Η Παραμυθιά τίμησε σήμερα την μνήμη των 49 προκρίτων

Με παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, που στις 29/09/1943, εκτελεστήκαν από τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών σε συνεργασία με τους Τσάμηδες. Πραγματοποιήθηκε Θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του ΣεβασμιώτατοY Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ. Τίτου, ενώ στην συνέχεια στον χώρο όπου εκτελεστήκαν οι 49 Παραμυθιώτες, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο, ομιλίες από την Δήμαρχο Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη, τον Πρέσβη της Γερμανίας κ. Roland Michael Wegener και από τον Καθηγητή Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Γκόντοβο Αθανάσιο.

Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τον Πρόεδρο της ΔΚ Παραμυθιάς κ. Χαράλαμπο Παντελή, με προσκλητήριο νεκρών, με κατάθεση στεφάνων καθώς και με αγώνα δρόμου από μαθητές και μαθήτριες της Παραμυθιάς.
Την ανάληψη πρωτοβουλιών για ηθικές και υλικές αποζημιώσεις από το Γερμανικό κράτος, ανακοινώσε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη.
Της εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Πρέσβης της Γερμανίας κ. Roland Wegener, Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Μπάστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας Αστυνομικός διευθυντής κ. Μαρτίνης Σπύρος, υποδιοικητής της 8ης μεραρχίας πεζικού Συνταγματάρχης κ. Σπύρος Γκίζας, ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Επιπυραγός κ. Λεωνίδας Γιώτας, ο Υποπλοίαρχος του λιμενικού σώματος κ. Γώγος Ιωάννης καθώς και σύσσωμο το Δημοτικό συμβουλίου του Δήμου Σουλίου.

(ΠΗΓΗ: http://www.paramythia-online.gr)
Επίσκεψη Περιφερειάρχη στην Παραμυθιά
Στην Παραμυθιά μετέβη σήμερα το πρωϊ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, που τελέστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εκτέλεση από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής ( 29-9- 1943) 49 προκρίτων της κωμόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: