Η δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Γκανά

Γιος ποιητή, δρομέας και εικαστικός εκτίθεται
Είναι γιος του ποιητή Μιχάλη Γκανά και της ψυχής των εκδόσεων μελάνι, Πόπης Γκανά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και παρ' ότι η οικογενειακή αύρα έδινε κατεύθυνση προς τη λογοτεχνία, εκείνος στράφηκε στην εικαστική γραφή.
Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα από το 1998 έως το 2004. Μετά από συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ο Γιάννης Γκανάς (γιατί περί αυτού ο λόγος) παρουσιάζει από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Conversational pace».

Στη γλώσσα των δρομέων μεγάλων αποστάσεων, «Conversational pace» είναι το είδος της προπόνησης που σου επιτρέπει να τρέχεις και ταυτόχρονα να κουβεντιάζεις. Ο Γιάννης Γκανάς, δρομέας και ο ίδιος, βιώνει τον χώρο του Καλλιμάρμαρου μέσα από την επανάληψη, την αυθυποβολή, την κόπωση, την ενδοσκόπηση και την υπερβατική εμπειρία που επιβάλλει το τρέξιμο. Μέσω των έργων του προσπαθεί να συνθέσει ένα ψυχογράφημα του ίδιου, ως δρομέα που παρατηρεί και ως εικαστικού που τρέχει. Πρόκειται για έργα κυρίως ζωγραφικά -ακρυλικά σε ξύλο - φωτογραφίες και σχέδια.

Η έκθεση που δανείζεται τον τίτλο της από φράση της αργκό των δρομέων περιλαμβάνει επίσης μια συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με την προπόνηση, τις αποστάσεις και την πόλη της Αθήνας. «Είμαι χαρούμενος που δουλεύω στην Ελλάδα όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο έντονος όσο στο εξωτερικό και είμαι άνθρωπος αισιόδοξος διότι ασχολούμαι με κάτι που με ευχαριστεί και με κάνει περήφανο», μας λέει. ΄Εχοντας δημιουργήσει τοιχογραφίες κατ' ανάθεση σε ξενοδοχεία, κατοικίες, κι έχοντας συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, ο Γιάννης Γκανάς προσβλέπει ιδιαίτερα στην πιο σημαντική του έκθεση στην Αθήνα. «Αυτή η παρουσίαση είναι που θα δείξει που θα πάει η δουλειά μου», συμπληρώνει. ΄Αραγε, τον βοήθησε στην πορεία του το ότι έχει διάσημους γονείς; «Αν εννοείτε τις επιρροές που δέχτηκα από εκείνους, βεβαίως...»

«Ο Γιάννης Γκανάς τρέχει στο Καλλιμάρμαρο τα τελευταία πέντε χρόνια, και αυτή η δραστηριότητα αποτέλεσε την πρώτη ύλη για την έκθεση Conversational Pace. Κοιτάζοντας αυτά τα έργα νομίζω ότι μπορεί κανείς να διακρίνει δύο αλληλένδετους δρόμους που προκύπτουν από τη συνάντηση δημιουργικότητας και άθλησης: αυτόν του τόπου και, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, του ρυθμού… Σε αυτή την πάλη ανάμεσα στον βάρβαρο και τον εστέτ που βρίσκεται μέσα μας, και ανάμεσα στο νόημα και την ομορφιά των όσων δημιουργούμε, τα έργα του Γκανά, στην έκθεση Conversational Pace, στοχεύουν στην ισορροπία», γράφει ο Λεωνίδας Λιάμπεης για το έργο του καλλιτέχνη.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=419960&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: