δομή του κράτους. Αυτό εξ’ άλλου είναι και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό κράτος που θα συμβάλλει στο να ζήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές σ’ ένα άλλο καλύτερο περιβάλλον.
Σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση, η ευθύνη των τοπικών κοινωνιών και κυρίως της αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική, γι’ αυτό οφείλουν να συμβάλλουν με προτάσεις και θέσεις στην όσο το δυνατόν, πιο άρτια διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου προς όφελος των πολιτών και της ευρύτερης κοινωνίας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: