Ιδρύεται επικουρική ακτοφυλακή

Στόχος να υποστηρίξει το έργο του Λιμενικού Σώματος
Τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων που θα υποστηρίζουν το έργο του Λιμενικού Σώματος προβλέπει το νομοσχέδιο «Σύσταση και Λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής» που κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή και θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση του εθελοντή ακτοφύλακα και η δημιουργία επικουρικής ακτοφυλακής.
Για τους εθελοντές ακτοφύλακες, που θα έχουν αποδεδειγμένη τουλάχιστον τριετή υπηρεσία και θέλουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για κατάταξή τους στο Λιμενικό Σώμα, θεσπίζονται ευεργετικές διατάξεις με μόρια.


Αποστολή των εθελοντών θα είναι η παροχή συνδρομής σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η πρόληψη και εφαρμογή των μέτρων θαλάσσιας ρύπανσης.

Υποψήφιος εθελοντής ακτοφύλακας μπορεί να είναι κάθε Έλληνας και Ελληνίδα υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ ή υπήκοος τρίτου κράτους, ηλικίας 16 έως 60 ετών, που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία.

Οι ομάδες εθελοντών θα υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στον προϊστάμενο της κάθε Λιμενικής Αρχής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση της ομάδας είναι να εγγραφούν τουλάχιστον πέντε άτομα.

Στις ομάδες αυτές θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιοκτήτες σκαφών ή ιδιωτικών αεροπλάνων, αν το επιθυμούν. Επιθυμητές γνώσεις και δεξιότητες που ζητούνται είναι κυρίως, οι ακόλουθες: ναυτικός, επαγγελματίας αλιέας ή ερασιτέχνης, κυβερνήτης επαγγελματικού σκάφους, απόφοιτος σχολείων Ειδικών Δυνάμεων, εκπαιδευτής ταχύπλοων σκαφών, ξυλουργός, σιδηρουργός, επισκευαστής τηλεπικοινωνιακών συσκευών, μηχανολόγος, μηχανικός, δύτης, αθλητής, ναυαγοσώστης και ιατρός.

Οι εθελοντές ακτοφύλακες, που δύνανται προαιρετικά να φέρουν στολή επιχειρήσεων, αφού παρακολουθήσουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, θα λάβουν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ θα φέρουν και βαθμό.

Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκπαίδευση ή κατά τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις, θα καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα. Η ιδιότητα του εθελοντή ακτοφύλακα αφαιρείται μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση τού νομοσχεδίου, το μέτρο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και σκανδιναβικές χώρες.
…συνέχεια »

Οι Λυγκιάδες στις φλόγες

Στις 3 Οκτωβρίου 1943 ημέρα Κυριακή, έξι φορτηγά του γερμανικού στρατού με καταδρομείς της 1ης ορεινής μεραρχίας ορεινών καταδρομών «Εντελβάις», ανεβαίνουν προς τους Λυγκιάδες. Ως το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι λύκοι της «Εντελβάις», θα κατακάψουν το χωριό και θα ξεκληρίσουν 82 Λυγκιαδιώτες, από τους οποίους τα περισσότερα είναι γυναικόπαιδα. Ο καπνός από τα αποκαΐδια και η μυρωδιά από τα καψαλισμένα κορμιά, θα σκεπάσουν τα σκλαβωμένα Γιάννενα και θα βυθίσουν τους Γιαννιώτες στον φόβο και στην θλίψη.

Ο Christoph Sminck–Gustavus ανήκει στην νεότερη μεταπολεμική γενιά των γερμανών ιστορικών ερευνητών που ερευνούν και καταγράφουν τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, που διεπράχθησαν συνολικά στο Ν. Ιωαννίνων από τους γερμανούς Ναζί κατακτητές.
Στον τελευταίο τόμο της τριλογίας του που φέρει τον τίτλο «Μνήμες κατοχής ΙΙΙ – οι Λυγκιάδες στις φλόγες» ο Gustavus πραγματοποιεί μια συγκλονιστική ιστορική έρευνα που καταγράφει τα τραγικά γεγονότα της Ναζιστικής βαρβαρότητας, που διεπράχθησαν στους Λυγκιάδες τον Οκτώβριο του 1943.
Ο συγγραφέας δούλεψε πολύ σκληρά για αυτό το ιστορικό έργο που αποτελεί κατάθεση ψυχής για τον ίδιο. Η αναζήτηση στοιχείων και η διεξαγωγή των πρωταρχικών ερευνών ξεκινούν από την δεκαετία του 1990 και φθάνουν χρονικά έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σ΄αυτή την επίπονη και κοπιαστική εργασία ο Gustavus είχε την αμέριστη βοήθεια του επιστήθιου φίλου του, αείμνηστου Γιάννη Βαδαλούκα ο οποίος επέμενε από την αρχή για την σπουδαίοτητα αυτής της ιστορικής έρευνας, την οποία ο συγγραφέας την μετέφερε στο βιβλίο.
Το βιβλίο αυτό σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις , αλλά και θα συγκινήσει τον αναγνώστη, ο οποίος αναζητεί τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και το σοβαρό ιστορικό εγχειρίδιο, το οποίο απευθύνεται στην νεότερη γενιά των σύγχρονων ιστορικών ερευνητών που αναζητούν τα ιστορικά στοιχεία που οδήγησαν στον αφανισμό των Λυγκιάδων εκείνη την τραγική ημέρα.

Οι μαρτυρίες
Ο Gustavus αποτυπώνει και καταγράφει την ιστορική μνήμη των γεγονότων με πρωταγωνιστές τους θύτες και τα θύματα του μακελειού, μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων που ανατριχιαστικά σε περπατούν στα μονοπάτια εκείνης της εποχής και σε κάνουν σιωπηλό πρωταγωνιστή των γεγονότων.
Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του απευθύνει τον λόγο στους επιζώντες, θύματα του μακελειού και καταγράφει τον Γιάννη Ρούσκα που περιγράφει δραματικά τον χαμό της αγαπημένης του κόρης λέγοντας: «Ναι, η Όλγα στην αγκαλιά μου ήταν δυόμιση χρονών κορίτσι. Η ίδια σφαίρα πέρασε την κοπέλα μου και χτύπησε εμένα. Έπεσα κάτω…».
Η τραγική μορφή της Ελένης Χολέβα ζωντανεύει τα γεγονότα λέγοντας στον συγγραφέα:«Εμένα μια σφαίρα βρήκε το παιδί μου τον Αλέξη στο κεφάλι. Του τίναξε τα μυαλά που μου γέμισαν το πρόσωπο και τα στήθια. Έπεσα και εγώ σαν χαμένη σφίγγοντας στην αγκαλιά μου κουτσοκεφαλιασμένο μου παιδί. Ήμουν πνιγμένη στα αίματα…»
Σπαραγμός ψυχής είναι τα λόγια του δάσκαλου, Χρήστου Παππά που οι Ναζί «Εντελβάις» του δολοφόνησαν και τα 4 παιδιά του, και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά από ένα μήνα τον υποχρέωσαν τα κτήνη να σκάψει στα αποκαΐδια στο χωριό για να βεβαιωθεί η Ελληνική Χωροφυλακή και η Γερμανική Μυστική Στρατονομία, πως πραγματικά εκτελέστηκαν άμαχοι στους Λυγκιάδες. «Πήγαμαν λοιπόν σ΄αυτά τα σπίτια και σκάψαμαν στα συντρίμματα…Βρήκαμαν μικρά κεφαλάκια … Μπροστά από διάφορα σπίτια κείτονταν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα…»
Ο Χαράλαμπος Λιούρης περιγράφει δραματικά την στιγμή της εκτέλεσης: «Μές στην πόρτα στάθηκε ένας Γερμανός… άρχισε να μας πυροβολεί με το αυτόματο. Εκεί που λές, αφού τον είχα αγκαλιά, ο Νικήτας πήρε ολάκερη τη ριπή. Εδώ στο λαιμό την πήρε και κρέμασε το κεφάλι του σαν το κατσίκι που σφάζεις… τα αίμα του Νικήτα χύθηκε απάνω μου».
Η εκδικητική μανία των λύκων της «Εντελβάις», ξέσπασε ακόμη και σε μωρά παιδιά. Ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας ήταν 14 μηνών όταν χτυπήθηκε με ξιφολόγχη στην πλάτη από έναν γερμανό ορεινό καταδρομέα. Ο διάλογος με τον συγγραφέα είναι κοφτός και οι μετρημένες λέξεις σε χτυπάνε σαν ριπή αυτομάτου όπλου, και σου σκίζουν κατάβαθα την ψυχή: «Θές να δείς την ουλή; Φοβερό τραύμα! Να! Η ουλή! Η μάννα μου με είχε αγκαλιά. Πεθαμένη η μάννα μου. Και η αδελφή μου νεκρή: έξι χρονών κορίτσι! Κι εγώ βαριά τραυματισμένος! Έτσι με βρήκαν στην μάνα μου! Στο στήθος της! Και έπινα γάλα! Σκοτωμένο γάλα!
Η Αναστασία Φούκα την τραγική εκείνη μέρα ήταν δεκατεσσάρων χρονών και θυμάται αρκετά καλά πως ούρλιαζαν τα κτήνη της «Εντελβάις», και μετά πως εκτέλεσαν τα γυναικόπαιδα στο κατώι του Γιάννη του Καλύβα : «Κι αυτοί έρριξαν στο σωρό! Εγώ είχα τον αδελφό μου πέντε χρονών αγόρι… Όιιι μανούλα μου, σκιάζομαι! Φωνάζει τι παιδί…δεν μπόραγα να το κρατήσω, μόνο άνοιξα το χέρι κι έπεσε το παιδί ανάσκελα…»
Έτσι χάθηκε το χωριό κι όλα σχεδόν τα γυναικόπαιδα μέσα στο μακελειό και τα κορμιά τους έμειναν άταφα και σάπισαν στο ξεροβόρι, στα στοιχειά της φύσης χωρίς λάδι και νεκρώσιμη ακολουθία «Ακόμη μετά από μήνες βρίσκαμαν νεκρούς. Αυτοί τραυματισμένοι και μισοζωντανοί είχαν συρθεί όξω από τα σπίτια τους…μετά είχαν πεθάνει εκεί χωμένοι μές στους θάμνους και τ΄ αγριόχορτα» λέει ο πάτερ Χολέβας στο συγγραφέα.

Έρευνα μετά το ολοκαύτωμα
Όμως ο Gustavus, συνεχίζει και παραπέρα τις έρευνές του για τους Λυγκιάδες, αναζητώντας στην Γερμανία στοιχεία και καταθέσεις μέσα από τα γερμανικά ομοσπονδιακά γερμανικά αρχεία ερευνώντας δεκάδες φακέλους με ανακριτικές δικογραφίες, τόσο στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας που έχει έδρα το Μόναχο όσο και στο Λουντβισμπούργκ όπου εδράζεται το Κέντρο Διοικητικών Υπηρεσιών των Ομοσπονδιακών Κρατιδίων για την Δικαστική Διαλεύκανση Ναζιστικών Εγκλημάτων. Από τους δεκάδες αρχειοθετημένους φακέλους, ο συγγραφέας διαπιστώνει πως τελικά εκεί γύρω στην δεκαετία του 1960 - 1970, η Εισαγγελία του Μονάχου, σταμάτησε τις ανακρίσεις και έπαυσε την ποινική δίωξη των Ναζιστικών καθαρμάτων της «Εντελβάις» επικαλούμενη «πως δεν επαρκούν τα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίων των κατηγορουμένων». Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας του Μονάχου συνέταξε μια οδηγία προς τις ανακριτικές ομάδες η οποία είναι πάρα πολύ σαφής:
«… Σύμφωνα με το τότε ισχύον διεθνές δίκαιο, εκτελέσεις ομήρων – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις – ήταν νόμιμες. Πολλές ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτές οι προϋποθέσεις υπήρχαν – όπως: η αδυναμία σύλληψης των ανταρτών, η τήρηση των κανόνων ανθρωπιστικής (!) μεταχείρησής τους…» Πραγματικά οι γερμανικές αρχές εκείνες της δεκαετίας σκύλευσαν την τραγική μνήμη των αμάχων και βούτηξαν τα χέρια τους στο αίμα των αθώων θυμάτων, παρέχοντας εμμέσως πλην σαφώς σιωπηλή προστασία στους λύκους της «Εντελβάις», κάτω από την σκιά της γερμανικής ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης.
Όμως ο Gustavus, είναι ιδιαίτερα τολμηρός και συνεχίζει στωικά να επιμένει, πραγματοποιώντας έρευνες στο Αρχείο του Λουντβισμπούργκ, απ΄όπου και ανασύρει μέσα από δεκάδες έγγραφα τον φάκελο Λυγκιάδες και τον παρουσιάζει χωρίς περικοπές στο βιβλίο του:
« Τοποθεσία του εγκλήματος: Λυγκιάδες Ιωαννίνων
Ημερομηνία του εγκλήματος: 3.10.1943
Κατηγορίες: τραυματισμοί, εκτελέσεις, πυρπόλησης του χωριού, λεηλασίες, κατάσχεση ζώων, απανθράκωση ανθρώπων, κακοποιήσεις , τυφεκισμοί 40 παιδιών» και λίγο παρακάτω ακολουθεί ο ονομαστικός κατάλογος των «Εντελβάις» που εμπλέκονται στο έγκλημα των Λυγκιάδων.
Στο βιβλίο του αυτό, ο συγγραφέας καταθέτει το περιπετειώδες οδοιπορικό του στους γραφειοκρατικούς δαιδαλώδεις μηχανισμούς της γερμανικής Δικαιοσύνης, καθώς και την εκ νέου αναζήτηση γερμανικών στρατιωτικών εγγράφων, ετούτη τη φορά στο στρατιωτικό αρχείο στο Φράιμπουργκ, στο οποίο είναι αρχειοθετημένες οι ημερήσιες αναφορές μονάδων, των «Εντελβάις». Έτσι λοιπόν ο συγγραφέας αποκαλύπτει μέσα από τα στρατιωτικά έγγραφα και τις αναφορές μάχης, ότι τα κτήνη της «Εντελβάις» που εκτέλεσαν εν ψυχρώ τα γυναικόπαιδα στους Λυγκιάδες, ανήκαν στο Εφεδρικό Τάγμα Πεζικού 79 το οποίο είχε διοικητή τον λοχαγό Άλφρεντ Σρέπελ, όπως τον θυμούνται και οι περισσότεροι επιζήσαντες επάνω στους Λυγκιάδες , καθώς έκανε χειρονομίες στην πλατεία του χωριού, κρατώντας ένα μπαστουνάκι, δίνοντας τις διαταγές για να αρχίσουν οι εκτελέσεις στα γυναικόπαιδα, στο χωριό.
Τελικά κανένας από τους πρωταίτιους της σφαγής δεν δικάστηκε από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη και ούτε καταδικάστηκε κανείς, από τους λύκους της «Εντελβάις» που συμμετείχαν στο μακελειό εκείνη την μοιραία μέρα στις 3 Οκτωβρίου 1943.
Το βιβλίο του Christoph Sminck – Gustavus, είναι πραγματικά συνταρακτικό και η ανάγνωσή του προκαλεί δέος στον αναγνώστη που βιώνει μέσα από αυτό τις τραγικές μαρτυρίες των επιζησάντων. Τα γεγονότα αλληλοδιαδέχονται την προφορική μνήμη καθώς παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από το βιβλίο, μια σειρά από ανακριτικό και στρατιωτικό υλικό για τους «Εντελβάις» που φυλάσσεται επιμελώς στα Γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία και στο οποίο αποτυπώνεται το χρονικό της ναζιστικής βαρβαρότητας που διαπράχθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1943 στους Λυγκιάδες.

Αλέκος Ράπτης
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/13537/2011-09-30.html


…συνέχεια »

Παρίσταναν τις μοναχές για να πουλήσουν εικόνες…

Τις καλόγριες προσποιούνταν τέσσερις γυναίκες οι οποίες με τον τρόπο αυτό πουλήσουν ευκολότερα εικόνες από τις οποίες αποκόμιζαν σημαντικά κέρδη. Στην επιχείρηση που έστησαν και στη δράση τους έβαλε τέλος η Ασφάλεια της Πρέβεζας, η οποία τις συνέλαβε και τώρα κατηγορούνται για απάτη και αντιποίηση στολής.
Στην Πρέβεζα, οι τέσσερις δράστιδες, ηλικίας 54, 23, 39 και 50 ετών, από κοινού, φορώντας στολή αδελφών ορθόδοξου δόγματος (μοναχών) και επικαλούμενες την ιδιότητα αυτή, παρακινούσαν περαστικούς και θαμώνες καταστημάτων να αγοράσουν από αυτές εικόνες και σύμβολα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που κατείχαν και διέθεταν προς πώληση.

Παράλληλα στα πλαίσια της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και την πάταξη τέτοιων περιστατικών, συμβουλεύει τους πολίτες, να μην πείθονται εύκολα με άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών τους, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/9626-2011-09-30-07-33-00.html

…συνέχεια »

Σοβαρά τα προβλήματα στην κατασκευή του λιμένα Ηγουμενίτσας

Δηλώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ένα ακόμα σημαντικό έργο υποδομής στην Ήπειρο, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, όπως διαπίστωσε ο Σταύρος Καλογιάννης σε επίσκεψή του σήμερα στην Ηγουμενίτσα, όπου από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Θωμά Πιτούλη είχαν σύσκεψη με εκπροσώπους της επιβλέπουσας Υπηρεσίας και του αναδόχου.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 είχε δημοπρατηθεί η Γ’ Φάση του έργου, προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «Ενίσχυση προσπελασιμότητας». Η μελέτη είχε εκπονηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας γενιάς δημοσίων έργων από τη Νέα Δημοκρατία.
Εντελώς αναιτιολόγητα, τον Οκτώβριο του 2009, το Υπουργείο Υποδομών ανέβαλε τη δημοπράτηση της Γ’ Φάσης.
Το έργο απεντάχτηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου και εντάχτηκε ξανά μετά από 1 ½ χρόνο! Δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50 εκατ. ευρώ και με περικοπή του φυσικού του αντικειμένου.
Όμως τα προβλήματα του έργου δεν σταμάτησαν. Οι μεν εργασίες της Β’ φάσης υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς, καθώς δεν υπάρχει συνεχής ροή χρηματοδότησης, οι δε εργασίες της Γ1 Φάσης δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Η αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί εθνική στρατηγική προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για μια από τις δύο κύριες πύλες της χώρες μας προς τη Δυτική Ευρώπη. Δυστυχώς και το έργο αυτό παρουσιάζει καθυστέρηση 2 ετών. Εάν συνυπολογιστεί ότι και οι εργασίες στον οδικό άξονα Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα είναι σταματημένες λόγω οφειλών προς τον ανάδοχο, διαπιστώνει κανείς ότι τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσπρωτία βρίσκονται σε τέλμα, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα».
…συνέχεια »

Υπέρ της κατάληψης του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

Την αμέριστη συμπαράσταση στην Κατάληψη του Λυκείου Παραμυθιάς εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αναγνωρίζοντας πέρα ως πέρα το δίκαιο των αιτημάτων των μαθητών.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους όρους για τα παιδιά μας που καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σ΄ ένα σχολείο χωρίς βιβλία (για πρώτη φορά μετά το 1946), με τραγικές ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό που πολλές φορές έχει διδακτικά καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητα, με καταργημένο το Γραφείο ΣΕΠ που έδινε έναν κάποιον προσανατολισμό.


Το «Νέο Λύκειο» διαμορφώνεται σαν ένα Νέο φτηνό Λύκειο της αμάθειας και απέναντι σε αυτό θα πρέπει όλοι οι γονείς μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να σχηματίσουμε κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση της Δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς
Παραμυθιά 29/09/2011

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/recentnews.html
…συνέχεια »

Έχασαν την μπάλα οι λιμενικοί!

Μπορεί στα λιμενικά τους καθήκοντα να πήγαιναν περίφημα, στην...στεριά όμως έχασαν την μπάλα. Η απόφαση κάποιων να περάσει ο τροχονομικός έλεγχος της χερσαίας ζώνης στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, μόνο προβλήματα δημιούργησε.
Οι λιμενικοί δεν έχουν ούτε την εμπειρία, ούτε τις γνώσεις να επιβάλλουν την τάξη. Γιατί μπορεί πολλοί να...εζήλεψαν τα έσοδα από τις κλήσεις όμως βιάστηκαν με αποτέλεσμα η παραλιακή ζώνη να έχει μετατραπεί σε κόλαση.


Οι λιμενικοί λοιπόν στην ουσία δεν ξέρουν τι κάνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές σε νευραλγικά σημεία, να προκαλείται εκνευρισμός και οι ίδιοι να παρακολουθούν αμήχανα τα τεκταινόμενα.
Ίσως η απόφαση αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει προάγγελο για επιστροφή της χερσαίας ζώνης στον ΟΛΗΓ, ο οποίος οδεύει προς πώληση. Αλίμονο δηλαδή εάν μία περιοχή «φιλέτο» για την Ηγουμενίτσα, με αυτούς τους τρόπους και τις μεθοδεύσεις, βρεθεί στα χέρια ιδιωτών.

http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/9623-2011-09-29-19-30-12.html
…συνέχεια »

Η Παραμυθιά τίμησε σήμερα την μνήμη των 49 προκρίτων

Με παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, που στις 29/09/1943, εκτελεστήκαν από τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών σε συνεργασία με τους Τσάμηδες. Πραγματοποιήθηκε Θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του ΣεβασμιώτατοY Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ. Τίτου, ενώ στην συνέχεια στον χώρο όπου εκτελεστήκαν οι 49 Παραμυθιώτες, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο, ομιλίες από την Δήμαρχο Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη, τον Πρέσβη της Γερμανίας κ. Roland Michael Wegener και από τον Καθηγητή Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Γκόντοβο Αθανάσιο.

Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τον Πρόεδρο της ΔΚ Παραμυθιάς κ. Χαράλαμπο Παντελή, με προσκλητήριο νεκρών, με κατάθεση στεφάνων καθώς και με αγώνα δρόμου από μαθητές και μαθήτριες της Παραμυθιάς.
Την ανάληψη πρωτοβουλιών για ηθικές και υλικές αποζημιώσεις από το Γερμανικό κράτος, ανακοινώσε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη.
Της εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Πρέσβης της Γερμανίας κ. Roland Wegener, Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Μπάστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας Αστυνομικός διευθυντής κ. Μαρτίνης Σπύρος, υποδιοικητής της 8ης μεραρχίας πεζικού Συνταγματάρχης κ. Σπύρος Γκίζας, ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Επιπυραγός κ. Λεωνίδας Γιώτας, ο Υποπλοίαρχος του λιμενικού σώματος κ. Γώγος Ιωάννης καθώς και σύσσωμο το Δημοτικό συμβουλίου του Δήμου Σουλίου.

(ΠΗΓΗ: http://www.paramythia-online.gr)
Επίσκεψη Περιφερειάρχη στην Παραμυθιά
Στην Παραμυθιά μετέβη σήμερα το πρωϊ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, που τελέστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εκτέλεση από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής ( 29-9- 1943) 49 προκρίτων της κωμόπολης.

…συνέχεια »

Η Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Θεσπρωτού είναι γεγονός

Το Ποδόσφαιρο έχει την θηλυκή του όψη και στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Και ποιο άλλο εκτός από το ιστορικό σωματείο του Θεσπρωτού θα μπορούσε να στηρίξει και αυτή την προσπάθεια των κορίτσιων να αποδείξουν τα δικά τους ποδοσφαιρικά προσόντα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.
Ναι η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Θεσπρωτού είναι γεγονός, μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο αλλά και εμπειρία στο πρωτάθλημα, αφού ο βασικός κορμός προέρχεται από την Ομάδα των Αμαζόνων Θεσπρωτίας όπου διοικητικές αστοχίες οδήγησει την ομάδα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Το γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του Θεσπρωτού έχει την δική του αυτοτέλεια με τους γονείς να πλαισιώνουν τα κορίτσια στην ποδοσφαιρική τους περιπέτεια στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Έτσι τα ποδοσφαιρικά μας Σαββατοκύριακα αναμένεται να έχουν από εδώ και πέρα και θηλυκή όψη, τα κορίτσια του Θεσπρωτού δεν φείδονται τεχνικής και επινοήσεων, αλλά και ομαδικότητας που σπάνια βλέπεις στις αντίστοιχες κατηγορίες των ανδρών……
Άλλωστε ήδη μία από τις παίκτριες η Τατιάνα Γεωργίου συμμετέχει στην 18αδα στης εθνικής κορασίδων η οποία Πέμπτη 29/9 αγωνίζεται στη Σερβία με αντίπαλο της εθνικής Δανίας στους προκριματικούς του Euro 2011 γυναικών. Επόμενοι αντίπαλοι Τουρκία και Σερβία.
Να σημειωθεί ότι και άλλες παίκτριες της ομάδας και της περιοχής έχουν περάσει από τις επιλογές της Εθνικές ομάδας και έχουν στο μέλλον πολλές πιθανότητες να επιλεχθούν.
Η συνέχεια στο γήπεδο…το πρωτάθλημα αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Νοέμβρίου. Το πρόγραμμα των αγώνων της ομάδας θα ανακοινωθεί έγκαιρα…

http://www.vdella.com/sports/2662-2011-09-28-08-24-44.html
…συνέχεια »

Έπιασαν 114 κιλά χασίς, διέφυγε ο οδηγός

114 κιλά χασίς κατάσχεσαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας καταγράφοντας άλλη μια επιτυχία στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας 50χρονος, κάτοικος Ασπροπύργου Αττικής, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει απ' την Ιόνια οδό.
Μπαίνοντας στην παλιά εθνική οδό Άρτας – Αγρινίου, στο ύψος της Αμφιθέας εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και αναζητείται. Ο δράστης είναι γνωστός στις Υπηρεσίες της Αστυνομίας η οποία εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του, είτε από τα όργανα της Άρτας είτε της Αθήνας.

Τα ναρκωτικά προέρχονταν από την Αλβανία, «από το γνωστό δρομολόγιο των συνόρων» όπως σχολίασε ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας κ. Κώστας Βαρέλης και κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας προορίζονταν για την Αθήνα. Εκτός από τα ναρκωτικά κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο του δράστη ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις αναφορές του Αστυνομικού Διευθυντή Άρτας, το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 28-9-2011 όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν για έλεγχο ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο ερχόταν από τα Γιάννενα και κινούνταν στην Ιόνια οδό. Ο οδηγός του αυτοκινήτου όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά αντίθετα ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και προσπάθησε με ελιγμούς και αναστροφές καθ' οδόν να διαφύγει. Μετά από λίγη ώρα ο οδηγός εγκατέλειψε το αυτοκίνητο στην περιοχή της Αμφιθέας και διέφυγε, προφανώς με τη βοήθεια κάποιου συνεργού όπως εκτιμά η Αστυνομία, η οποία ωστόσο πιστεύει πως είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του, αφού η Αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη από κάποια στοιχεία που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό του και προχώρησε σε ταυτοποίηση. Ο 50χρονος είχε συλληφθεί το 2005 στην περιοχή μας για διακίνηση λαθρομεταναστών. Ο δράστης αναζητείται, εκτός από την Α.Δ. Άρτας, και από συναρμόδιες Υπηρεσίες των Αθηνών.
«Τολμάμε να είμαστε χαρούμενοι μέσα σ' αυτό το κλίμα βαθιάς μελαγχολίας που ζούμε και εργαζόμαστε. Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την Άρτα, για τη δική μας κοινωνία εδώ και για τα παιδιά μας. Ελπίζω και πιστεύω να συνεχίσουμε με το ίδιο ενδιαφέρον, για τους ίδιους στόχους και με την ίδια δυναμική και πιστεύω να αντέξουμε» είπε ο κ. Βαρέλης σε δηλώσεις του για το περιστατικό. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση του εγκλήματος κάθε μορφής οι οποίες είναι συνεχείς και με πολύ καλά αποτελέσματα σε όλη την Ήπειρο ενώ είπε ότι είναι 150% παραπάνω απ' ότι πέρσι, οι συλλήψεις ατόμων για ναρκωτικά και η αντιμετώπιση υποθέσεων ναρκωτικών
http://www.epiruspost.gr/ipiros/arta/9619--114------.html
…συνέχεια »

Με άλλα λόγια



http://thesprotia982.blogspot.com/2011/09/blog-post_28.
…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης
Την Δευτέρα 03-10-2011, και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 22-09-2011 συνεδριάσεως.

2. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 12-09-2011 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συμπληρωματικές εργασίες αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Κρύας Λαψίστας», προϋπολογισμού € 22.000,00 με ΦΠΑ.
3. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Μουσουλμανικού τεμένους Καλούτσιανης (Α' Φάση)», αναδόχου εταιρείας «Π. Χαλούλος – Β. Βαγενά Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2012.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανάπλαση – Αναστύλωση περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Μακρίνου», αναδόχου εταιρείας «Α. ΜΠΙΤΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 30-12-2011.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση 2ης Επαρχιακής Οδού στη θέση γέφυρας των Χριστών και στο τμήμα διέλευσης του οικισμού», αναδόχου Γεωργίου Τζοβάρα, μέχρι την 30-12-2011.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή Γέφυρας Κουκλεσίου», αναδόχου Γεωργίου Ντάτση Ε.Δ.Ε., μέχρι την 30-12-2011.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση εργασιών Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Βρυσοχωρίου», αναδόχου Αντώνη Καφτάνη, μέχρι την 20-05-2012.
8. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων Ιωαννίνων (Β’ Εργολαβία)», αναδόχου εταιρείας ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΑΤΕΕ, μέχρι την 31-12-2011.
9. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση Εργασιών Πιστών Εξετάσεων Υποψηφίων Οδηγών», αναδόχου εταιρείας «Π. Χαλούλος-Β. Βαγενά Ο.Ε.», μέχρι την 31-10-2011.
10. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικός λόγω αύξησης συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση εργασιών γέφυρας Μπουραζανίου», αναδόχου Κων/νου Κωσταβασίλη.
11. Κατακύρωση των αποτελεσμάτων των πρόχειρων διαγωνισμών για την προμήθεια και μεταφορά αλατιού για τις ανάγκες αποκατάστασης βατότητας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη χειμερινή περίοδο 2011-2012.
12. Έγκριση παράτασης μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Ελεούσας Ιωαννίνων, του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Καλπακίου Ιωαννίνων, του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μετσόβου Ιωαννίνων και του ΚΕΘΕΑ.
13. Έγκριση δαπάνης τηλεπικοινωνιακών τελών της πρώην Δ.Ε.Σ.Ε. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας, της οποίας οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, για το χρονικό διάστημα από 23/10/2010 έως 30/6/2011.
14. Έγκριση για την παράθεση δείπνου εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, προς τιμή των επίσημων προσκεκλημένων και των συμμετεχόντων στον εορτασμό των 100 ετών λειτουργίας της Σχολής Βελλάς με τίτλο «Εκατονταετηρίς Σχολής Βελλάς», που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως 9 Οκτωβρίου 2011 στην Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων.
15. Έγκριση του αριθμ. Ι/05-09-2011 Πρακτικού (έλεγχος δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών) του πρόχειρου διαγωνισμού για ανάδειξη Εξωτερικού Συνεργάτη της Περιφέρειας Ηπείρου\Π.Ε. Πρέβεζας για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την Υλοποίηση Δράσεων και Παραδοτέων του έργου Med 2007-2013/Cyclo».
16. Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο «Βελτιώσεις, συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις, σήμανση, διαγραμμίσεις – τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 160.000,00 με ΦΠΑ.
17. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 23-08-2011 δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αποκατάσταση ζημιάς πρανούς τμήματος της οδού Άσσου – Πολυστάφυλλου της 8ης επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
18. Έγκριση μετακίνησης του κτηνιάτρου Μάριου Τρουμπούκη, υπαλλήλου του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό σεμινάριο σε Κρεοσκόπους Κτηνιάτρους, που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στη Θεσσαλονίκη, από 20 έως 21-10-2011 και έγκριση των σχετικών δαπανών.
19. Έγκριση δαπανών για την πληρωμή εργασιών για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με ιδιωτικά μηχανήματα, στη θέση «Γωνιά» της Τ.Κ. Λαδοχωρίου Ηγουμενίτσας, βάσει της αριθμ. 52832/1565/01-08-2011 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας και της αριθ. 25/695/09-09-2011 απόφασης ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.
20. Έγκριση δαπανών για την πληρωμή εργασιών για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με ιδιωτικά μηχανήματα, στο συνοικισμό Λάκκας του Δήμου Ηγουμενίτσας, βάσει της αριθμ. 56492/1806/16-08-2011 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας και της αριθ. 25/695/09-09-2011 απόφασης ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.
21. Έγκριση δαπανών για την πληρωμή εργασιών για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με ιδιωτικά μηχανήματα, στην Τ.Κ. Λάκκας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, βάσει της αριθμ. 59581/1891/29-08-2011 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας και της αριθ. 25/695/09-09-2011 απόφασης ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.
22. Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
23. Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Θεσπρωτίας, πολιτιστικής εκδήλωσης και έγκριση των σχετικών δαπανών.
24. Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια 2.300 λίτρων συμπυκνωμένου δολώματος με δραστική ουσία spinosad (0,024 β/ο) στα πλαίσια του Προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2011 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
25. Ματαίωση του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια: 1) πετρελαίου θέρμανσης, 2) υγρών καυσίμων κίνησης και 3) λιπαντικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και ΝΠΔΔ, ο οποίος κατέστη άγονος, βάσει των αριθμ. 1/20-09-2011 και 2/21/09-2011 Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειάς του και έγκριση απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης, κίνησης και λιπαντικών, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
26. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-09-2011 επαναληπτικής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Προστασία πρανών και καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Μπούση», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
27. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-09-2011 επαναληπτικής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού δικτύου», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
28. Έγκριση του 2ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συνέχιση βελτίωσης ασφαλτόστρωσης οδού από επαρχιακή οδό Άρτας – Κορωνησίας προς Γαβριά (Β΄φάση)», αναδόχου εταιρείας «Ηρακλής Τσόγκας και Σία Ε.Ε.».
29. Έγκριση του 3ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση ασφαλτόστρωσης δρόμου Αθαμάνιο - Θεοδώριανα», αναδόχου Λάμπρου Γεωργούλα Ε.Δ.Ε.
30. Έγκριση του 2ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση Υποδομών Υγειονομικού Σταθμού Λεπιανών», αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης Κ/Ξ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ.
31. Έγκριση του 1ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δρόμου Σκουληκαριά – Βελεντζικό», αναδόχου Ευάγγελου Τσουμάνη, ΕΔΕ.
32. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών με αναθεώρηση του έργου της Π.Ε. Άρτας «Κατασκευή γέφυρας Λεπιανών», αναδόχου εταιρείας «ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.».
33. Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο «Τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στην ε.ο. υπ’ αρ. 21 στο Ηλιοβούνιο», προϋπολογισμού € 35.000,00 με ΦΠΑ.
34. Έγκριση Β’ τροποποίησης της κατανομής της πίστωσης του γενικού κονδυλίου «Συντήρηση Διοικητηρίων και Λοιπών κτιρίων Περιφέρειας Ηπείρου», του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Περιφέρειας Ηπείρου.
35. Έγκριση δαπάνης για τηλεοπτική διαφήμιση της Περιφέρειας Ηπείρου.
36. Έγκριση τροποποίησης της αριθμ. 24/639/01-06-2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με την έγκριση δαπανών για τη διενέργεια από το Τμήμα Τοπογραφίας της Δ/νσης Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Ηπείρου, εργασιών οριοθέτησης / σήμανσης κορυφών των νέων τεμαχίων και η υπόδειξη – επί του εδάφους – των ορίων (στους ιδιοκτήτες) για τη διενέργεια του «Αναδασμού Πολιτσές Χρυσοβίτσας».
37. Μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με μισθωμένες γραμμές Αστικού – Υπεραστικού ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ και ΙΧ.
38. Έγκριση δαπάνης σε βάρος του κονδυλίου με τίτλο «Μετατοπίσεις – Επεκτάσεις στύλων ΔΕΗ σε ΟΤΑ του Νομού» του Προγράμματος Κ.Α.Π. Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για τη μετατόπιση μιας κολώνας ΔΕΗ, για την εκτέλεση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση εργασιών πιστών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ο.Ε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ


Περιφερειάρχης Ηπείρου

…συνέχεια »

Μεταφέρονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Στα δημόσια κτίρια όπου στεγαζόταν οι υπηρεσίες της Δ/νσης Συντήρησης Έργων (Δ.Δ.Ε.), στο 5ο χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης (δίπλα από το αεροδρόμιο) μετακόμισαν οι υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη μεταφορά των υπηρεσιών της Δ.Δ.Ε. σε χώρο της Περιφέρειας Ηπείρου η Γενική Γραμματέας αποφάσισε να αξιοποιήσει τα κτίρια με την εγκατάσταση εκεί των υπηρεσιών της Γενικής Δ/νσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής( Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Δ/νση Υδάτων) οι οποίες μέχρι τώρα στεγαζόταν σε μισθωμένα κτίρια.


Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με στόχο να συμβάλει στον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών, που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό και να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα σπατάλης δημόσιου χρήματος.
Η μετακόμιση ξεκίνησε από χθες το πρωί με προσωπική εργασία των υπαλλήλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τη συμβολή του Δήμου Ιωαννιτών που παραχώρησε ένα φορτηγό και τρεις εργάτες. Η ανάθεση του έργου σε μεταφορική εταιρία κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη, καθώς σύμφωνα με τις προσφορές που κατατέθηκαν το κόστος θα ανερχόταν στα 6.000 ευρώ.
Εκτιμάται, πως η μετακόμιση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

…συνέχεια »

«Βοήθεια στο Σπίτι»: 24ωρη απεργία των εργαζομένων την Παρασκευή

Διεκδικούν άμεσα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας
Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» την Παρασκευή, διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς πολλοί εξ αυτών παραμένουν απλήρωτοι αρκετούς μήνες.
Επίσης, οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσα την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
…συνέχεια »

Αποθήκη ιταλικών ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων η Αλβανία

Την επεξεργασία χιλιάδων τόνων υπολειμμάτων προερχόμενων από την Ιταλία προβλέπει η εφαρμογή, σε όλη την Αλβανία, του ιταλικού σχεδίου για την ανέγερση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας των αποβλήτων και υπολειμμάτων.
Τελευταία νομική πράξη, που ανοίγει το δρόμο υλοποίησης του σχεδίου, ήταν η ψήφιση, από την αλβανική Βουλή, του νόμου «για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των υπολειμμάτων».

Η αλβανική εφημερίδα «Σέκουλι», σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει ότι το σχέδιο έχει καταρτιστεί στην Απουλία της Ιταλίας και φέρει την ονομασία «SCORIA». Η δε διάρκειά του είναι 15ετής.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, στην Αλβανία θα ανεγερθούν 8 μεγάλες επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση και φυσική επεξεργασία των υπολειμμάτων.

Οι περιοχές, όπου θα εγκατασταθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι- μεταξύ άλλων- το Αργυρόκαστρο, η Αυλώνα, το Ελμπασάν και το Μπεράτι .
Στην Αυλώνα, τη Σκόδρα και το Μαλίκι της Κορυτσάς θα ανεγερθούν τρία επιπλέον συγκροτήματα βιομηχανικής επεξεργασίας των υπολειμμάτων.
Το μεγαλύτερο συγκρότημα θα ανεγερθεί στο Μαλίκι της Κορυτσάς και θα καλύπτει μια έκταση 130 στρεμμάτων, με τη δυνατότητα επεξεργασίας του να διαμορφώνεται σε 1,5 εκατομμύρια κυβικά υπολειμμάτων, ημερησίως.
Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές περιβαλλοντολογικών οργανώσεων στη χώρα, αναφέρει ότι προτού ακόμα ο νόμος τεθεί σε ισχύ, στο λιμάνι του Δυρραχίου αναμένεται να φθάσουν τα πρώτα πλοία με υπολείμματα από Ιταλία.
Επισημαίνει, επίσης, ότι, η όλη επιχείρηση χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας, καθώς και αυστηρού και συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, γεγονός, που, κατά την εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αλβανία σε χώρα εισαγόμενων επικίνδυνων ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/20482-2011-09-28-13-26-56.html
…συνέχεια »

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επιστρέφει στην Ευρώπη για 4 συναυλίες

Ευρωπαϊκή Περιοδεία 2011
Μετά την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή της στη συναυλία του Javier Limón “Mujeres de Agua” στο πιο σημαντικό jazz φεστιβάλ της Ευρώπης North Sea Jazz Festival στο Rotterdam, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ετοιμάζεται να ενθουσιάσει για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό κοινό με έναν νέο κύκλο συναυλιών στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε μερικά από τα πιο φημισμένα θέατρα, καλλιτεχνικούς οργανισμούς και φεστιβάλ.
Ξεκινώντας από την Ελβετία στις 5 Οκτωβρίου, μαζί με την τετραμελή ορχήστρα της, η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα εμφανιστεί:
 Την Τετάρτη 05/10/2011, ώρα 20:00, στο Kaufleuten στη Ζυρίχη, Ελβετία.
 Την Πέμπτη 06/10/2011, ώρα 20:00, στο Burghof στο Lörrach, Γερμανία.
 Την Παρασκευή 07/01/2011, ώρα 20:00, στο Konzerthaus στο Dortmund, Γερμανία.
 Το Σάββατο 08/10/2011, ώρα 19:30, στο Konzerthaus στη Βιέννη, Αυστρία.

Μαζί της στη σκηνή οι εξαίρετοι μουσικοί:
Δημήτρης Μπαρμπαγάλας – κιθάρα, μπάσο, ενορχηστρώσεις
Γιάννης Κυριμκυρίδης – πιάνο, πλήκτρα
Θωμάς Κωνσταντίνου – μπουζούκι, λαούτο, ούτι, cümbus
Αλέξανδρός Κτιστάκης – κρουστά

Οργάνωση – Παραγωγή & Εκπροσώπηση:
ARTos & Θέαμα, Αναστασία Ταμουρίδου
τηλ. 2310 219788, 6932 208400
press@e-theama.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τετάρτη 05/10/2011
Kauflauten
18 Pelikanstrasse, 8001, Zürich, Switzerland
Τηλ: +41 44 225 33 00
Website: www.kaufleuten.ch

Πέμπτη 06/10/2011
Burghof Kultur
Herrenstrasse 5, D - 79539 Lörrach, Germany
Τηλ: +49 76 21 94 0 89
Website: www.burghof.com

Παρασκευή 07/10/2011
Konzerthaus Dortmund
Brückstraße 21 44135 Dortmund, Germany
Τηλ. +49 231 22 696-0
Website: www.konzerthaus-dortmund.de

Σάββατο 08/10/2011
Wiener Konzerthaus
Lothringerstrasse 20 1030 Vienna, Austria
Τηλ. +43 1 24 200-0
Website: www.konzerthaus.at


…συνέχεια »

Άρση αντικινήτρου του Αναπτυξιακού Νόμου ζητά ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

Tην εξάλειψη ενός αντικινήτρου για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο (3908/2011) ζητά με έγγραφό του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον περιορισμό που έχει τεθεί ως προς την αναλογία του ενισχυόμενου κόστους για τις κτιριακές εγκαταστάσεις κτιρίων, των έργων υποδομής και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το 40% της επένδυσης.
Ο περιορισμός αυτός ειδικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως διαπιστώνεται από τα πρώτα στάδια εφαρμογής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε παραδοσιακούς οικισμούς, κυρίως όμως σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα (ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, βουστάσια κ.α. – εξαιρουμένων των μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης), όπου το ποσοστό κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων, υποδομών κλπ, αντικειμενικά υπερβαίνει κατά πολύ το 40% της επένδυσης.
Ο Περιφερειάρχης, αφού επισημαίνει το πρόβλημα, ζητά την τροποποίηση του Νόμου για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, κατά το πρότυπο του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου.
«Σε διαφορετική περίπτωση, ο Αναπτυξιακός Νόμος θα έχει μηδενικό όφελος για τους δύο προαναφερόμενους κλάδους, που αποτελούν βασικούς άξονες ανάπτυξης για την Ήπειρο», καταλήγει το έγγραφο του Περιφερειάρχη.
…συνέχεια »

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Για την χερσαία ζώνη Λιμένος Ηγουμενίτσας και τον ΟΛΗΓ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας κατά τη Συνεδρίαση της Τετάρτης 7/09/2011 ομόφωνα κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:
Σχετικά με τη χερσαία ζώνη Λιμένος Ηγουμενίτσας και τον ΟΛΗΓ:
1. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας(ΟΛΗΓ) και ζητούμε την μεταφορά πόρων από τα κέρδη του προς το Δήμο, ο οποίος υφίσταται χρόνια τώρα το βάρος από τη λειτουργία του. (Καράβια-οχήματα-επιβάτες)
2. Ζητούμε, να παραχωρηθεί η χρήση κα διαχείριση της χερσαίας ζώνης λιμένος, από το παλιό Τελωνείο μέχρι Μακρυγιάλι στον Δήμο Ηγουμενίτσας, που αποτελεί πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας.
3. Κάθε προσπάθεια που θα αποβαίνει σε βάρος της πόλης, θα βρει αντίθετους και σε επαγρύπνηση Δημοτική Αρχή, Φορείς και Πολίτες.


…συνέχεια »

Νέα υπηρεσία ενημέρωσης για φθηνότερη βενζίνη στη Θεσπρωτία

Κάνουμε γνωστό στην τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας τη Νέα Υπηρεσία Ενημέρωσης για φθηνότερη βενζίνη αμόλυβδη 95 οκτανίων.
Η διαδικασία συνιστάται στη αποστολή sms στο 54151 (χωρίς χρέωση) με την περιοχή ενδιαφέροντος, οπότε και λαμβάνεται απάντηση στο κινητό, με τη τιμή της βενζίνης, το πρατήριο πώλησης καυσίμων, καθώς και τη διεύθυνση για κάθε ένα από τα 3 φθηνότερα σημεία πώλησης που εντοπίστηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Ο Αντιπερειάρχης
Θωμάς Πιτούλης
…συνέχεια »

Πρόεδρος της ΠΕΔ ο Γιάννης Παπαλέξης

Ο δήμαρχος Άρτας Γιάννης Παπαλέξης είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο πρώτος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπως αυτό προέκυψε από την πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης, χθες. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Ζίτσας Τάκης Ρογκότης και γραμματέας ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης. Στην εκτελεστική επιτροπή εξελέγησαν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση και ο δήμαρχος Πάργας Θανασης Λιόλιος.
Ο κ. Παπαλέξης τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, ότι το «στοίχημα» αυτή τη στιγμή είναι να σταθούν τα όργανα στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια της χώρας και της Ηπείρου μαζί, για την ανάκαμψη. «Ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου καλούμαστε να οριοθετήσουμε τους βασικούς άξονες που πρέπει να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Παπαλέξης, βάζοντας τρεις άξονες: τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τη βοήθεια στους Δήμους και το συντονισμό της ισότιμης συνεργασίας όλων των φορέων της Ηπείρου. «Το παρελθόν μας δίδαξε ότι ελλείψει ενός τέτοιου σχεδιασμού ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα χωρίς να προσδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα» είπε ο δήμαρχος Άρτας προσθέτοντας ότι δεν «επιτρέπονται πια τα ίδια λάθη» και ζήτησε τη συμπαράσταση της αιρετής περιφέρειας. Το πιο ουσιαστικό κομμάτι των «προγραμματικών δηλώσεων» ήταν ο στόχος να αποκτήσουν όλοι οι Δήμοι διαχειριστική επάρκεια, «ώστε να μπορούν αυτόνομα να λειτουργήσουν και να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους που σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη της οικονομικής ζωής της πατρίδας μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλέξης. Ο επόμενος «σταθμός» είναι οι εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που θα γίνουν στις 3 Οκτωβρίου, την επόμενη Δευτέρα δηλαδή.
…συνέχεια »

Στις εκδηλώσεις των Λιγκιάδων ο Πρόεδρος Δημοκρατίας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό και τον Αγροτικό Σύλλογο Λιγκιάδων.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν:

- 19:30 λαμπαδηδρομία, από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Τρικάλων προς Λιγκιάδες.
- 20:30 ιστορική αναδρομή των γεγονότων από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγκιάδων.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:
- 11:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου
- 11:45 Άφιξη στο χώρο του Μνημείου
- 11:50 Κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο
- 11:55 Προσκλητήριο νεκρών
- 12:05 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια
- 12:10 Λήξη τελετής

…συνέχεια »

Έδεσε στην Ηγουμενίτσα το δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια κρουαζερόπλοιο!

Υποδοχή ετοίμασε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε πλοίο, που κάνει κρουαζιέρα και σταμάτησε στο λιμάνι της Θεσπρωτίας. Είναι το δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια.
Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Hanseatic» της εταιρίας Hapag-Lloyd. 150 περίπου επιβάτες έγιναν δεκτοί με τριαντάφυλλα και... πανηγύρια, ενώ είχε ετοιμαστεί κι ένα χορευτικό με κρητικά και λαϊκά τραγούδια, αντί για Ηπειρώτικα, όπως θα ήταν το σωστό. Δίνονταν και δώρα, καθώς και τσίπουρο, αλλά οι τουρίστες δεν πλησίαζαν, γιατί νόμισαν ότι πωλούνται:

Παρών ήταν ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, ενώ απουσίαζε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.ΗΓ., λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Ο κ. Κάτσινος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί ο τουρισμός της Ηγουμενίτσας και της Ηπείρου γενικότερα, και οι κρουαζιέρες είναι ένα κατάλληλο μέσο προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, «η παρουσία και νέου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική για την προσπάθεια της διοίκησης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για προσέλκυση ενδιαφέροντος στον τομέα αυτό. Η ολοκλήρωση των εργασιών της Β΄ Φάσης, της ανάπτυξης των υποδομών του λιμένα αλλά και η Εγαντία Οδός, προσφέρουν στο λιμάνι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο χώρο της κρουαζιέρας». Kαι προστίθεται: " «Στόχος μας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια προορισμό κρουαζιέρας, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές της Θεσπρωτίας, αλλά και τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου». κρουαζιέρα ξεκίνησε από το λιμάνι του Αμβούργου, επισκέφτηκε το λιμάνι Κορκούλα της Κροατίας, θα παραμείνει στην Ηγουμενίτσα και θα κατευθυνθεί προς την Ιτέα, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο πλοίο επιβαίνουν 156 επιβάτες. Οι επιβάτες επισκέφτηκαν αξιοθέατα της περιοχής, το αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας, καθώς και τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνέχεια πήγαν στον αρχαιολογικό χώρο της "Δωδώνης".
http://www.katoci.com/2011/09/blog-post_1191.html#more
…συνέχεια »

Δεύτερη συνάντηση για το «Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο»

Στο Fehmarn της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πολιτισμός» με τίτλο «Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο- European Rural Almanac»
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από την Ισπανία, τη Γαλλία, και τη Γερμανία. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Περιφέρεια της Ηπείρου με τους Παντελή Κολόκα(φωτο) Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου σε θέματα Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σοφία Τριάντου επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Ελένη Παγκρατίου τεχνικό Σύμβουλο του προγράμματος, και Μαρία Τσουμάνη ερευνήτρια.

Στη συνάντηση και στο πρόγραμμα αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κολόκας, ο οποίος ανέφερε ότι η συνάντηση είχε ως σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, όπου και επιβεβαιώθηκε η καλή πορεία των ενεργειών όλων των συμμετεχόντων.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί, να διερευνήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και να αναδείξει αξίες και συνήθειες, (όπως π.χ. η φροντίδα και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, οι έννοιες της απλότητας και της οικονομίας, η αποφυγή στην καθημερινή ζωή του καταναλωτισμού), οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες στη σύγχρονη ζωή.
Στην Ήπειρο το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και το πεδίο διερεύνησης, το οποίο θα είναι το σημείο εκκίνησης, είναι ο παραδοσιακός τρόπος πρόβλεψης του καιρού.
Ήδη η Περιφέρεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συνεργασία της με την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν την εργασία τους, τον ερχόμενο Ιούνιο στο CultRural Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή της Π.Ε. Ιωαννίνων, με την συμμετοχή καλλιτεχνών και από τις υπόλοιπες χώρες.
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μέσα από ένα μακροχρόνιο δίκτυο συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέψει την επικοινωνία ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την πρώην Ν.Α. Ιωαννίνων και πρόθεση της Περιφέρειας είναι να το επεκτείνει και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Η διάρκειά του είναι από 1 Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012.
…συνέχεια »

Έχει πνευμονολόγο το Νοσοκομείο Φιλιατών;

Ασθενής επισκέπτεται προ 10ημέρου το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας με συμπτώματα δύσπνοιας...
Μετά την ακτινογραφία το προσωπικό που βρίσκονταν εκεί του λέει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί από πνευμονολόγο...
Μέχρι εκεί όλα καλά!
Στη συνέχεια τον ενημερώνουν (με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο) σε ποιόν... ιδιώτη πνευμονολόγο πρέπει να πάει. Και όταν ο ασθενής ρωτά γιατί δεν τον παραπέμπουν στο Νοσοκομείο Φιλιατών... λαμβάνει την απάντηση, ότι το Νοσοκομείο ΔΕΝ έχει πνευμονολόγο!
Οπότε κι εμείς με τη σειρά μας ρωτάμε:


Έχει παραιτηθεί ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Φιλιατών;
Μήπως... είχε άδεια όλο το Σεπτέμβρη;
Μήπως... βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, απεργία κλπ;
Μήπως... συμβαίνει κάτι άλλο;
Για την ιστορία, το αντίτιμο της επίσκεψης στον ιδιώτη ήταν 80€!
Σ.Σ. Και βέβαιο το Νοσοκομείο Φιλιατών ΕΧΕΙ πνευμονολόγο, ο οποίος ΔΕΝ παραιτήθηκε, ΔΕΝ έχει άδεια, ΔΕΝ απεργεί κλπ... και όλο το Σεπτέμβριο έχει πάρει μόνο 1 ρεπό! Συνεπώς;


http://www.vdella.com/koinwnia/2645-2011-09-26-18-35-01.html
…συνέχεια »

Πανελλήνιος διαγωνισμός για την εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, που εδρεύει στα Ιωάννινα -Σούτσου 26, Τ.Κ 45 444- προκηρύσσει διαγωνισμό με θέμα «Η εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων από τις απαρχές του Πασαλικίου Ιωαννίνων».

Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», που υπογράφεται από τον Πρόεδρό του Ναπ. Μάργαρη γνωστοποιεί ότι «Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων και στη μνήμη της διαθέτιδος Εσθήρ Γκανή προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής μελέτης με θέμα «Η εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων από τις απαρχές του Πασαλικίου Ιωαννίνων μέχρι την μεταπολεμική περίοδο (οικονομία, σχέσεις με την χριστιανική και μουσουλμανική κοινότητα, εκπαίδευση, γλώσσα, εσωτερική διοικητική οργάνωση, κοινωνικό κίνημα, εθνοτική λογοτεχνία, ευεργετισμός, κοινωνικό κίνημα, εσωτερική δραστηριότητα, ολοκαύτωμα, εθνοτική κοινωνική οργάνωση, θρησκεία, πολιτισμικές μορφές και αμοιβαίες αλληλοεπιδράσεις, αντίσταση, αρχειακή έρευνα κλπ,)»
ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
1 -Οι επιθυμούντες να συμμετάσχουν πρέπει μέχρι 30.10.2011 να καταθέσουν στα γραφεία του Ιδρύματος (Σούτσου 26 Ιωάννινα Τ.Κ 45 444 τηλ. και FAX: 2651036517, email: igani@otenet.gr ) υπόμνημα μέχρι τέσσερις σελίδες στο οποίο θα αναφέρονται το βιογραφικό τους σημείωμα και το περιεχόμενο της ερευνητικής πρότασης.
2-Τα έργα θα κατατεθούν στη γραμματεία του Ιδρύματος μέχρι 30.11.2012. Επιτρέπεται το έργο να είναι προϊόν συλλογικής εργασίας.
3-Τα έργα πρέπει να υποβάλλονται σε πέντε αντίτυπα υπογεγραμμένα. Ανώνυμο έργο δεν γίνεται δεκτό.
4-Το έργο πρέπει να δημοσιεύεται για πρώτη φορά και να περιέχει εκτενή περίληψη στην αγγλική γλώσσα.
-Τα βραβεία είναι:
1ο βραβείο: Η έκδοση του έργου, η παρουσίασή του στα Γιάννινα με δαπάνη του Ιδρύματος και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.
2ο βραβείο: Χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ.
3ο βραβείο: Χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ.
Οι νικητές του διαγωνισμού επιλέγονται από επιστημονική επιτροπή».

…συνέχεια »

Συνελήφθη 58χρονος γιατί είχε 2 πιστόλια!

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 58χρονος, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 58χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) πιστόλια των 9 mm και δύο (2) γεμιστήρες συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
…συνέχεια »

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (1941-2011)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στις 27 Σεπτέμβρη 2011 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση (1941) του μεγάλου και θρυλικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού στον αγώνα κατά της τριπλής κατοχής από τη ναζιστική Γερμανία, τις φασιστικές Ιταλία και Βουλγαρία. Το ΚΚΕ είναι υπερήφανο που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ. Αν και βαριά πληγωμένο το ΚΚΕ από τις διώξεις της μεταξικής δικτατορίας, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Νίκο Ζαχαριάδη και εκατοντάδες πρωτοπόρα στελέχη του παραδομένα από τις αστικές κυβερνήσεις στις δυνάμεις Κατοχής, βρήκε τη δύναμη να σαλπίσει προσκλητήριο λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης και να διαμορφώσει με τη δράση του, τους όρους για να υψωθεί, για να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή αντίσταση.


Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων Κατοχής, αλλά και τη θέση και τη δράση των αστικών κομμάτων και της πλουτοκρατίας που καλλιεργούσαν την υποταγή και τη μοιρολατρία. Σε αντίθεση με τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων που κινούνταν μεταξύ της ανοιχτής συνεργασίας με τον εχθρό, ή της φυγής σε ασφαλείς και προστατευμένους από τους Βρετανούς τόπους, το ΕΑΜ απέδειξε ότι ο λαός -η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων- όταν είναι οργανωμένος και αποφασισμένος αναδεικνύεται στον μεγάλο πρωταγωνιστή της Ιστορίας.
Στις 16 Φλεβάρη 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο θρυλικός ΕΛΑΣ με στρατιωτικό διοικητή το Στέφανο Σαράφη και με καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη. Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, που οργάνωσε τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας. Ταυτόχρονα συγκροτήθηκαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Οργάνωση για την Προστασία του Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ), φρουρός των λαϊκών αγωνιστών από τους κουκουλοφόρους και άλλους συνεργάτες των κατακτητών, το Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ) με πάνω από 100 σκάφη και περισσότερους από 1200 μαχητές ναύτες και αξιωματικούς.
Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική δημιουργία. Τον Μάρτη του 1944, δημιούργησε την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), που ήταν το κεντρικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών. Στις εκλογές σε συνθήκες Κατοχής για την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου ψήφισαν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρόνων.
Χάρη στους αγώνες του ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης από την Ελλάδα να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση όσους είχαν συλλάβει ως ομήρους. Δεν στάλθηκε κανένας Έλληνας να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε από 8 έως 12 μεραρχίες του εχθρού προξενώντας τεράστιες απώλειες στα στρατεύματα Κατοχής, που είχαν σε ανθρώπινο δυναμικό πάνω από 30.000 νεκρούς και 6.500 αιχμαλώτους. Μεγάλες καταστροφές προξένησε στις υποδομές και στον εξοπλισμό του αντιπάλου. Το σύνολο του εξοπλισμού του προέρχονταν από όπλα που απέσπασε από τα στρατεύματα Γερμανών και Ιταλών. Την άνοιξη του 1944 είχε ήδη απελευθερώσει τα 2/3 της χώρας.
Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη λαϊκή νίκη ώστε να δικαιωθούν οι μεγάλες θυσίες και προσδοκίες του λαού, καθώς ηττήθηκαν μετά την απελευθέρωση από τις απροκάλυπτες επεμβάσεις του βρετανικού και αργότερα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, στο πλευρό της αστικής τάξης της Ελλάδας. Ο ηρωικός αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ του λαού της Αθήνας και του Πειραιά το Δεκέμβρη του 1944 και η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1946 – 1949 αποτελούν κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας που σφράγισε την ελληνική ιστορία στον 20ο αιώνα.
Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ αποτελούν τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και παρακαταθήκη του αγώνα του ΔΣΕ. Αποτέλεσαν και αποτελούν ορόσημο και απόδειξη ότι τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας αποτελεί η εργατική τάξη και το επαναστατικό κόμμα της. Ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η τεράστια προσφορά στις μετέπειτα κατακτήσεις, όπως και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα να φτάσει στην τελική νίκη με την κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης, διδαχής και συμπερασμάτων.
Το ΚΚΕ έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα την άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται, από τα κόμματα και τις δυνάμεις του συστήματος για να σωθεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα της κρίσης, της φτώχειας και των πολέμων.
Οι θυσίες του λαού στον αγώνα κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό, μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο λαός μας θα ζήσει καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα. Ο λαός μπορεί οργανωμένος, συνειδητοποιημένος για τη δική του εξουσία, να νικήσει.
…συνέχεια »

Εκλογές στη Δημοκρατική Συμμαχία

Η Δημοκρατική Συμμαχία, οργανώνει εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αιρετών Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Οργανώσεων του κινήματος, που θα διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 με 19:00. Το χρονοδιάγραμμα αυτών είναι το ακόλουθο :
- Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου : Ορισμός Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών.
- Πέμπτη 29 – Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου : Υποβολή Υποψηφιοτήτων.
- Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου : Υποβολή Ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων.
- Σάββατο 1 Οκτωβρίου : Κατάρτιση Ψηφοδελτίων.
- Κυριακή 2 Οκτωβρίου : Εκλογές για την ανάδειξη τοπικών Διοικητικών Συμβουλίων.
- Τρίτη 4 Οκτωβρίου : Επικύρωση αποτελεσμάτων και ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων.
…συνέχεια »

Λουκέτο σε εφορίες και τελωνεία

Εφοριακοί και οι τελωνειακοί προχωρούν σήμερα σε 48ωρη απεργία από σήμερα αντιδρώντας στη μείωση των αποδοχών τους και στα νέα κυβερνητικά μέτρα που έρχονται. Μάλιστα έχουν προγραμματίσει για τις 11:00 συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
Στην κινητοποίηση που συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών τα συνθήματα είναι κατά της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα.
…συνέχεια »

Βενιζέλος: Νέα μείωση μισθών 20% στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο

Nέα μείωση μισθών 20% στο Δημόσιο τομέα εξήγγειλε την Κυριακή από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας ενώπιον μελών του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου IIF. Η εξειδίκευση των απωλειών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, η οποία θα προέλθει την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου από 1ης Οκτωβρίου, δεν περιλαμβανόταν στις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Η. Μόσιαλος την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κατάργηση φοροαπαλλαγών με δημοσιονομικό όφελος 0,6% του ΑΕΠ η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011. Για το τέλος ακινήτων ανέφερε ότι το όφελος θα είναι 1,1% του ΑΕΠ και ότι θα ισχύσει καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, ως και το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης σε «μέση μείωση 4% στις συντάξεις» στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και επανέλαβε την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 εργαζόμενους το 2011.

Στην ομιλία με τίτλο «Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο» ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα, λόγω των μεγεθών της, «δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης και ούτε μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Ο υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις είναι η είσπραξη 28 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα και είχε μεταξύ άλλων συζητήσεις τον Πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας και τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας. Επίσης, συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Κατά το κρίσιμο απογευματινό ραντεβού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Οπως ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωση του ΔΝΤ, τα στελέχη του θα βρεθούν «το πιθανότερο» μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα.

«Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το πέρας των συναντήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών φθάνει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης λίγο πριν τις 17.00 τις Δευτέρας και αναμένονται ανακοινώσεις για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.
…συνέχεια »

«Ιστορική» χειραψία αντάλλαξαν οι Γιαρουζέλσκι - Βαλέσα

Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας επισκέφθηκε τον παλιό αντίπαλό του
Μια ιστορική, αλλά κυρίως ανθρώπινη στιγμή αποθανάτισε Πολωνός φωτογράφος πριν από λίγες ημέρες: ο Λεχ Βαλέσα βρέθηκε σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας, όπου νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, ο άνθρωπος που προσπάθησε με κάθε τρόπο να συντρίψει το 1981 το συνδικάτο «Αλληλεγγύη».
Οπως αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας, ο 88χρονος σήμερα Γιαρουζέλσκι νοσηλεύεται σε κλινική με πνευμονία, ενώ υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.


Στο νοσοκομείο έσπευσε ο Λεχ Βαλέσα για να τον επισκεφθεί και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι επέβαλε στρατιωτικό νόμο στην κομμουνιστική Πολωνία, το 1981, προκειμένου -όπως ο ίδιος εξήγησε- να σώσει τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση, λόγω των μαζικών απεργιών που είχε κηρύξει το πανίσχυρο συνδικάτο «Αλληλεγγύη» υπό τον Λεχ Βαλέσα.

Ο Γιαρουζέλσκι ήταν πρόεδρος της Πολωνίας το διάστημα 1989-1990. Διάδοχός του στην προεδρία ο ίδιος ο Λεχ Βαλέσα...
…συνέχεια »

El Pais: «Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του»

«O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του», είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία αναφέρεται συχνά στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ίσως γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού της ισπανικής κοινής γνώμης υπάρχει ο φόβος της εισόδου της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης. «Ο έλληνας ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να διαλύσει το πελατειακό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του» γράφει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο ξεκινά με την περιγραφή μιας παλιάς αλλά συνηθισμένης εικόνας. Ο Πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει σε μια ψαροταβέρνα στα βόρεια προάστια, όπου προτού καθίσει για να φάει, μιλούσε με αρκετούς από τους πελάτες. Άλλοι τον πλησίαζαν για να ανταλλάξουν μερικά λόγια. Στη συνέχεια καθόταν με την οικογένειά του ήσυχα και έτρωγε.

«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει περάσει από το εστιατόριο εδώ και πολλούς μήνες. Ένας από τους τακτικούς θαμώνες του μαγαζιού θυμάται ότι την τελευταία φορά που πήγε ήταν μετά από μια Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ήταν εκείνους τους μήνες του Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο έβαλε ''φωτιά'' στους δρόμους. Ο πρωθυπουργός έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν» είπε ο συγκεκριμένος θαμώνας, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η εφημερίδα στο άρθρο της περιγράφει την αποστολή του Πρωθυπουργού, η οποία θυμίζει κάτι από τραγωδία με πρωταγωνιστή τον Οιδίποδα. Είναι υποχρεωμένος να βάλει τέλος σε αυτό το υπετροφικό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο με τόσο ενθουσιασμό κράτησαν ζωντανό οι διάδοχοί του. «Η ιδέα ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φίλοι, μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις ρίζες αυτής της τραγωδίας» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τον πατέρα του, την άνοδό του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και τελικά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης και την απογοήτευση των πολιτών για το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα συμβεί.

Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει: να πετύχει να μην επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει τη χώρα εκτός ευρωζώνης και να αποφύγει έτσι έναν σεισμό με συνέπειες μη αναστρέψιμες».
…συνέχεια »

Θωμάς Πιτούλης: Η διοίκηση της ΟΛΗΓ βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του τόπου

Με αφορμή το πολυτελές οκτασέλιδο ΄΄ προεκλογικό πρόγραμμα της Ο.Λ.ΗΓ Α..Ε που μοιράστηκε πρόσφατα ένθετο μαζί με τις τοπικές εφημερίδες έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα λειτουργία της Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε αποδεικνύει ότι τα όσα αναφέρονται στην αρχή του φυλλαδίου περί του ότι «στόχος τους είναι η ανάδειξη της πόλης και ότι λειτουργούν με γνώμονα κυρίως το συμφέρον της Ηγουμενίτσας », είναι κούφια λόγια άνευ περιεχομένου και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Μια διορισμένη διοίκηση έχει υποχρέωση να συνεργάζεται και βοηθά την Αυτοδιοίκηση για το καλό του τόπου αντί να την αγνοεί ,να την παρακάμπτει όπου μπορεί και να μην τη σέβεται. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το 2010 στους Δήμους Ηγουμενίτσας Σουλίου και Φιλιατών η Ο.Λ.ΗΓ δεν έδωσε ούτε ένα Ευρώ. Μάλλον επειδή δεν της άρεσαν οι διοικούντες της χρονιάς αυτής.

Μιλούν στο φυλλάδιο για προστασία του περιβάλλοντος. Ούτε δύο γραμμές για την περιβαλλοντική ρύπανση των πλοίων που προσεγγίζουν και δεν τηρούν τους κανόνες που υπάρχουν (γιατί άλλωστε και ποιος να ενδιαφερθεί;) επιβαρύνοντας ιδιαίτερα την περιοχή του Λαδοχωρίου.

Από την άλλη την δημοπρασία για το πράσινο στον χώρο ευθύνης τους την έβγαλαν τον Ιούλιο με αποτέλεσμα οι χώροι πρασίνου στο χώρο ευθύνης της Ο.Λ.ΗΓ να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με καμένα δένδρα και πράσινο. Είναι ντροπή η εικόνα αυτή για την Ηγουμενίτσα και είναι θράσος για κάποιους να μιλάνε για κρουαζιερόπλοια όταν οι επιβάτες τους θα αντικρίσουν εικόνες εμπόλεμης ζώνης.

Μιλούν στο φυλλάδιο για δημιουργία δεξαμενών πετρελαίου και ανακοινώνουν την ανάθεση μελέτης για εξεύρεση χώρου εντός της ζώνης Λιμένα, χωρίς να κάνουν τον κόπο (γιατί άλλωστε) να συνεννοηθούν με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Μιλούν για εξυπηρέτηση των χρηστών του Λιμένα, αλλά δεν μας λένε για τους χιλιάδες καταφθάνοντας και στην αναμονή χρήστες του Λιμένα που απλώνουν τα τσαντίρια τους στα πάρκα της πόλης.

Αναφέρουν στο επίσημο φυλλάδιο τους για ΄΄ σύνδεση με τον βιολογικό και την αποχέτευση ΄΄ (κάτι που απ’ότι ενθυμούμαι έχει γίνει) αν όμως όχι , τι περιμένουν να μαζέψουν λεφτά για να πληρώσουν το τέλος σύνδεσης.

Μιλούν για συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας για επαναπαραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης για δημιουργία Μαρίνας, χωρίς να έχουν ούτε την περιέργεια να ελέγξουν τα χαρτιά τους γιατί τότε θα ανακάλυπταν ότι αυτό έχει ήδη αποφασιστεί ομόφωνα από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντί λοιπόν να προχωρήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης για το τμήμα που αφορά την Μαρίνα Ηγουμενίτσας και να προχωρήσουν στην οριστική μελέτη και την δημοπράτηση της Μαρίνας των 350 Σκαφών ,έργο πνοής για την πόλη και τη Θεσπρωτία , ΄΄μέλημα της ΟΛΗΓ , όπως αναφέρουν στο φυλλάδιο είναι η ανακατασκευή των τουαλετών στο τερματικό σταθμό ΄΄, μ’ ένα από τα αιτιολογικά, άκουσον- άκουσον ΄΄να έχουν την δυνατότητα να καθαρίζονται με μεγαλύτερη επιμέλεια από τον ανάδοχο της καθαριότητας».

Κατασκεύασαν δύο γεφυροπλάστιγγες εντός του νέου λιμένα που λειτουργούν με κερματοδέκτη για να εισπράξουν τα δύο ευρώ από την υποχρεωτική ζύγιση των φορτηγών που ταξιδεύουν ; Δεν έχει πάει όμως κανείς από την ΟΛΗΓ την ώρα που καταφθάνουν τα φορτηγά να δουν το χάος που επικρατεί γιατί πολλοί φορτηγατζήδες αρνούνται να πληρώσουν η δεν έχουν το αντίτιμο σε κέρματα και η νταλίκα παραμένει στη ζυγαριά γιατί οι μπάρες ανοίγουν αφού πέσουν τα κέρματα και η ουρά από τα φορτηγά φτάνει μέχρι το Βασιλικό .

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
Πέραν της αφαίρεσης εσόδων από το Δήμο Ηγουμενίτσας, με τη σιωπηλή συγκατάθεση ή με τη σύμφωνη γνώμη της για την τροχαία αστυνόμευση της Παραλιακής βοήθησε στην επαναφορά ενός απαράδεκτου καθεστώτος διαρχίας στην Πόλη που είχε λήξει το 2005. Ένα καθεστώς που λόγω των πολλών ασαφειών του μας έχει κάνει να βιώσουμε κατά το παρελθόν - σε περιπτώσεις ατυχημάτων - δια ζώσης διαπραγματεύσεις των δυο αρχών ( Λιμεναρχείου και Τροχαίας ), για το τινός είναι ο χώρος ευθύνης προκείμενου να ειδοποιήσουν το ασθενοφόρο και να επέμβουν.

Τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις μου , με τον φίλο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, για το καθεστώς της χερσαίας ζώνης, ορισμένοι τις εξέλαβαν ως αντιπαράθεση, και ξεκίνησαν καταστάσεις και γεγονότα που τους πληροφορώ εκ των προτέρων ότι δεν θα τα περάσουν εύκολα, αν και πρόσκαιρα τα καθιέρωσαν.

Η αυτοδιοίκηση θα βρει τους τρόπους να συνεργαστεί και θα επιβάλλει τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας όπως αγαπητοί φίλοι έκανε με το έργο προστασίας του ακρωτηρίου «Δρέπανο» που υλοποιήθηκε μέσω της β’ φάσης κατασκευής του Λιμένα Ηγουμενίτσας μετά από απαίτηση της.

Καλώ την Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει τον τόπο:
1. Αντί για την επιχορήγηση των αθλητικών ενώσεων και μάλιστα όταν αυτές διεξήγαγαν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης τους , να βρει τρόπους να επιχορηγήσει το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες που βρίσκεται στο Λαδοχώρι του Δήμου Ηγουμενίτσας κατ’ έτος με τουλάχιστον 150.000 ευρώ ώστε να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα.

2. Χρηματοδοτήστε τη μελέτη Εγνατία- Λιμάνι - Τελωνείο Μαυροματίου όπου θα περιλαμβάνεται και η παράκαμψη της πόλεως Ηγουμενίτσας και το τμήμα Σελεύκεια - Σαγιάδα. κίνηση που είναι υπέρ των στόχων αναβάθμισης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Εκτός αν αυτοσκοπός ας είναι η αύξηση του αποθεματικού και μόνον.
Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αισθάνομαι και πολιτικά και ανθρώπινα δικαιωμένος για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που έφερα μέχρι τώρα για θέματα που αφορούσαν τον Οργανισμό Λιμένος και σχετίζονταν με τη θέση που οι πολίτες με επέλεξαν.

Ο επανακαθορισμός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος δεν ήταν μια απλή γραφειοκρατική πράξη , όπως κάποιοι μεμψίμοιροι ψελλίζουν. Ήταν μια κορυφαία πολιτική πράξη για να προστατέψει τα συμφέροντα της Τοπικής Κοινωνίας που δικαιώνεται καθημερινά από την ίδια τη ζωή.

Θωμάς Γ. Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης
Π.Ε Θεσπρωτίας


…συνέχεια »

«Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό».

Από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Στα πλαίσια του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας, INTERREG IVC, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας συμμετέχει στο έργο MiSRaR μαζί με επτά ευρωπαϊκούς Δήμους, Περιφέρειες και οργανισμούς. Η Safety Region South-Holland South είναι ο επικεφαλής εταίρος και οι υπόλοιποι εταίροι είναι: οι Δήμοι Aveiro και Mirandela στην Πορτογαλία, η Περιφέρεια Forli στην Ιταλία, η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στην Ελλάδα, ο Δήμος του Ταλίν στην Εσθονία και το Ίδρυμα E.P.F στη Βουλγαρία.


Το πρόγραμμα υλοποιείται την τριετία 2010-2012 κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία μετριασμού χωρικών κινδύνων και καταστροφών.
Στις 21 και 22 Σεπτέμβριου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα το 9ο θεματικό σεμινάριο με θέμα «κατάστρωση σχεδίων μετριασμού κινδύνων». Η παρουσίαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας είχε θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αντιπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαχείριση κρίσεων και κίνδυνων στην περιοχή μας από το Πυροσβεστικό σώμα και το ΕΚΑΒ και μετέπειτα να αναζητήσουν τρόπους και λογικές αντιμετώπισης των κινδύνων.
Απομένουν άλλα 7 θεματικά σεμινάρια στο σύνολο των χωρών των εταίρων, το καθένα από τα οποία θα καλύψει μια συγκεκριμένη πτυχή της αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων και θα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Μετά το πέρας όλων των συναντήσεων θα συνταχτεί ένα εγχειρίδιο μετριασμού κινδύνων στο οποίο θα αποτυπώνεται ο πλήρης κύκλος της διαδικασίας περιορισμού των κινδύνων, από την ανάλυση ενός κινδύνου έως την πραγματική εφαρμογή διαδικασιών μετριασμού του.
Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται από το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (85%) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ (15%)

…συνέχεια »

Στη Βάλια Κάλντα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Τον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο κ. Βαρθολομαίος από τη θέση Σταυρός στην είσοδο του εθνικού δρυμού στα 1.664 μέτρα υψόμετρο, μέσα από μια φύση σπανίου κάλλους, έστειλε μήνυμα φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η φύση είναι «Θεοδώρητος» και «όπως αγαπούμε τον δημιουργό πρέπει να αγαπούμε και να προστατεύουμε τη δημιουργία του».
Τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια «να αυξήσει την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα» και σε αυτό έχουν συμβάλλει τα οκτώ διεθνή διαθρησκιακά και διεπιστημονικά οικολογικά συμπόσια, που διοργάνωσε μέχρι τώρα, τα οποία -όπως είπε-, θα συνεχιστούν.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Θέλουμε να αυξηθεί αυτή η ευαισθησία, η αγάπη, ο σεβασμός προς την δημιουργία του Θεού» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο κ. Βαρθολομαίος, παρουσία των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής, που τον υποδέχτηκαν θερμά, έψαλε μαζί με τους μητροπολίτες που τον συνόδευαν το «Φως Ιλαρόν».
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης εθνικών δρυμών Αώου Βίκου και Πίνδου (Πάρκο Β. Πίνδου) Στέργιος Βέργος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα μεγέθη, τη χλωρίδα και την πανίδα του εθνικού δρυμού και του κοινοποίησε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα να τον ανακηρύξει Επίτιμο Πρόεδρο του, παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο και μια πλακέτα για την προσφορά του. «Είναι τιμή μου. Είμαι συγκινημένος και ευχαριστημένος» δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σε ταβέρνα της περιοχής «Αετοφωλιά», μέσα σε ένα εκπληκτικό δάσος μαύρης πεύκης και ελάτης, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης. Ο κ. Κουπτσίδης εξήρε την ευαισθησία του Πατριάρχη για τα περιβαλλοντικά θέματα και τόνισε ότι είναι ελπιδοφόρος η παρουσία του στην περιοχή, σε αυτή τη δύσκολη για τον τόπο χρονική περίοδο.
Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε την βιβλική περικοπή από την «Γένεση» για την εντολή του Θεού προς τους Πρωτόπλαστους, όταν τους έβαλε στον Παράδεισο, «έθετο εν τω παραδείσω της τρυφής, εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν» και επεσήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι «υποχρέωση μας έναντι του δημιουργού, ο οποίος μας ενεπιστεύθη τον κόσμον, το κόσμημα τούτο, το οποίο προς χάριν του ανθρώπου εδημιούργησε, αλλά και υποχρέωσιν μας έναντι της ίδιας της κτίσης» και απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο πρόσθεσε: «Με χαρά διαπιστώσαμε, σήμερον, ότι ο λαός της περιοχής σας εργάζεται τον παράδεισον τούτον κατά την Θείαν εντολήν και φυλάσσειν αυτόν, όπως εντέλλεται η Γένεσις».
http://www.epiruspost.gr/ipiros/ioannina/9560-2011-09-25-16-24-17.html

…συνέχεια »