Επιστημονική Ημερίδα της ΕΑΣ Θεσπρωτίας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, το Σάββατο 17/9/2011 από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας η διεξαγωγή Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα:
«Η Αγροτική Ανάπτυξη στον 21ο Αιώνα. Νέες τεχνολογίες εξελίσσουν την σχέση, αγρότη, επιχειρηματία και καταναλωτή»
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος αγροτών, επαγγελματιών και επιστημόνων με ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία των νέων της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Η εκδήλωση ήταν μία πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη διοργάνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, που απέδειξε ακόμη μία φορά ότι διαθέτει αποδεδειγμένη αποδοχή, γνώση και όραμα για όλα τα θέματα που αφορούν κι απασχολούν το χώρο της Αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.

Το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης αποδεικνύεται και από το ότι παραβρέθηκαν και μίλησαν κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων με σημαντική ακαδημαϊκή δραστηριότητα, καθώς επίσης και η παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιοτεχνολογίας Pr. Brian Clark.

Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι νεότερες μέθοδοι για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και την παραγωγή τροφίμων με βάση τις ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών και παρουσιάστηκαν οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Αναπτύχθηκαν επίσης οι νεότερες τεχνικές που αφορούν στις σύγχρονες τάσεις τεχνολογικής εξέλιξης στην φαρμακογνωσία σε σχέση με την εκμετάλλευση της ελληνικής βιοποικιλότητας, όπως επίσης και ο ρόλος της βιοτεχνολογίας και το πράσινο βιοδιυλιστήριο.

Αναλυτικά η Επιστημονική Ημερίδα πέτυχε απόλυτα τους αρχικούς εξής στόχους που είχε θέσει:
• Εμπλουτισμός των γνώσεων των γεωπόνων, αγροτών και επιχειρηματιών σε θέματα ανάπτυξης της Αγροτικής παραγωγής και ανάδειξης των παραγόμενων προϊόντων.
• Παρουσίαση λύσεων βελτίωσης και ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρωτογενούς παραγωγής και των υποπροϊόντων της.
• Δημιουργία των συνθηκών για απευθείας συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους επιστήμονες και τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή.
• Ενίσχυση της εξέλιξης και της αναβάθμισης του επαγγέλματος του Αγρότη.

H πραγματοποίηση της ημερίδας, ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλει η Ένωση για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής μας σε μια κατεύθυνση αειφόρου πράσινης ανάπτυξης, με καινοτομία, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.
Στα πλαίσια των στρατηγικών στόχων της Ένωσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και ο σχεδιασμός για δημιουργία μονάδας ‘πράσινης’ βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για ένα βιοδιυλιστήριο αγροτικών προϊόντων, όπου συνδυάζονται η κοινωνία της γνώσης (πανεπιστημιακή έρευνα) με τις νέες τεχνολογίες για παραγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξημένων ποιοτικών προδιαγραφών. Η πιο σημαντική συνεισφορά της μονάδας είναι ότι θα απασχολήσει ομάδα σημαντικών νέων επιστημόνων της περιοχής μας και θα είναι πρωτοποριακή στον βαλκανικό χώρο.
Όπως αναφέρθηκε από τον Γεν. Δ/ντή της Ένωσης στο κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας, «η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα οράματος και στόχου εκείνων που οραματίζονται και στοχεύουν, εκείνων που σκέπτονται και τολμούν και μάλιστα σε πείσμα των καιρών».



Δεν υπάρχουν σχόλια: