Από το Μονοδένδρι στο Τσεπέλοβο η Σχολή Καλών Τεχνών

Στο Τσεπέλοβο και όχι στο Μονοδένδρι θα λειτουργήσει τελικά ο Καλλιτεχνικός Σταθμός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μετά από αίτημα της ΑΣΚΤ και σχετική απόφαση του Δήμου Ζαγορίου.
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είχε ζητήσει αρχικά και της είχε παραχωρηθεί οικόπεδο στο Μονοδένδρι για την κατασκευή κτιρίου, ωστόσο μετά τον «Καλλικράτη» τα δεδομένα άλλαξαν, αφού υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων κτιρίων.

Έτσι, στις 24 Ιουνίου η Σύγκλητος της ΑΣΚΤ αιτήθηκε την αξιοποίηση του κτιρίου που προοριζόταν για δημαρχείο στον πρώην Δήμο Τύμφης. Πρόκειται για ένα κτίσμα περίπου 800 τ.μ με περιβάλλοντα χώρο περίπου 4 στρεμμάτων. Λόγω της υπάρχουσας υποδομής διαθέτει χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια, ξενώνες, αίθουσα για συνέδρια και είναι εφικτή η χρηματοδότηση του εγχειρήματος απ’ την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο Δήμος Ζαγορίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 31 Αυγούστου την παραχώρηση του κτιρίου για 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης, εκτιμώντας ότι θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα συμβάλλει στην ποιοτική ανάπτυξή της και θα βοηθήσει το Δήμο στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.
Μειοψήφησαν τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ.κ. Β. Σπύρου, Αν. Περιστέρης, Θ. Τσουπινάκης και Δ. Βαγγελής, οι οποίοι πρότειναν την αναβολή της απόφασης ώστε να γίνει σχετική έρευνα και να κληθούν εκπρόσωποι της Σχολής να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικό στην παραχώρηση ήταν και το τοπικό συμβούλιο Τσεπελόβου, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει τη θέση του αυτή και να φέρει αντιπρόταση για αξιοποίηση του κτιρίου.
Στο συμφωνητικό παραχώρησης θα μνημονεύεται ρητά η δυνατότητα του Δήμου και κάθε φορέα αυτού να χρησιμοποιεί την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου, όταν καθίσταται ανάγκη και ύστερα από συνεννόηση με τους υπευθύνους της Σχολής, ενώ αν το ακίνητο δεν αξιοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο είναι άκυρη η παραχώρηση.
Όπως τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο των κτιρίων που έχει ο Δήμος Ζαγορίου και τα οποία ξεπερνούν τα 100, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησής τους, αλλά ούτε και ο Δήμος δεν μπορεί να τα λειτουργήσει. «Είναι κρίμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτα και πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας. Έστω και μία φορά το χρόνο να ανοίγουν, θα είναι όφελος για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που θα λειτουργήσει στο Τσεπέλοβο, είπε πως θα αποτελέσει πόλο έλξης και αναβαθμίζει εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά την περιοχή, ενώ δίνεται σημασία και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά. Έκανε λόγο, ακόμη, και για οικονομικά οφέλη, αφού θα φιλοξενούνται 15-20 φοιτητές ανά δίμηνο.
Παράλληλα ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για άλλα κτίρια και έφερε ως παράδειγμα το ακίνητο στη Βίτσα που ήδη έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Τέλος, ο Δήμος Ζαγορίου βρίσκεται σε επαφή με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας για την παραχώρηση της εστίας του Τσεπελόβου στο Δήμο Ζαγορίου, όπου θα υπάρξει συνεργασία με το Ίδρυμα Γουλανδρή για τη στέγαση παραρτήματος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: