Εγκαινιάστηκε το πρώτο μουσείο για την κομμουνιστική εποχή

Τις πόρτες του άνοιξε σήμερα το πρώτο μουσείο στην Βουλγαρία στο οποίο εκτίθενται έργα τέχνης από την κομμουνιστική εποχή, 22 χρόνια μετά από την πτώση του καθεστώτος.
Το μουσείο, που βρίσκεται στην Σόφια, φιλοξενεί 77 μνημειακά γλυπτά, 60 πίνακες και 25 μικρά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από το 1945 έως το 1989 από γνωστούς καλλιτέχνες της περιόδου. Στη συλλογή περιλαμβάνονται αγάλματα, προτομές και πορτρέτα του Λένιν, του ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκιόργκι Ντιμιτρόφ καθώς και του τελευταίου ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ, ο οποίος έμεινε για 35 χρόνια επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Βουλγαρίας.


«Ήταν καιρός να βάλουμε αυτήν την εποχή στη θέση της, σε ένα μουσείο» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Βέζντι Ρασίντοφ.

«Ψάξαμε από πόλη σε πόλη, από σοφίτα σε σοφίτα για να προσπαθήσουμε να διασώσουμε ότι δεν είχε καταστραφεί ή λιώσει» πρόσθεσε.

Η συλλογή αναμένεται να «μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της Σόφιας, τόσο για τους ξένους όσο και για τους Βούλγαρους, που δεν έζησαν τον κομμουνισμό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντζάνκοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: